NRK Meny
Normal

Varsler skolekutt over hele landet

Trang kommuneøkonomi gjør at mange rådmenn foreslår kutt i skolen. Flere steder i landet demonstrerer både lærere og foreldre, mot at det blir færre lærere per barn.

Foreldreaksjon

Både i Stavanger (bildet) og i Bodø har skolekuttene endt med fakkeltog og demonstrasjoner.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Streikeleder Utdanningsforbundet i Bodø

Trond Are Fjordtun er hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Bodø. Her er han fotografert under streiken tidligere i høst.

Foto: HÃ¥kon Jacobsen / NRK

– Jeg tror vi blir hørt, men det er fortsatt en del kutt i skolesektoren som vi håper ikke blir gjennomført, sier Trond Are Fjordtun, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Bodø.

Han var en av initiativtakerne da foreldre og lærere protesterte mot skolekutt i Bodø sist uke. Også i Stavanger har de varslede skolekuttene endt med demonstrasjoner, men de to kommunene er langt fra de eneste hvor skole taper i budsjettet.

– Nærmer seg grensen for forsvarlig

Over hele landet kuttes det nå der det kan kuttes utgifter for neste år, og spesielt skolesektoren rammes hardt.

Kommunenes interesseorganisasjon, KS, sendte tidligere i høst ut en spørreundersøkelse til 150 av landets rådmann, over halvparten svarte. Flere melder om at de blir nødt til å redusere lærertettheten - altså kutte antall lærere per elev.

– Noen kommuner sier at dette nærmer seg grensen for hva de mener er forsvarlig, sier Helge Eide som er direktør for interessepolitikk i KS.

Han forteller at trangere kommuneøkonomi får konsekvenser som eiendomsskatt og kutt i kommunale tjenester i flere kommuner.

– Kommunene vurderer å ta ned lærertettheten noe fordi når man må kutte, så er det tross alt her man får den minst negative effekten. Men det er selvsagt en type kutt som ingen ønsker. I tillegg sier rådmennene generelt at de opplever at budsjettforhandlingene i 2015 blir enda mer krevende enn de var i 2014, sier Eide.

– En utvikling over flere år

Ragnhild Lied fra Utdanningsforbundet på vei inn til Riksmeklingsmannen.

Ragnhild Lied fra Utdanningsforbundet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han mener denne budsjettundersøkelsen blant rådmenn, gir en god pekepinn på hvordan budsjettene faktisk blir.

Pris- og lønnsvekst neste år er anslått til 3,1 prosent, men kommunene rundt om i landet melder om en økning i skolebudsjettene på mellom 0,5 og 2,6 prosent. Det betyr at den reelle pengebruken vil bli mindre til skole.

Det er tall som bekymrer Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet.

– Det ser ut som at det først og fremst er skolene som må bære innsparingene i kommunene, og dette bør bekymre alle som er opptatt av den gode skolen. Vi har dessverre sett en slik utvikling over flere år nå, sier Lied.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger