Hopp til innhold

Rekordmange får erstatning for urettmessig fengsling

Advokat Asbjørn Krantz fikk halvannen million i erstatning etter å ha blitt kastet på glattcelle. Aldri før har så mange fått erstatning for å ha blitt straffeforfulgt.

Asbjørn Krantz

Asbjørn Krantz er tilkjent halvannen million kroner i erstatning etter å ha blitt siktet i en sak han senere ble frikjent i. – Det var en skikkelig jævlig opplevelse som jeg ikke unner noen, sier han.

Foto: Liv Inger Somby

I fjor betalte staten ut 31 millioner kroner i oppreisning til uskyldige som har blitt behandlet som kriminelle.

De fleste utbetalingene har gått til folk som har blitt varetekstfengslet og senere frikjent i retten.

Tilbragte 30 timer i fyllearresten

Advokat Asbjørn Krantz er en av flere som har fått erstatning fra Staten etter å ha blitt urettmessig straffeforfulgt. Han arbeidet som advokat i Tromsø i 2007 da politiet troppet opp på kontoret hans og kastet ham på glattcelle.

– De sa til meg «hold deg fast, men vi har et vedtak fra politijuristen om å pågripe deg». Jeg var da siktet for grov narkotikakriminalitet. Jeg fikk rett og slett sjokk og gikk rett i kjelleren. Jeg vet at når de kommer med et slikt vedtak, så havner jeg rett i arresten. Og det kan i verste fall ta ukevis før du er ute igjen, sier Krantz til NRK.

Så tok politiet med seg Asbjørn Krantz og kastet ham på glattcelle. Krantz har klaustrofobi, men måtte sitte 30 timer i fyllearresten.

Han sier at han gikk i sjokktilstand da han så for seg hvordan framtida skulle bli.

– Jeg så for meg et scenario hvor media ble involvert og hele advokatpraksisen gikk i grus – et scenario som også kom. Det er det verste jeg har vært borti i hele mitt liv. Det var en skikkelig jævlig opplevelse som jeg ikke unner noen.

Advokaten havnet på avisenes forsider, og det psykiske presset gjorde at Krantz måtte trekke seg ut av advokatpraksisen han hadde vært med på å bygge opp.

Flere får erstatning

Erstatningsutbetalingene til folk som har blitt urettmessig straffeforfulgt, har aldri vært høyere enn nå. I fjor betalte Staten ut 31 millioner kroner i oppreisning til uskyldige som har blitt behandlet som kriminelle. Det ble gitt erstatning i til sammen 428 saker, viser tall fra Sivilrettsforvaltningen.

De fleste utbetalingene går til folk som har blitt varetektsfengslet.

Senere skulle Krantz bli frikjent av to rettsinstanser for anklagene om å ha motarbeidet politiets etterforskning. Den første siktelsen for medvirkning til grov narkotikakriminalitet ble henlagt først etter åtte måneder.

I 2008 var han frifunnet for alle anklager i lagmannsretten. Politiet hadde rett og slett tatt feil.

Vil ha mer

Nå i sommer ble Krantz tilkjent halvannen million kroner i oppreisning, men han vurderer å anke.

Han mener at han trenger mer for å kunne bygge opp igjen en advokatpraksis som gikk i grus.

– Jeg ønsker å ha en erstatning som gjør meg i stand til å eventuelt begynne med advokatpraksis igjen dersom jeg ønsker det. Skal jeg klare det, trenger jeg en større erstatning enn det jeg har fått, sier han.

– En risiko

Justisminister Knut Storberget mener det er en todelt forklaring på hvorfor erstatningsutbetalingene øker.

– Det er veldig bra at vi har ordninger som sørger for at folk får utbetalt erstatning etter å ha sittet urettmessig i varetekt. Men jeg tror mye av økningen i utbetalinger kommer av at dette er en etablert ordning som tas i bruk. Og når et større antall sitter i varetekt er det også en større risiko for at flere sitter der som senere blir frifunnet og får et erstatningsgrunnlag, sier Storberget.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger