I ett år har Forbrukertilsynet fulgt nøye med på norsk klesbransje. I en stor tilsynsaksjon har de gransket hvordan 15 leverandører markedsfører klærne sine med bærekraftpåstander og gir inntrykk av at klærne er mer klima og miljøvennlige.
Nå er konklusjonen klar: Forbrukertilsynet mener halvparten av butikkene bryter norsk lov og villeder forbrukerne.
De reagerer på at aktørene stempler klærne med miljømerker og kaller dem bærekraftige, uten at begrunnelsen for merkingen er tydelig for forbukerne.
Nå krever de at de syv aktørene, Hennes & Mauritz, KappAhl, Gina Tricot, Bestseller, Pierre Robert, Zalando og Ellos endrer markedsføringen.
– Ikke bare bryter aktørene loven ved å bruke bærekraftpåstander ukritisk og uten dokumentasjon, men forbrukerne lures også til å handle på feil premisser når de ønsker å handle bærekraftig, sier direktøren i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth.
Direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth
Foto: Kimm SaatvedtButikkene rydder ikke opp
I fjor skrev NRK flere saker om at alt fra klesbutikker til meieriprodusenter og Nasjonalteatret ukritisk markedsførte seg som bærekraftige, og dermed brøt loven.
Kleskjedene har nå hatt ett år på seg til å rette opp i markedsføringen, med hjelp av Forbrukertilsynets råd og veiledning. Likevel fortsetter altså hele syv aktører å villede forbrukerne, i følge Forbrukertilsynet.
– Så de har ikke ryddet opp?
– Nei, de har ikke ryddet opp ordentlig, slik vi ser det, sier Haugseth.
De fleste av de syv butikkene og leverandørene anerkjenner at de har brutt loven, og alle sier de nå samarbeider med Forbrukertilsynet om å rydde opp i markedsføringen.
Les svarene deres ved å trykke på pilen under:
Har myndighet til å gi bøter
Nå har de syv aktørene fram til 17 august på seg til å gjøre endringene Forbrukertilsynet krever.
Forbrukertilsynet advarer også om at dette er et område de jobber mye med om dagen, og varsler flere tilsynsaksjoner mot klesbransjen framover.
– Jo mer tid vi bruker på å jobbe med dette, jo strengere kommer vi til å være, og jo mindre rom kommer det til å være for å trå feil. Forbrukertilsynet har mulighet til å fatte vedtak og ilegge økonomiske sansksjoner overfor næringsdrivende som fortsetter å bryte loven, sier Haugseth.
Hun understreker at det er en del aktører som nå viser vilje til å rydde opp, men at det fortsatt er alt for mange som fortsetter å villede forbrukerne.