Hopp til innhold

Flere hundre frontkjempere savnet

Langt flere norske frontkjempere enn tidligere antatt er savnet på Østfronten. Nå vil flere av de pårørende ha levningene hjem.

Hodeskalle, Karelen

disse levningene ligger i Karelen, et område hvor norske myndigheter har bidratt økonomisk til at levningene blir hentet ut.

Foto: NRK

Flere hundre norske frontkjempere er savnet, eller de er bekreftet drept, men har ikke fått noen grav.

Dagsrevyen og nrknyheter.no skal for første gang senere i dag legge frem en samlet oversikt over hvem de savnede er, hvor de kom fra, og hvor de ble borte.

Vil ikke påta seg ansvar

Fordi frontkjemperne var SS-soldater og ble sett på som landssvikere, ble levningene deres ikke sendt tilbake etter krigen.

Norske myndigheter har tidligere sagt at de vil hjelpe til med å få levningene hjem til Norge, men de vil ikke påta seg noe ansvar, og SS-soldatenes etterlatte må dekke utgiftene selv.

LES: Vil ha frontkjempere hjem

I mars i fjor opplyste imidlertid Utenriksdepartementet (UD) at de ville gi en million kroner i støtte til at levningene av norske SS-soldater i Karelen blir hentet ut og begravet. Men fremdeles var UDs standpunkt at pårørende som vil ha en gravferd i Norge, må dekke utgiftene selv.

LES: Frontkjempere får begravelse

Verdig begravelse

Cordula Droege

Cordula Droege peker på at de etterlatte har visse rettigheter ifølge Genevekonvensjonen.

Foto: NRK

Genèvekonvensjonen eksisterte også under 2. verdenskrig. Den sier at partene i en konflikt må lete etter sårede og drepte, identifisere dem og gi dem en verdig begravelse, sier Cordula Droege, juridisk rådgiver i det Internasjonale Røde Kors.

- Det spiller ingen rolle hva eller hvem man kjemper for, det finnes regler som skal respekteres også i og etter en krigstid. Soldater er mennesker som alle andre. For at ikke krigen skal bli fullstendig avhumanisert, er det klart at å finne sårede og drepte og gi dem en verdig grav, er det minste vi kan ha av regler.

AKTUELT NÅ