Flere millioner doser til overs

Én dose svineinfluensavaksine er sannsynligvis nok. Dermed vil norske myndigheter sitte igjen med minst 5 millioner vaksinedoser til overs.

H1N1-vaksine
Foto: Tim Sloan / Scanpix/AFP

Tidligere denne uka gikk vaksinesjefen i Verdens Helseorganisasjon ut å garanterte at én dose influensavaksine vil være nok til å beskytte seg mot influensa A (H1N1).

Mulig feilvurdering

Norske myndigheter bestilte i utgangspunktet to vaksinedoser til hver innbygger i Norge. Da Helsedirektoratet bestilte vaksinene gikk de nemlig ut fra at alle innbyggerne i Norge trengte vaksine, og at de i tillegg trengte to doser.

Beslutninga ble tatt med bakgrunn i at det var nødvendig med to doser for å vaksinere seg mot fugleinfluensa (H5N1).

Nå ser det imidlertid ut til at det er kjøpt inn for mange doser og at flere grupper ikke trenger å vaksinere seg i det hele tatt. Pensjonistene er blant dem som ikke er spesielt utsatt for influensapandemien, og som derfor sannsynligvis ikke trenger vaksine.

Overlege i Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen, bekrefter at sannsynligheten er stor for at det kun blir nødvendig med én vaksinedose per person.

- Det kan godt hende at det bare blir nødvendig med én dose. Det også er mulig at flere grupper ikke trenger å ta vaksinen i det hele tatt, sier han.

5 millioner doser til overs

Dersom helsemyndighetene bestemmer at det kun trengs én dose per person, vil de sitte igjen med mer enn 5 millioner doser influensavaksine til overs.

Bjørn Iversen

Overlege ved Folkeinstituttet bekrefter at vaksinedoseringa kanskje må halveres.

Foto: Anne Lene Solbakken/Folkehelseinstituttet

Svenske medier har spekulert i om vaksineavtalene de ulike landene har inngått med legemiddelselskapene vil endres nå som man bare trenger halvparten av vaksinene.

Vaksineprodusenten GlaxoSmithKline, som Norge og mange andre land har inngått avtale med, sier til Sveriges Radio at de vil vurdere å gå til nye forhandlinger dersom forutsetningene for avtalen endres.

Iversen hevder imidlertid at dette ikke blir aktuelt for Norge sin del. Norske helsemyndigheter vil motta 9,4 millioner vaksinedoser som planlagt.

- Hvis huset ditt brenner, kan du jo ikke endre forsikringsavtalen din i ettertid, forklarer han.

Kommer godt med

Ifølge Iversen vil imidlertid ingen av vaksinedosene havne i søpla. For selv om behovet for vaksiner ser ut til å være mindre enn venta i Norge, er det mange andre land som trenger flere doser.

- Selv om vi trenger bare halvparten av dosene vi har bestilt i Norge, er det et enormt behov for vaksiner i andre land. Mange europeiske land har kjøpt for lite, og flere andre land har ikke hatt råd til å forberede seg mot pandemien, sier han.

Avtroppende helseminister, Bjarne Håkon Hanssen, sa allerede i september at Norge, sammen med flere andre land, vil bidra med ti prosent av vaksinelageret til Verdens Helseorganisasjon slik at også utviklingsland får mulighet til å vaksinere seg mot svineinfluensa.

Nå kan det bli aktuelt med et enda større bidrag til den fattige delen av verden. I tillegg vil myndighetene vurdere om de skal selge overflødige vaksinedoser til land i Europa.

Nå starter vaksineringa

I starten av denne uka ble det bekrefta at de første vaksineleveransene vil komme til Norge allerede neste uke.

I første omgang kommer det bare tre hundre tusen vaksinedoser. Dermed er det kun personer som tilhører risikogruppene, samt helsepersonell, som får tilbud om vaksinen. Gravide, diabetikere og personer med kroniske sykdommer er blant dem som er spesielt utsatt for den nye influensaen.

- Hvis alle i helsesektoren og risikogruppene tar imot vaksinen regner vi med at behovet er dekket i midten av november. Men alle vil nok ikke ta vaksinen, dermed regner vi med at behovet er dekket allerede i slutten av denne måneden, sier Iversen.

Det er fremdeles uklart når vaksinen er tilgjengelig for alle.

Folkehelseinstituttet skal diskutere de nyankomne vaksinen i et møte på fredag. Da vil sannsynligvis bli klart hvem som trenger vaksine og hvor mange doser som er nødvenidg.

SISTE NYTT

Siste meldinger