Flere hundre frontkjempere savnet

Langt flere norske frontkjempere enn tidligere antatt er savnet på Østfronten. Nå vil flere av de pårørende ha levningene hjem.

Hodeskalle, Karelen

disse levningene ligger i Karelen, et område hvor norske myndigheter har bidratt økonomisk til at levningene blir hentet ut.

Foto: NRK

Flere hundre norske frontkjempere er savnet, eller de er bekreftet drept, men har ikke fått noen grav.

Dagsrevyen og nrknyheter.no skal for første gang senere i dag legge frem en samlet oversikt over hvem de savnede er, hvor de kom fra, og hvor de ble borte.

Vil ikke påta seg ansvar

Fordi frontkjemperne var SS-soldater og ble sett på som landssvikere, ble levningene deres ikke sendt tilbake etter krigen.

Norske myndigheter har tidligere sagt at de vil hjelpe til med å få levningene hjem til Norge, men de vil ikke påta seg noe ansvar, og SS-soldatenes etterlatte må dekke utgiftene selv.

LES: Vil ha frontkjempere hjem

I mars i fjor opplyste imidlertid Utenriksdepartementet (UD) at de ville gi en million kroner i støtte til at levningene av norske SS-soldater i Karelen blir hentet ut og begravet. Men fremdeles var UDs standpunkt at pårørende som vil ha en gravferd i Norge, må dekke utgiftene selv.

LES: Frontkjempere får begravelse

Verdig begravelse

Cordula Droege

Cordula Droege peker på at de etterlatte har visse rettigheter ifølge Genevekonvensjonen.

Foto: NRK

Genèvekonvensjonen eksisterte også under 2. verdenskrig. Den sier at partene i en konflikt må lete etter sårede og drepte, identifisere dem og gi dem en verdig begravelse, sier Cordula Droege, juridisk rådgiver i det Internasjonale Røde Kors.

- Det spiller ingen rolle hva eller hvem man kjemper for, det finnes regler som skal respekteres også i og etter en krigstid. Soldater er mennesker som alle andre. For at ikke krigen skal bli fullstendig avhumanisert, er det klart at å finne sårede og drepte og gi dem en verdig grav, er det minste vi kan ha av regler.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger