Hopp til innhold

Forbrukertilsynet: Flere kleskjeder tatt for ulovlig klimamarkedsføring

Forbrukertilsynet har gjennomført en stor kontroll av et utvalg klesleverandører i Norge. De mener halvparten av kjedene bryter norsk lov i måten de fremstiller klærne sine som bærekraftige.

Hennes & Mauritz, HM, H&M, Zalando, KappAhl, Ellos, Bestseller, Gina Tricot, Pierre Robert, bærekraft, klima, miljø, sustainable, A better choice, forbrukertilsynet, forbruker, tilsyn, tilsynsaksjon

Bryter loven: disse syv klesleverandørene bryter i følge Forbrukertilsynet norsk lov i måten de markedsfører klærne sine som bærekraftige.

Grafikk: John Gamache

I ett år har Forbrukertilsynet fulgt nøye med på norsk klesbransje. I en stor tilsynsaksjon har de gransket hvordan 15 leverandører markedsfører klærne sine med bærekraftpåstander og gir inntrykk av at klærne er mer klima og miljøvennlige.

Nå er konklusjonen klar: Forbrukertilsynet mener halvparten av butikkene bryter norsk lov og villeder forbrukerne.

De reagerer på at aktørene stempler klærne med miljømerker og kaller dem bærekraftige, uten at begrunnelsen for merkingen er tydelig for forbukerne.

Nå krever de at de syv aktørene, Hennes & Mauritz, KappAhl, Gina Tricot, Bestseller, Pierre Robert, Zalando og Ellos endrer markedsføringen.

– Ikke bare bryter aktørene loven ved å bruke bærekraftpåstander ukritisk og uten dokumentasjon, men forbrukerne lures også til å handle på feil premisser når de ønsker å handle bærekraftig, sier direktøren i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth.

Elisabeth Lier Haugseth

Direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth

Foto: Kimm Saatvedt

Butikkene rydder ikke opp

I fjor skrev NRK flere saker om at alt fra klesbutikker til meieriprodusenter og Nasjonalteatret ukritisk markedsførte seg som bærekraftige, og dermed brøt loven.

Kleskjedene har nå hatt ett år på seg til å rette opp i markedsføringen, med hjelp av Forbrukertilsynets råd og veiledning. Likevel fortsetter altså hele syv aktører å villede forbrukerne, i følge Forbrukertilsynet.

– Så de har ikke ryddet opp?

– Nei, de har ikke ryddet opp ordentlig, slik vi ser det, sier Haugseth.

De fleste av de syv butikkene og leverandørene anerkjenner at de har brutt loven, og alle sier de nå samarbeider med Forbrukertilsynet om å rydde opp i markedsføringen.

Les svarene deres ved å trykke på pilen under:

Har myndighet til å gi bøter

Nå har de syv aktørene fram til 17 august på seg til å gjøre endringene Forbrukertilsynet krever.

Forbrukertilsynet advarer også om at dette er et område de jobber mye med om dagen, og varsler flere tilsynsaksjoner mot klesbransjen framover.

– Jo mer tid vi bruker på å jobbe med dette, jo strengere kommer vi til å være, og jo mindre rom kommer det til å være for å trå feil. Forbrukertilsynet har mulighet til å fatte vedtak og ilegge økonomiske sansksjoner overfor næringsdrivende som fortsetter å bryte loven, sier Haugseth.

Hun understreker at det er en del aktører som nå viser vilje til å rydde opp, men at det fortsatt er alt for mange som fortsetter å villede forbrukerne.

AKTUELT NÅ