Hopp til innhold

Flere journalister kartlagt av Etteretningsbataljonen

Kartleggingen Etteretningsbataljonen har gjort av journalister kan ha vært mer omfattende enn det som tidligere har kommet fram.

Sjef for Brigade Nord Odin Johannessen b

Sjef for Brigade Nord, Odin Johannessen, har tidligere beklaget kartleggingen av journalister.

Foto: NRK

Lars Sætren

NRK.no-journalist Lars Sætren sier han opplever det som ubehagelig å bli kartlagt.

Foto: Privat

Dagbladet.no melder mandag kveld at journalistene Anders Holth Johansen og Lars Sætren er blant journalistene Etteretningsbataljonen i Forsvaret har kartlagt.

Tidligere er det kjent at Etteretningsbataljonen laget lister med navnene til journalister som skrev om E-tjenesten. Blant disse var VG-journalistene Hans Petter Aas og Rolf J. Widerøe.

Sætren, som nå jobber som journalist for NRK.no, sier han er ovveraskeet over å ha havnet på Etteretningsbataljonens liste.

– Så vidt jeg vet skrev jeg én sak der Etteretningsbataljonen er nevnt mens jeg jobber for Dagbladet, sier Sætren til NRK.no.

– Ubehagelig

Saken Sætren mener kan ha vakt Etteretningsbatalsjonens interesse er fra februar 2011, og er skrevet etter at det ble kjent at avdøde Trond Bolle skal ha vært en del av sen hemmelige tjenesten E14.

– Jeg husker ikke saken selv engang, men fant den ved å søke på internett. Jeg er en «allround»-journalist, og har ikke skrevet noe mer om Forsvaret enn andre ting, sier Sætren.

29-åringen sier han tar kartleggingen med fatning, men innrømmer at det oppleves ubehagelig.

– Jeg synes det er ubehagelig at man ikke skal utøve journalistikk på en vanlig måte, uten å havne i en-eller-annen database. Jeg har ikke engang gjort et gravende arbeid, eller snust på forsvarshemmeligheter, sier Sætren.

Sjef for Brigade Nord, Odin Johannessen, har tidligere beklaget kartleggingen av norske journalister overfor NRK.

– Det man gjorde var rett og slett å etablere en liste med dem som skrev mest om dette, og det var feil. Det skulle vi ikke gjort, og det beklager vi, sa Johannessen til NRK etter at de første sakene om kartleggingen ble kjent i mars.

Artikkelen fortsetter.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark har anmeldt Ettertningsbataljonen etter kartleggingen ble kjent.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Skandaløst

I tillegg til Widerøe og Aas, er det tidligere kjent at også frilansjournalist Kjetil Stormark skal ha blitt kartlagt av Etteretningsbataljonen i 2011. Stormark har anmeldt Etteretningsbataljonen, og varsler erstatningssak dersom det fastslås at det ble drevet ulovlig kartlegging og registrering.

Saken ble først kjent da EOS-utvalget i sin årsrapport i slutten av mars konkluderte med at Aas og Widerøe hadde blitt ulovlig kartlagt. I etterkant av dette har Dagbladet og Stormark henvendt seg til EOS-utvalget for å finne ut flere journalister ble kartlagt.

Til Dagbladet sier Stormark han ikke hørte noe fra utvalget før det gjennom mediene ble kjent at var blant dem som ble kartlagt. Stormark sier han synes det er «skandaløst» at EOS-utvalget, «tilsynelatende bevisst, har valgt å tilbakeholde viktige opplysninger».

– Prinsipielt ubehalig

I et svarbrev fra EOS-utvalget til Stormarks advokat, Jon Wessel-Aas, åpnes det for at enda flere journalister kan ha blitt registrert.

Lederen av EOS-utvalget, Eldbjørg Løwer, sier til Dagbladet at hun ikke ønsker å gå inn i en «løpende diskusjon om saken».

– De spørsmål som er stilt i brevet vil bli besvart ytterligere på en formell måte, ut ifra vårt mandat. Vi har mottatt en formell klage fra Stormark, og den vil bli behandlet på ordinær måte. Vi går aldri ut med navn på de objekter vi finner i registerne, men vi får fjernet dem som ikke skal være der. Å opplyse om en person er registrert eller ikke registrert er i seg selv en taushetsbelagt beslutning, sier hun til avisa.

Sætren synes saken er ubegalig, av prinsipielle årsaker.

– Jeg er ikke interessert i å leve i et samfunn der journalister kartlegges på grunn av det de jobber med, sier Sætren.

Sætren sier at han ikke har planer om å anmelde saken, men sier han vil følge med på Stormarks sak.

NRK.no har ikke klart å komme i kontakt med kommunikasjonssjef for Hæren, Marianne Øiahals, sent mandag kveld. Overfor Dagbladet sier Øiahals at Hæren ikke kan kommentere saken så lenge den er under etterforskning.

AKTUELT NÅ