Hopp til innhold

Flere flyktninger kan gå ut over unge boligsøkere

Det kan bli et vanskeligere boligmarked for ungdom dersom kommunene skal bosette 10.000 ekstra flyktninger fra Syria, frykter flere ordførere. De mener at boligmangel er et av de største hindrene for å ta imot flere flyktninger.

Fra Vaksdal og Ullensaker, intervjuer

– Det er klart at dette feltet har blitt oppspist bare av et sånt ønske.

Harald Espelund

Ordfører Harald Espelund (Frp) i Ullensaker.

Foto: Daria Zoric / NRK

Ordfører Harald Espelund (Frp) i Ullensaker står på en byggeplass i kommunen og inspiserer framdriften av byggingen av nye hjem for rus- og psykiatri-pasienter. Men hvis kommunen må ta imot flere Syria-flyktninger enn de har planlagt, er det dette bygget som kan skifte beboergrunnlag.

60 prosent sier de ikke har nok boliger

I Sverige har regjeringen vedtatt å tvinge kommunene til å ta imot flyktninger – en ordning også noen norske organisasjoner går inn for. Men i Norge er mangelen på boliger kommunenes største problem.

Grafikk Syria flyktninger

60 prosent svarer at de ikke har nok boliger.

Foto: NRK

60 prosent av norske ordførere mener kommunen deres ikke har nok boliger til å kunne bosette ti tusen ekstra flyktninger fra Syria, viser en undersøkelse som NRK har gjort. Om man likevel må finne plass, kan det gå ut over unge som forsøker å etablere seg i boligmarkedet, sier Arbeiderparti-ordfører Eirik Haga i Vaksdal kommune i Hordaland.

– Det er klart at nå huseierne inngår avtaler med kommunen om utleie av boliger til flyktninger, kan det gå ut over egne ungdommer som skal ut av redet, sier Haga.

– Står på kontoret mitt og gråter

Eirik Haga

Ordfører Eirik Haga (Ap) i Vaksdal kommune.

Foto: NRK

Vaksdal mangler både boliger og penger til å bygge ut kommunalt. I Ullensaker i Akershus har kommunen lagt ut mange nye tomter, men sliter med at entreprenørene ikke bygger ut raskt nok. Derfor har også Fremskrittsparti-ordfører Espelund problemer med å få tilstrekkelig rimelige boliger til bygdas egen ungdom:

– Det står folk på mitt kontor flere ganger i uken og gråter sine modige tårer. For de må ut, de må finne seg nye plasser å bo. Prisen er fra 15.000 til 20.000 kroner per måned. Det er langt over det som noen makter å betale, sier han.

Grafikk Syria flyktninger

I tillegg svarte 9 prosent av ordførerne på spørsmålet om Norge bør ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria, at pengene til dette vil gjøre mer nytte i flyktningenes hjemland eller nærområder, mens 7 prosent svarte at de ikke visste.

Foto: NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ