– Han la hånda si på låret mitt og spurte om jeg skulle være alene resten av natta

Det strømmer inn historier om seksuell trakassering under drosjeturer etter at NRK satte søkelyset på problemet.

TAXI uten kjennetegn

Oslo Taxi har fått 30 klager på trakassering, og Norgestaxi har fått seks klager så langt i år. Drosjene på bildet har ikke noe direkte med trakasseringssaken å gjøre.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

NRK kunne i dag avsløre at en rekke kvinner forteller at de er blitt seksuelt trakassert under drosjeturer. Oslo Taxi har fått 30 klager på trakassering, og Norgestaxi har fått seks klager så langt i år.

Siden har det kommet inn over 30 historier til NRKs journalister fra i hovedsak kvinner som sier de har opplevd lignende situasjoner. På Twitter forteller også flere om trakassering i drosjeturen.

DIXI, ressurssenter for voldtatte, sier de har fått mange meldinger fra kvinner som har opplevd lignende situasjoner.

– Jeg hører overraskende mange jenter som forteller om slibrige bemerkninger eller beføling fra taxisjåfører. Etter at saken ble satt på dagsorden i dag har jeg fått veldig mange meldinger fra jenter som sier at de også har opplevd dette, sier Lise Arntsen i DIXI.

Mange som tar kontakt med NRK forteller at de av frykt ikke anmelder trakasseringen.

Laster Twitter-innhold

– Anmeldte det aldri, han vet hvor jeg bor

«Taxisjåføren, en rundt femti år gammel (etnisk norsk) bergenser, åpnet fremdøra til passasjersetet og ba meg sitte der da jeg holdt på å sette meg i baksetet. Og så låste han dørene «for min sikkerhet». Under taxituren, og ikke minst da vi kom frem, lurte han veldig på hvor jeg bodde (hvilket vindu i boligkomplekset), og om jeg skulle være alene der hele natten.

Da vi kom frem og jeg skulle betale, la han hånda si langt oppe på låret mitt med fingrene på innsiden av låret mitt mens han igjen spurte om jeg skulle være «alene resten av natta».

Spørsmålet om jeg skulle være alene i natt gjentok han flere ganger. Da vi kom frem og jeg skulle betale, la han hånda si langt oppe på låret mitt med fingrene på innsiden av låret mitt mens han igjen spurte om jeg skulle være "alene resten av natta". Jeg har vel aldri gitt mer tips til en taxi da jeg ikke orket tanken på å vente på vekslepenger, og tenkte at å betale med en seddel gjorde at jeg raskere kunne løpe hjem enn dersom kortet skulle bli godkjent av terminalen.»

En annen kvinne forteller at hun ble spurt om seksuelle erfaringer.

«Jeg tok taxi en sen torsdagskveld i sommer, og ble utspurt hele strekningen fra Grünerløkka til Lambertseter om mine seksuelle erfaringer, og han pushet ustoppelig på om jeg ønsket å prøve å ha sex med en som ham.

Jeg prøvde å være kort og avvisende men høflig tilbake i frykt for å gjøre ham sint, og hadde nødnummeret oppe på telefonen for sikkerhets skyld. Jeg kom fram dit jeg skulle, men anmeldte det aldri fordi han vet hvor jeg bor.»

(Artikkelen fortsetter)

NRK Aktuelt handlet onsdag om trakassering i drosjenæringen.

Se debatten i Aktuelt om trakassering i drosjenæringen.

Tilbudt å betale med sex

En annen forteller at hun fikk tilbud om å betale drosjeturen med sex.

«For noen år siden har jeg opplevd det samme. En tyrkisk taxisjåfør sier plutselig at taksameteret har sluttet å virke og slår det deretter av, noe som gjør meg nervøs! Han begynner å snakke om sex med meg og at han er lei konen sin og til slutt tilbyr han meg å betale turen med sex. jeg kom meg kjapt ut av bilen. Dagen etter klaget jeg til taxiselskapet, men jeg hadde ikke nummer på bilen og heller ikke fått kvittering.»

Laster Twitter-innhold

En kvinne forteller til NRK at hun tror drosjesjåføren bevisst plukker opp unge jenter:

«Jeg opplevde lørdag natt denne helgen at en taxisjåfør ba meg og en venninne om å kysse med hverandre for at han skulle fortsette å kjøre oss. Vi reagerte med å forlate taxien, og den kjørte videre. Det som er særlig skremmende er at taxisjåføren virket som at han veldig målbevisst forsøkte å plukke opp unge jenter som hadde vært på byen. Det var noe med måten han oppsøkte oss på, og hvordan han veldig innøvd stoppet taxien etter et par hundre meter.

Det virket som taxisjåføren veldig målbevisst forsøkte å plukke opp unge jenter som hadde vært på byen.

Jeg er overbevist om at dette ikke var et engangstilfelle for han, men at han bevisst oppsøker unge jenter som har vært på byen og ønsker å kjøre de hjem. Skremmende med tanke på at ikke alle jenter alltid er like flinke til å sette grenser, særlig når det er alkohol med i bildet. Vi ble så paffe at vi glemte å ta noe informasjon slik at vi kunne klage til selskapet hans, men det burde vi definitivt ha gjort. Ekkelt å tenke på at det er mulig at han fortsatt kjører rundt i Oslos gater på jakt etter jenter.»

Laster Twitter-innhold

«Er du redd for å bli voldtatt eller?»

En drosjesjåfør skal ha spurt en kvinne om hun ikke ville snakke med ham fordi hun var redd for å bli voldtatt.

«En natt i januar tok jeg drosje fra taxiholdeplassen i Bergen sentrum til der jeg bodde på den tiden. Taxisjåføren var av afrikansk opprinnelse. Da jeg hadde satt meg inn i taxien spurte jeg sjåføren om man måtte stå på taxiholdeplassen for å få en taxi, eller om det gikk an å praie en på gaten. Sjåføren svarte at det var opp til taxien. Etter dette sa jeg ikke noe mer til sjåføren fordi jeg var trøtt, og ikke ville snakke mer med han. Så spurte han meg om jeg hadde drukket alkohol. På dette svarte jeg kort nei på. Jeg ble med en gang på vakt, fordi dette er ikke et vanlig spørsmål en taxisjåfør stiller en kunde, og jeg opplevde dette som ubehagelig.

Jeg valgte til slutt å verken anmelde eller legge inn en klage til taxiselskapet, fordi han visste hvor jeg bodde og jeg var redd for at han ville oppsøke meg.

Han spurte meg deretter om jeg hadde vært på nachspiel. På dette svarte jeg kort at jeg hadde vært hos noen venner. Så sa han noe sånt som: ”Det virker som du ikke har så lyst til å snakke, er du redd for å bli voldtatt eller?” Etter han sa dette ble jeg veldig redd for at han skulle gjøre meg noe. Han ville prate mer, og jeg følte jeg måtte prate med han så han ikke skulle bli sint. Han kjørte meg til døren, jeg betalte og gikk ut. Jeg opplevde det som en veldig truende og skummel situasjon. Å føle at du er innesperret i en bil uten sjanse til å komme deg unna og samtidig forventer det verste, er en svært skremmende opplevelse.

Dagen etter ringte jeg og fortalte hva som hadde skjedd til foreldrene mine, og vi ble enige om at faren min skulle ringe politiet for å opplyse dem om dette. De sa at jeg kunne anmelde dette, eller sende inn en klage til taxiselskapet. Jeg valgte til slutt å verken anmelde eller legge inn en klage til taxiselskapet, fordi han visste hvor jeg bodde og jeg var redd for at han ville oppsøke meg. Dette opplever jeg at er problemet til mange kvinner som blir truet eller seksuelt trakassert.»

Laster Twitter-innhold

«Han stod og ventet på meg utenfor døren»

En kvinne forteller om en drosjesjåfør som kysset henne og befølte brystene hennes.

«For et par uker siden tok jeg taxi hjem, noe jeg ofte gjør ettersom jeg har blitt befølt og opplevd ubehagelige ting på nattbussen hjem. Jeg tar taxi for å føle meg trygg. Jeg tok en taxi, og da sjåføren begynte å kjøre fortalte han meg hele tiden hvor pen jeg var og strøk meg over ansiktet. Jeg lo det bort. Da jeg hadde betalt og skulle ut av taxien, gikk han ut og stod og ventet på meg utenfor døren. Han tok tak i meg, holdt rundt meg og begynte å kysse meg på kinnet og klemme meg på rumpa, mens han stadig sa hvor pen jeg var, og han flirte hele tiden.

Jeg dyttet ham vekk, fortsatt redd for å være altfor avvisende, ettersom jeg var redd for å gjøre ham sint og drive ham til å gjøre verre ting. Da dro han meg inntil seg igjen og prøvde å kysse meg, mens han befølte meg på brystene og holdt meg fast. Da slo jeg meg løs og ropte "ikke ta på meg" og dro hurtig fra stedet. Han stod der og sa "hva, hva? Hva jeg gjorde?" Jeg følte meg latterliggjort og brøt sammen i gråt da jeg kom hjem. Jeg føler meg ikke lenger trygg med å ta taxi, til tross for at jeg kun har hatt positive opplevelser før. Jeg anmeldte ikke forholdet fordi jeg er redd for å ikke bli tatt seriøst, noe som bare vil gjøre det verre.»

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger