Hopp til innhold

Frykter at pasienter skrives ut for tidlig

Stadig flere skrives ut fra sykehusene samme dag som de legges inn. Men stadig flere må også legges inn på nytt. Det gjør leger bekymret for de eldre pasientene.

Pasient

Stadig flere eldre pasienter skrives ut fra sykehuset allerede samme dag eller dagen etter. Men også antall pasienter som kommer tilbake til sykehuset øker. Det bekymrer både legene og helsedirektøren.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Bjørn Guldvog

Også helsedirektør Bjørn Guldvog sier man må følge med på antallet reinnleggelser, altså pasienter som må sendes tilbake fra kommunene til sykehusene.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX
Torgeir Bruun Wyller

– Pasientene blir i økende grad pakkepost mellom sykehusene og kommunene, sier Torgeir Bruun Wyller, overlege ved Medisinsk klinikk ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Christian Grimsgaard

Christian Grimsgaard, overlege og tillitsvalgt ved OUS, mener det er et alvorlig varsku for hele reformen at antall reinnleggelser går opp.

Foto: NRK

Tallene som viser at pasienter over 80 år ligger stadig færre døgn på sykehus, ble i dag presentert som en gladnyhet av helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Det er en stor, ønsket og tilsiktet endring, sier Guldvog.

Det er ett år siden samhandlingsreformen ble innført. Målet med reformen er å begrense antall pasienter på sykehusene, og gi flere hjelp ute i kommunene. Stadig flere blir regnet som utskrivingsklare allerede samme dag eller dagen etter.

I 2. tertial 2011 ble 3000 pasienter regnet som utskrivingsklare allerede samme dag eller dagen etter. I 2012 var dette tallet økt til 22.000.

– Pasienter blir pakkepost

Pasientene sendes da tilbake til hjemkommunen sin, for behandling på sykehjem eller hjemme. Tall fra den samme rapporten viser imidlertid at flere av disse pasientene må legges inn på sykehus igjen.

Andelen pasienter som må reinnlegges inne 30 dager har økt fra 15,6 prosent i 2010 til 19 prosent i fjor.

– Når man presser liggetiden så mye ned at pasienter sendes ut før de er stabile, så kommer de fort tilbake igjen. Pasientene blir i økende grad pakkepost mellom sykehusene og kommunene, sier Torgeir Bruun Wyller, overlege ved Medisinsk klinikk ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Frykter for de eldre

Wyller er også professor i geriatri ved universitetet i Oslo og har i mange år uttrykt bekymring for hva samhandlingsreformen vil ha å si for eldre pasienter.

– Det er selvfølgelig ikke bra for helsa å bli sendt fram og tilbake mellom sykehjem og sykehus. Man får dårlig kontinuitet i behandlingen, og ofte gir det et tilbakeslag for pasienten, sier Wyller til NRK.no

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til NRK at man ikke vet om pasientene som sendes tilbake opplever forverring i sykdommen, eller økt dødelighet.

– Når man skal evaluere samhandlingsreformen vurderer man økonomien, ikke hvordan det går med pasientene. Det sier også sitt, mener Wyller.

– Norge har lav liggetid

Han peker på at Norge allerede før reformen hadde kort liggetid og få sykehussenger, sammenlignet med andre OECD-land.

– Nå har kommunene fått plikt til å ta imot pasientene fort når sykehuset sier at de er utskrivningsklare. Hva «utskrivningsklar» er, er opp til sykehusene å vurdere. Når sykehuset sier «hopp», må kommunen hoppe innen 24 timer, hvis ikke koster det dem penger, forklarer Wyller.

Han tror reinnleggelsene kan speile en faglig uenighet mellom sykehus og kommune om hvorvidt pasienten er frisk nok til å skrives ut. Wyller er også villig til å se saken fra den andre siden:

– Man kan jo også si at kommunene burde ruste opp tilbudet sitt, påpeker Wyller.

For syke til sykehjem

I februar sendte NRK Dagsrevyen en reportasje fra Lilleborg sykehjem i Oslo, som tar seg av pasienter som kommer rett fra sykehuset. Ansatte og pasienter forteller om en avdeling med for få folk, mangel på utstyr og flere alvorlige hendelser.

Pasientene som kom var langt sykere enn de ansatte hadde regnet med. Det kom også flere enn man hadde kapasitet til. De ansatte måtte i mange tilfeller gå doble vakter på 17 timer, og enkelte besvimte til slutt på jobb i ren utmattelse.

Tillitsvalgt Marthe Kristin Nereng fortalte at hun har registrert 40 hendelser ved samhandlingsavdelingen det siste året, flere av dem alvorlige. Sykepleierne varslet til slutt Helsetilsynet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

På kort varsel i fjor ble en sykehjemsavdeling på Lilleborg i Oslo gjort om til en enhet for pasienter som kom rett fra sykehus.

Sykehjem måtte ta seg av pasienter som kom rett fra sykehus.

– Varsku for hele reformen

Christian Grimsgaard, overlege og tillitsvalgt ved OUS, sier man vet for lite om hvilket tilbud som er bygget opp ute i kommunene.

– Kapasiteten i sykehusene er så presset at man kan bli fristet til å skrive ut de eldre for tidlig, og sende dem til et tilbud som ikke godt nok bygget opp enda, sier Grimsgaard.

Han mener det er et alvorlig varsku for hele reformen at antall reinnleggelser går opp.

– Det er veldig bekymringsfullt og et tegn på dårlig kvalitet i tjenestene våre. Dette må vi få reversert med én gang, sier Grimsgaard.

– En glipp i samarbeidet

Helsedirektør Bjørn Guldvog er enig i at reinnleggelser skal unngås, og lover å følge med på disse tallene.

Han sier også at det ikke skal være slik at pasienter skrives ut og sendes til kommunene før de er friske nok til det.

– Dette er en felles oppgave for kommunene og sykehusene. De skal egentlig planlegge dette sammen. Det er en glipp i samarbeidet dersom pasienter skrives ut for tidlig, sier Guldvog.

AKTUELT NÅ