Flere politibiler har skandalemotoren

I Norge er det 147.139 biler som har motoren med utslippsjuks. Blant dem er også politibiler.

Politibil utenfor Statoilstasjon i Drammen

MÅ INN: Flere politibiler må også inn på verksted for å fikse på juksemotoren.

Foto: Vegard M. Aas / Presse 3.0

Volkswagenjukset har medført at 11 millioner biler skal kalles tilbake på verdensbasis. Tidligere i dag kom våre naboland med tall på hvor mange biler de har. Nå er tallene klare også i Norge. Det er snakk om 147.139 biler.

I løpet av noen uker vil eierne av bilene bli kontaktet for å sende bilene til en oppgradering. Hva som skal gjøres og når bilene kan oppgraderes er ikke klart. MøllerGruppen opplyser at det er snakk om følgende merker:

  • Volkswagen 77.580 biler
  • Audi 27.649 biler
  • SKODA 19.947 biler
  • Volkswagen Nyttekjøretøy 21.963 biler

NRK får opplyst av Volkswagen Norge at flere av nyttekjøretøyene er politibiler, men de kan ikke si noe om hvor mange.

Volkswagen Passat har vært standard patruljebil for norsk politi siden 2006. Av Passat er det først og fremst modeller fra 2014 og 2015 som skal være rammet. Politiet har kjøpt mellom 100 og 150 politibiler i dette tidsrommet.

– Kundene skal ikke bli skadelidende

Terje Male i Møllergruppen

VIL GJENVINNE TILLIT: Terje Male sier at kundene ikke skal bli skadelidende.

Foto: NRK

– Vi er svært lei oss for den situasjonen som er oppstått, og vil gjøre alt som står i vår makt for å gjennomføre nødvendige oppgraderinger så effektivt som mulig, sier administrerende direktør Terje Male i den norske importøren Harald A. Møller AS i en pressemelding.

– Volkswagen AG har forsikret oss om at kundene ikke skal bli skadelidende og vi skal sammen med våre forhandlere gjøre alt vi kan for å gjenvinne kundenes tillit.

Det foreligger nå en handlingsplan med «tekniske løsninger» som skal presenteres for tyske myndigheter. Hvis de godkjennes av myndighetene vil disse bli klargjort for implementering innenfor hele EØS-området.

Se tabellen over bilene som er omfattet av jukset i Norge:

Disse bilene er omfatta av biljukset i Norge.
Foto: Harald Møller AS

Motor EA 189

Det er en intern undersøkelse hos Volkswagen AG som har vist at det i Norge er registrert 147.139 biler som er utstyrt med dieselmotorer av typen EA 189.

I Sverige er det snakk om 224.746 biler og i Danmark 90.927.

– Berørte eiere i Sverige blir kontaktet innen kort tid for et verkstedsbesøk, sier Marcus Thomasfolk, informasjonssjef for Volkswagen i Sverige til Dagens Nyheter.

Volkswagen melder at 1,2 millioner dieselbiler som er solgt i Storbritannia har programvaren som jukser med utslippsdata, skriver BBC. I Frankrike er det snakk om én million biler, melder nyhetsbyrået AFP.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger