Hopp til innhold

Flere dør av lovlige legemidler

Legemidlene metadon og Subutex omsettes ulovlig i større mengder enn noen gang, viser tall fra politiet.

Plata
Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Helsemyndighetene deler ut de abstinensdempende preparatene gratis til heroinister som ønsker å slutte, men mye havner på det illegale markedet.

Dermed dør flere av overdose av legemidler som egentlig skal redde narkomane.

I fjor gjorde politiet 541 enkeltbeslag av metadon og Subutex i Norge, og i år har lovlige medisiner stått for over halvparten av overdosedødsfallene i Oslo.

Store doser av legemidlene gir sterk rus, og stoffene er blant de mest populære på det illegale markedet.

- Urovekkende

Seniorrådgiver i Politidirektoratet, Marte Ødegård Lund, sier utviklingen er urovekkende.

- Antall pasienter som får behandling med legemiddelassistert rehabilitering har økt kraftig fra begynnelsen av årtusenskiftet, og ifølge Senter for rus- og avhengighetsforskning var det per september 2008 i underkant av 5000 personer som mottok disse medisinene i Norge. Det er selvfølgelig bekymringsfullt dersom denne økningen fører til mer stoff i omløp på gata, og at det videre fører til overdosedødsfall, sier Ødegård Lund.

- Vanskelig å unngå

Professor i psykiatri og leder av senteret for rus- og avhengighetsforskning, Helge Waal, sier at lekkasjen av legemidlene til det illegale markedet er et stort problem.

Han peker også på at ikke alt av metadon og Subutex som havner på det illegale markedet, kommer fra norske helsemyndigheter.

- I særlig grad gjelder dette Subutex, og fordi regelverket er slik at det vanskelig kan unngås. Personer i Schengen-området har lov til å ta med seg en relativt høy dose for 30 dager, og selger det når de kommer til Norge. Dette er vanskelig å unngå, men vi vet det foregår, sier Waal.

Waal sier at en viss frihet i behandlingen må til for at rusmiddelavhengige skal benytte seg av den.

Les også: Vurderer statlig heroinutdeling

Les også: Vurderer statlig heroinutdeling

Les også: Narkomane dropper behandling

Lyspunkt

AKTUELT NÅ