Hopp til innhold

500 nordmenn sliter psykisk på ferie hvert år

Årlig trenger rundt 500 nordmenn psykiatrisk hjelp på reise i utlandet, viser tall fra Europeiske Reiseforsikring. – Det er flest unge mennesker, og det er mange studenter, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige Skadeforsikring.

Thailand

Andelen som har opplevd psykiske problemer selv eller hos medreisende er høyest i aldersgruppen 16-30 år.

Foto: Sakchai Lalit / Ap

Tallene er basert på rene forsikringssaker fra Europeiske Reiseforsikring, skriver Aftenposten.

Fem prosent av alle reisende har opplevd at de selv eller medreisende har fått psykiske problemer eller angst på reise til utlandet de siste 12 måneder, viser årets reiseundersøkelse fra Europeiske Reiseforsikring. Det er en økning på to prosent fra året før.

Line Sørbø

Sykepleier Line Sørbø ved alarmsentralen hos Europeiske reiseforsikring.

Foto: Line Sørbø / NTB Scanpix

– Forsikringsselskapene møter kun toppen av isfjellet, mener sykepleier Line Sørbø ved alarmsentralen hos Europeiske reiseforsikring.

Hun forteller at svært mange som får psykiske problemer på reisen aldri kontakter forsikringsselskapet.

Les også: Mener psykisk helse bør inn som eget skolefag

– Flest saker fra Spania og Thailand

Hvert år kontaktes de av norske ungdommer, studenter, feriereisende og utstasjonerte nordmenn som forteller at de sliter med psykiske problemer.

– Vi har noen hundre saker i året. De aller flest sakene er fra hovedsakelig Spania og Thailand fordi det i stor grad er dit nordmenn reiser, sier Sørbø.

Hun har selv har vært med på å hente hjem nordmenn fra utlandet i sin rolle som sykepleier.

Andelen som har opplevd psykiske problemer selv eller hos medreisende er høyest i aldersgruppen 16-30 år hvor åtte prosent sier de har opplevd det. For dem over 45 år ligger det på tre prosent.

14 prosent blant dem som reiste på ferie med fest og moro som hovedformål, sier at de selv har opplevd, eller at noen de reiste sammen med, har fått psykiske problemer eller angst på turen.

Informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige

Informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige sier det er flest unge mennesker som kontakter dem.

Foto: Gjensidige
Store kostnader

– Gjensidige har noen hundre saker i året som gjelder psykisk syke på reise i utlandet. Det er flest unge mennesker, og det er mange studenter, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige Skadeforsikring.

Noen saker er det store kostnader ved, eksempelvis ved at en sykepleier må følge med på turen hjem.

Rysstad trekker frem et eksempel med en mann i 20-årene som er under behandling for psykisk lidelse. Behandlingen avsluttes og han friskmeldes før jul i 2013.

– I desember reiser vedkommende til et land sør i Europa og blir innlagt på sykehus dagen etter ankomst med akutt psykose. Han er innlagt i tre uker på sykehuset. Kostnaden er cirka 100.000 kroner, forteller Rysstad.

Forsikringsselskapet opplever at legene ofte ikke fraråder folk fra å reise selv om de har en historie med psykisk sykdom.

– Noen leger kan heller ha sett det som en fordel for den enkelte å komme seg ut, oppleve andre ting. Det er viktig å understreke at vi kun ser de tilfellene der det går galt, og det gjelder heldigvis et fåtall av alle som drar på tur, sier Rysstad.

Ugiftene øker

Erstatningene for reiseforsikring til nå i år er rekordhøye, viser ferske tall fra Finans Norge.Utbetalingene er nesten dobbelt så store som i 2007, og i første kvartal er det registert 82.000 reisesaker til norske forsikringsselskap.

Og det er særlig utgifter i forbindelse med sykdom som øker. Noe av forklaringen på at erstatningsutbetalingene stiger, er at vi reiser lengre, mye mer, og til mer eksotiske strøk en tidligere.

Utgiftene kan også forklares ved at det i flere land, blant annet i Asia og i USA, kan være svært kostbart å få sykehusbehandling.

AKTUELT NÅ