Flere får baksmell på skatten neste år

Folk flest vil trolig få mye lavere boliglånsrente i 2015 sammenlignet med fjoråret. Baksiden av rentemedaljen for boliglånskundene, er mer skatt.

Selvangivelse 2015

Boliglånsrentene faller, til glede for alle med boliglån. Men det betyr samtidig at det blir færre gjeldsrente-kroner å trekke fra i selvangivelsen.

Foto: KARINA KAUPANG JØRGENSEN / NRK

I selvangivelsen kan du trekke fra alle rentene du har betalt på boliglånet og andre lån, noe som gir et skattefradrag på 27 prosent. I realiteten plukker staten opp denne regningen.

Men neste år blir det etter alt å dømme færre rentekroner å trekke fra i inntektsberegningen.

Grunnen er fallende markedsrenter, forventninger til nye rentekutt fra Norges Bank og at bankene vil følge opp med nye rentekutt.

Venter nytt rentekutt fra Norges Bank denne uken

På torsdag denne uken offentliggjør Norges Bank sin rentebeslutning. De fleste analytikere venter da at hovedstyret kutter i styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

Erik Bruce, sjefsanalytiker i Nordea Markets

- Lavere renter vil slå ut i skatten folk betaler, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Boliglånskundene vil trolig merke lavere renter etter at Norges Bank neste gang senker renta, sier Pål Ringholm, analysesjef for kreditt i Swedbank.

Også sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea venter lavere renter.

– Folk vil få en lavere gjennomsnittsrente i år enn i fjor. Det vil føre til at man betaler mindre i renter, noe som vil slå ut i restskatten neste år, sier Bruce.

Kan bety tusenvis i høyere skatt for vanlige boliglån

Han spår at renten for inneværende år vil ligge mellom 0,5 og 1 prosentpoeng lavere enn for 2014 i gjennomsnitt, blant annet på grunn av hardere konkurranse mellom bankene.

For lavere gjennomsnittlige lånerenter i 2015 sammenlignet med fjoråret, betyr trolig at langt flere kan få baksmell i neste års selvangivelse.

For et boliglån på 3 millioner kroner, innebærer 0,75 prosent renteforskjell på et slikt lån 22500 færre rentekroner å betale, som i praksis betyr mer enn 6000 kroner i økt skatt.

Hans Christian Holte

- Alle kan justere skettstrekket selv, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Skatteetatens høyst foreløpige tall for årets selvangivelse viser at 150.000 flere må betale restskatt i år enn i fjor. Lavere renter kan ha bidratt til baksmellen- og enda flere kan få en ubehagelig overraskelse når neste års selvangivelse kommer.

Skattedirektør Hans Kristian Holte bekrefter overfor NRK at myndighetene ikke gjør noe med skattetrekket for å kompensere for fallende renter.

– Kan justere skattekortet selv

– Men den naturlige konsekvensen av lavere renter vil være at inntektsfradraget kanskje blir lavere enn det en del har sett for seg, sier Holte.

Han oppfordrer folk som er bekymret for eventuell baksmell om å endre skattekortet allerede nå.

– Alle kan gå inn å gjøre justeringer der, hvis du er på et annet sted økonomisk enn det som du var da skattesatsen ble fastsatt, sier skattedirektøren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger