NRK Meny
Normal

«Du må ikke engasjere deg politisk, for da risikerer du å bli skutt»

De som driver valgkamp for Arbeiderpartiet og SV har fått ubehagelige meldinger på stand knyttet til Utøya-terroren flere steder i landet.

Rose-utdeling ved Aps valgkampstand i Oslo

En av Aps valgkampmedarbeidere som delte ut roser til forbipasserende ble advart mot å engasjere seg i politikken (bildet er tatt i en annen anledning).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Representanter fra SV og Ap har opplevd terrorhets på stand i Oslo.

« (...) Hvis han der idioten skulle plaffe ned noen, så var det heller SV sin ungdomsleir han skulle plaffet ned», sa en forbipasserende kvinne til nestlederen i Oslo SV.

Men det er ikke bare i Oslo at de som driver valgkampanje blir utsatt for grove utskjellinger og sjikane knyttet til terroren 22.juli:

– Èn kom på stand i Akershus og sa at han var enig med Breivik, og at det var «riktig godt gjort av ham», sier kommunikasjonsrådgiver Tone Foss Aspevoll i SVs stortingsgruppe til NRK.

«Risikerer å bli skutt»

Lederen for SV i Akershus, Rannveig Kvifte Andresen, kan bekrefte at flere fra SV og Ap har opplevd ubehagelige kommentarer på stand - inkludert henne selv.

Da hun drev valgkamp i Ski kommune forrige lørdag kom det en person bort til Andresen og sa at «innvandringspolitikken som venstresida har ført må ta skyld for terrorangrepet 22.juli».

Samme dagen hørte hun også følgende uttalelse fra en person som ble tilbudt en rose fra en AUFer: «Du må ikke engasjere deg politisk vet du, for da risikerer du å bli skutt».

– Jeg blir sjokkert over hvor ubetenksomme folk kan være, særlig siden vår bod er rett ved siden av Aps. Tenk om det var AUFere der som var direkte berørt, sier fylkeslederen.

Lena Grønningsæter står på stand for SV i Bergen

Lena Grønningsæter står på stand for SV i Bergen. Hun mener den anonyme personen som har spredd islamfiendtlig propaganda på Torgallmenningen er feig.

Foto: Privat

Tolv sider rasistisk propaganda

Arbeiderpartiets valgkampsentral opplyser til NRK at de ikke har hørt om andre tilfeller av hets enn de i Oslo.

Men når samtlige partier skulle åpne valgbodene sine på Torgallmenningen i Bergen fredag morgen, hadde de mottatt et tvilsomt politisk budskap

Noen hadde vært der i løpet av natten og fysisk levert hefter på tolv tettskrevne sider med rasistisk og islamfiendtlig propaganda.

Lena Grønningsæter var den som fant heftene i SVs bod da hun kom for å åpne boden på morgenkvisten. Budskapet fra den anonyme forfatteren var blant annet at islam «er tapernes religion» og «det største sviket i vår historie».

– Det er trist og ekkelt at folk tar seg tid til å skrive åndssvak islamofobisk propaganda for så å luske rundt her med det mens bodene er stengt. Vedkommende er feig som ikke tør stille opp til en diskusjon om de latterlige tallene som han har kokt i hop, sier Grønningsæter.

– Brunt grums

I tillegg inneholdt heftet skremselspropaganda med påstander om at Norge vil bli rammet av en voldtektsbølge på grunn av innvandringen, og at Norge risikerer å få innført Sharia-lover som medfører at kvinner må dekke seg til og at menn må ha skjegg.

– Det var brunt grums rett og slett. Tenk at denne dritten lever videre etter 22.juli. Noen lærer tydeligvis aldri, sier en oppgitt Grønningsæter.

Heftet var skrevet i jeg-form. Forfatteren skriver at han skal sende det til utenriksministeren, statsministeren og justisministeren, samt til stortingspolitikere. Lokale politikere skal også ha fått det, opplyser SV sentralt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger