Hopp til innhold

Flere ble lamme av influensavaksine

Siden 2008 har tre personer fått erstatning etter at Norsk Pasientskadeerstatning slo fast at de fikk lammelser i kroppen etter å ha tatt influensavaksine.

Svineinfluensavaksinering

Svært mange beskytter seg mot sykdom med et lite stikk i overarmen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Øydis Castberg

Øydis Castberg i Norsk pasientskadeerstatning

Foto: Peder Songedal / Norsk pasientskadeerstatning

Vaksinering mot influensa er blitt stadig mer vanlig, og helsemyndighetene anbefaler alle i risikogruppene å ta den årlige influensavaksinen.

Ifølge beregninger fra Folkehelseinstituttet tok 400 000 nordmenn vaksine mot sesonginfluensa i fjor. For tre år siden ville 1 million nordmenn beskytte seg mot svineinfluensa.

Tall fra Norsk Pasientskadeerstatning viser nå at tre personer siden 2008 har fått lammelser i kroppen av vaksinene.

Organet som avgjør om pasienter har krav på erstatning undersøker nøye om skader som slike lammelser kan knyttes direkte til behandling, eller som i dette tilfellet vaksineringen.

Konklusjonen er klar.

– Dette skyldes vaksinen, mener ekspertene ved Norsk Pasientskadeerstatning.

Blant symptomene som de tre pasientene har fått etter vaksineringen er:

  • spasmer
  • ryggsmerter
  • lammelser i armer og bein

Et lite stikk i armen ga alvorlig nervesykdom

Blant dem som nå er tilkjent erstatning er en kvinne i 50-åra som fikk spasmer, ryggsmerter og lammelser etter å ha tatt vaksine for sesonginfluensa.

Vaksinen som skulle holde vinterinfluensaen unna, ga i stedet en kvinnen en alvorlig nervesykdom.

– I 2010 fikk den i utgangspunktet friske kvinnen erstatning, sier kommunikasjonssjef i Norsk Pasientskadeerstatning, Øydis Ulrikke Castberg til NRK.

Pasientskadeerstatningen har slått fast at kvinnen i 50-åra har fått en alvorlig skadd, og at hun aldri vil bli helt frisk.

– Hun fikk lammelser, spasmer, ryggsmerter og ryggmargsskade. Vi har sett at denne kvinnen har fått disse plagene på grunn av vaksinen, sier Castberg.

En annen av dem som siden 2008 har blitt fastslått fikk skader av influensavaksine var en 70-åring.

Mannen vil aldri igjen kunne gå etter å ha tatt vaksine for sesonginfluensa.

– Han fikk en akutt nervesykdom med nedsatt balanse og nedsatt motorisk kontroll. Dette er en kjent, men ekstremt sjelden bivirkning og han har fått medhold i at disse plagene skyldes vaksinen, forteller kommunikasjonssjefen.

Også i fjor fikk en mann i 50-årene erstatning for lammelser han fikk på grunn av svineinfluensavaksine.

Legemiddelverket: – Veldig sjeldent og vaksiner gjør mer nytte enn skade

Helsemyndighetene som godkjenner vaksinene som brukes her i landet sier at det dessverre skjer at noen blir syke av vaksinene. Samtidig sier Legemiddelverket som jobber med godkjenning av vaksinene og andre legemidler at det er svært få som blir syke i forhold ti hvor mange vaksinene hjelper.

Steinar Madsen

Steinar Madsen forteller at vaksiner er trygt. Det er bare noen veldig sjeldne tilfeller av alvorlig sykdom som resultat av vaksinene.

Foto: NRK

– Vaksine gjør mye, mye mer nytte enn skade for befolkningen. Men det selvfølgelig veldig trist for den enkeltpasient som blir rammet, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen til NRK.

Madsen forteller at vaksinene nok redder tusenvis av liv, og de dermed for de aller, aller fleste er veldig positive.

Likevel er det nøye undersøkelser rundt vaksiner. Under og etter svineinfluensavaksinen har Legemiddelverket gjort flere omfattende undersøkelser.

– Vaksiner er de sikreste medisiner vi har i dag. Det er ingen andre medisiner som har færre bivirkninger enn vaksiner, sier Madsen.

Han forteller at de i forbindelse med svineinfluensavaksinen også ba om ekstra mye rapportering og oppmerksomhet fra leger og helsepersonell.

Les også: Kan gi narkolepsi ifølge finske helsemyndigheter

1 til 2 per million får syndrom

For å få erstatning for bivirkninger på grunn av en frivillig vaksine, som sesonginfluensa er, må Norsk Pasientskadeerstatning slå fast at skadene skyldes vaksinen. Når det gjelder svineinfluensa, er kravet lavere.

– Er du i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet må vi godtgjøre at det er andre mer sannsynlige årsaker til dine plager, hvis ikke får du rett til erstatning. Men når det gjelder vanlige vaksiner må vi kunne si at skadene skyldes vaksinen, sier Castberg i Norsk Pasientskadeerstatning.

For hver million med vaksinedoser som blir tatt, regner forskere med at 1 til 2 personer blir rammet av den potensielt dødelige nervesykdommen Guillain-Barré-syndrom.

I fjor mottok Legemiddelverket meldinger om fem personer som fikk påvist dette syndromet etter å ha vaksinert seg.

– Dette er en nervelammelse hvor det dannes antistoffer mot nervene som gjør at pasienten blir lam, og nervene slutter å fungere. Heldigvis blir de fleste bra igjen. Det er kjent at vaksiner kan føre til dette, men det er veldig sjelden, sier Madsen i Legemiddelverket.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ