Uvær i Sør-Norge: – Patruljene sier det er glatt overalt

Uvær med kraftig snøfokk fører til flere stengte veier og fjelloverganger i Sør-Norge søndag. Politiet oppfordrer folk til å kjøre forsiktig på glatta.

E16, Sollihøgda søndag morgen.

SNØ I VEIBANEN: Utfordrende kjøreforhold på E16 ved Sollihøgda søndag morgen.

Foto: Statens Vegvesen

– Det snør, og det er glatte og hvite veier i hele distriktet. Patruljene i byen sier det er glatt over alt, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli Oslo politidistrikt.

– Det er lite trafikk søndag morgen, men vi oppfordrer folk til å kjøre forsiktig og ta hensyn til forholdene, sier Stokkli.

Vegtrafikksentralen Øst melder at alle tilgjengelige brøytebiler er i gang med å rydde veiene søndag morgen.

– Alt av mannskaper er ute, men noen vil selvfølgelig føle at brøytebilene kommer litt seint. Men alle entreprenører melder at de har fult trykk nå søndag morgen, forteller trafikkoperatør Trude Linstad i Vegtrafikksentralen Øst.

Også på Vestlandet advares det mot krevende kjøreforhold.

– Sterk vind og snødriv skaper utfordringer. I Sogn og Fjordane har vi fått inn flere meldinger om at det er mye snø og slaps på veiene i hele distriktet, sier vaktoperatør Kjetil Larsen hos Vegtrafikksentralen til Statens vegvesen i Bergen.

Politiet i Trøndelag ber bilister i distriktet være forsiktige, etter meldinger om underkjølt regn, skriver Adresseavisen.

Flere trafikkulykker

Søndag formiddag har det flere mindre trafikkulykker i store deler av landet.

Manuell veidirigering på Vinderen

Manuell dirigering etter at brøytetraktorer kjørte ned bommen ved en T-baneovergang på Vinderen i Oslo.

Foto: Ola Mjaaland / NRK
  • En bil kjørte av veien, og tre andre kolliderte på E18 ved Holmestrand i Vestfold. Ingen personer ble skadet, men det ble et «salig kaos» på motorveien da begge kjørefeltene ble stengt, opplyser det lokale brannvesenet på Facebook.
  • En bil kjørte av veien i Hogstadveien i Asker søndag morgen. Det ble kun materielle skader.
  • Rundt klokken halv ni var det også et trafikkuhell inne i Follotunnelen i Akershus i retning Oslo. Et felt ble stengt etter hendelsen.
  • Like før klokken elleve kjørte en bil av veien ved Helsfyr i Oslo. Bilen måtte berges, men ingen personskade.
  • Like etter klokken ti meldte operasjonssentralen Oslo at to traktorer som brøytet snø kjørte ned bommen ved T-baneovergangen i Vinderenkrysset. Det er ventet at det blir noe kø på stedet.
  • I tillegg har det vært to trafikkuhell på E18, i Porsgrunn og ved Langangen.
  • Den mest alvorlige hendelsen skjedde da en mann i 30-årene kjørte av veien og bilen havnet på taket i Fevik i Grimstad i Aust-Agder natt til søndag, skriver Fædrelandsvennen. Sørlandet Sykehus opplyser søndag morgen at mannen er alvorlig skadd, men at situasjonen er stabil. Han er mistenkt for å ha kjørt i påvirket tilstand.

Lørdag kveld opplyste Vegtrafikksentralen Øst at det både på Romerike, i Follo og i deler av Østfold ble meldt om glatte veier, noe som førte til en henstilling til trafikantene om å kjøre etter forholdene og beregne ekstra tid.

Laster Twitter-innhold

– Ikke bra på veiene

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk instiututt Kristen Gislefoss sier at det er for lite snø på veiene til at det sendes ut farevarsel.

– Men det er ikke bra på veiene på Østlandet, spesielt ikke med tanke på at det er en del cupfinale-trafikk, sier Gislefoss.

Kristen Gislefoss

Vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Han forteller at nedbørsområdet øst i Norge er i ferd med passere.

– Det har gitt en del snø og sludd, og sludd og regn langs kysten. Etter hvert blir det stort sett oppholdsvær, spesielt i de sørlige delene.

Gislefoss sier det også har vært mye byger på Vestlandet, særlig i fjellheimen, der nedbøren kommer som snø.

– Bygeværet og vinden fortsetter ut dagen i dag, sier Gislefoss.

E 18, Hankleiva

Politiet oppfordrer folk til å kjøre forsiktig og etter forholdene søndag. Skjermdump fra E18 ved Hanekleiva søndag morgen.

Foto: Statens vegvesen

Flere fjelloverganger er stengt

Vegtrafikksentralen melder at flere fjelloverganger nå er stengt på grunn av uvær.

Fylkesvei 13 Gaularfjell, er inntil videre er stengt til mandag morgen, da det skal foretas ny vurdering. Fylkesvei 4224 Sirdal – Lysebotn har vært stengt siden lørdag.

På flere andre fjelloverganger i Sør-Norge er det vanskelige kjøreforhold med snø- og isdekke, og Vegtrafikksentralen varsler om at det kan bli innført kolonnekjøring og stengninger på kort varsel.

Dette gjelder blant annet riksvei 15 Strynefjellet, riksvei 52 Hemsedalsfjellet og fylkesvei 50 Hol-Aurland. Det var tidligere søndag kolonnekjøring mellom Liamyrane og Fjellstad på E134 over Haukelifjell, men veien er nå åpen for normal trafikk.

Fylkesvei 51 Valdresflye i Oppland har vært stengt, men ble åpnet ved nitiden. Vegtrafikksentralen Øst melder samtidig at strekningen kan bli stengt igjen på kort varsel.

Ullevaal stadion ryddes for snø

Ullevål stadion ryddes for snø søndag morgen.

Foto: Ole Rolfsrud / NRK

Økt traktor-beredskap på Ullevaal

Det er ikke bare trafikantene som har fått merke snøværet.

Søndag morgen våknet NFF opp til snø på Ullevaal stadion, og derfor har forbundet gjort grep før cupfinalen mellom Viking og Haugesund. Kampen skal etter planen starte 13.15.

Banen er i ferd med å måkes, men forbundet har økt traktorberedskapen før kampstart. Det innebærer at banen kan ryddes på 15 minutter.

SISTE NYTT

Siste meldinger