Nyere forskning viser at langt flere barn enn antatt får skader fordi mor drikker mens hun er gravid.
Tidligere anslo forskere at ett av 1.000 barn fikk skader av alkohol. Men nyere forskning fra Frankrike og USA viser at så mange som ti av 1.000 barn får skader.
– Etter norske forhold tilsier dette at mellom 60 og 600 barn berøres hvert år, sier overlege og professor i barnesykdommer Ann-Mari Brubakk ved St. Olavs hospital i Trondheim til Aftenposten.
- Les også:
Drikker mer regelmessig
De vanligste skadene barn kan få av alkoholpåvirkning i svangerskapet er lese- og skrivevansker, og hyperaktivitet.
Kvinners endrede holdning til alkohol de siste 20 årene er årsak til at flere barn påføres skader, mener hun.
– Kvinner er også ofte eldre når de får sitt første barn, og det betyr at de har vent seg til å drikke alkohol mer eller mindre regelmessig når de blir gravide. Det kan for mange være veldig vanskelig å kutte det helt ut, sier Brubakk.
- Les også:
Trenger psykologhjelp
Hun forteller at det ofte er vanskelig for kvinner å si nei takk til alkohol, og at noen synes det er så vanskelig å si nei at de må gå til psykolog. Særlig ille er det i julebordsesongen.
Brubakk viser til undersøkelser som viser at én av fire kvinner har hatt en eller flere episoder med drikking tidlig i svangerskapet.
Fra neste år skal alle gravide i 23 kommuner være med i et forsøksprosjekt der de blir systematisk fulgt opp når det gjelder alkoholbruk.
Prosjektet skjer i regi av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Målet er å avdekke hvor det er utfordringer.