Hopp til innhold

Flere pasienter vil få avslag på medisinsøknad

Flere pasienter risikerer å få avslag på søknad om nye medisiner på individuell refusjon, når reglene endres fra nyttår. Nå lukker helsemyndighetene bakdøra for legemiddelfirmaene.

Elisabeth

FLERE AVSLAG: Flere pasienter får avslag på nye medisiner når reglene endres, sier Elisabeth Bryn i Statens legemiddelverk. Hun mener ordningen med Individuell refusjon på blå resept har vært en bakdør inn i refusjonssystemet for legemiddelfirmaer.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Fra 1. januar 2018 endres reglene og alle nye medisiner skal metodevurderes av Statens legemiddelverk. Det betyr at alle nye medisiner skal evalueres om prisen kan forsvares i henhold til effekten av medisinen.

– Det har vært en bakdør inn i det norske refusjonssystemet, sier Elisabeth Bryn, enhetsleder i Statens legemiddelverk om ordningen.

Individuell refusjon er ment å være et sikkerhetsnett for pasienter. I stedet har den blitt et smutthull sideveis inn i refusjonssystemet ingen er tjent med, mener Helsedirektoratet.

– Det blir en vurdering om nytten av legemiddelet står i rimelig forhold til prisen av legemiddelet, sier Bryn.

Det betyr at pasienter risikerer å få avslag på søknad om nye medisiner, hvis ikke legemiddelfirmaene er villig til å sette ned prisen.

– Vi håper at vi som myndighet får et sterkere forhandlingskort når de gjelder å forhandle om pris med legemiddelindustrien, sier Bryn.

Det er Helfo som godkjenner søknaden om individuell refusjon. Helfo refunderer utgifter til medisiner. De har ikke som mandat å se på pris, dermed har noen få pasienter fått medisin til mange millioner kroner i året – helt lovlig.

Bryn sier lavere pris på medisiner gir bedre utnyttelse av helsekronene.

– Jeg tenker at man har brukt en del penger som man ikke vet om man har fått en bra helsegevinst av, sier Bryn.

Hadde ikke fått medisin uten ordningen

– For dem som har gått på Fabrazyme i mange år, er medisinen kjempeviktig.

Hun vil ikke stå frem med navn eller bilde, det er for belastende for familien. Hun har sykdommen Fabrys sykdom, googler du den får opp at antatt levealder er 40 – 50 år. Hun sier man ikke alltid kan se at en person er syk.

Fabrazyme

71 MILLIONER TIL 30 PERSONER: Helfo dekket medisinen Fabrazyme for 71 mill kr til 30 pasienter i 2016.

Foto: Suunnittelutoimisto grass business Oy, Suunnittelutoimisto grass busine

I 2016 fikk 30 pasienter Fabrazyme til en totalpris på over 71 millioner kroner, i snitt ca. 2,3 millioner kroner.

– Jeg snakket med en mann i går som har Fabrys sykdom og får Fabrazyme, han sier han har fått 10 til 20 år lengre levetid, sier hun.

At medisinen er dyr tenker hun ikke på. Hun har fokusert på at dette er en medisin som er viktig for de det gjelder.

– Dette med pris for andre ta seg av, sier hun.

Når reglene endres fra nyttår skal alle nye medisiner metodevurderes av Statens legemiddelverk.

– Håper vi bli ivaretatt på lik linje med andre.

Legemiddelindustrien

– Det er et spill mellom legemiddelfirmaene og Statens legemiddelverk, sier Erling Ulltveit, seniorrådgiver i bransjeforeningen Legemiddelindustrien.

Han sier det vil være en diskusjon om hva som er riktig pris, på lik linje når med legemiddelfirmaer og Beslutningsforum for nye metoder diskuterer, som tar avgjørelser når det er medisiner gitt på sykehus.

Ulltveit

PRISEN SENKES: Erling Ulltveit i Legemiddelindustrien tror legemiddelfirmaer vil sette ned prisen på dyre medisiner for å få salg.

Foto: Andre Riise / NRK

– Det er en diskusjon som dessverre går utover pasienter når man ikke blir enige og det kan skje her på samme måte som man har sett på sykehuslegemidler, sier Ulltveit.

– Hva tenker du da om at legemiddelfirmaer ikke er villig til å sette ned prisen?

– Nå er har det vist seg at legemiddelfirmaene er villig til å sette ned prisen, det har vi sett på sykehuslegemidler, sier Ulltveit.

Han tror at de fleste legemiddelfirmaer vil være villig til å sette ned prisen, og presiserer at de som bransjeforening ikke kan vite hvordan hver enkelt firma tenker.

– Men hvis de ikke setter ned prisen, får de ikke noe solgt legemidlene og som kommersielle aktører vil de selvfølgelig være opptatt av det, sier Ulltveit.

Forholder seg til gjeldende regler

Sanofi Norge som produserer legemiddelet Fabrazyme ønsker ikke å gi noe intervju til NRK, men skriver i en e-post:

Sanofi er i jevnlig dialog med myndighetene, og vi følger norske regler. Slik saken står nå er det for tidlig å gi uttalelser på mulige endringer for sjeldne sykdommer og for enzymerstatningsterapiene. Vi vil ta stilling til endringene og eventuelle implikasjoner når de foreligger.

Britt Moe Flatla, daglig leder Sanofi Norge

AKTUELT NÅ