Hopp til innhold

Flere betaler tilbake koronastøtten: – En moralsk beslutning

Rundt 30 bedrifter har betalt tilbake penger de fikk i koronastøtte uten at de har fått tilbakebetalingskrav. For bilforhandleren Birger N Haug var det ikke et vanskelig valg å gi pengene tilbake.

IKKE RETT: Birger Skjellvik, som er daglig leder for bilforhandleren Birger N Haug, sier at de mente det ikke var rett at de skulle få penger fra staten som de klarer seg fint uten.

IKKE RETT: Birger Skjellvik, som er daglig leder for bilforhandleren Birger N Haug, sier at de mente det ikke var rett at de skulle få penger fra staten som de klarer seg fint uten.

Foto: Frank Williksen

– For oss var det mest en moralsk beslutning. Vi var kvalifisert og vi hadde rett på støtten da vi fikk den. Men så viste det seg at ting endret seg, og da mente vi det var riktig å betalte tilbake.

Det sier Birger Skjellvik, som er styreleder i bilkonsernet Birger N Haug. Å betale tilbake de 1,9 millionene de fikk i støtte for mars var ikke en vanskelig beslutning, sier Skjelvik.

– Utviklingen på resultatet snudde, og da vi nå ser at vi får et tilfredsstillende svar for 2020, så følte vi det var riktig å betale tilbake. Vi skal ikke ha støtte fra staten selv om vi er kvalifisert for det.

– Tenker du at andre kan vurdere det samme som dere hvis de ser at de klarer seg greit likevel?

– Det skal jeg ikke ha mye formeninger om, svarer Skjellvik, og legger til at han kjenner til andre som har gjort det samme.

Kompensasjonsordningen For bedrifter som skatter i Norge

14 607 043 546 kroner totalt
113 690 Antall mottakere
Graf fra 1. januar
Oppdatert 17. januar

– Flott om man betaler tilbake

Finansminister Jan Tore Sanner synes det er veldig fint om bedrifter som ser at de ikke har behov for kompensasjon velger å betale tilbake penger.

– Jeg vil oppfordre bedrifter til å benytte den ordningen hvis de har behov. Hvis man ikke har behov, er det veldig flott om man betaler tilbake.

Regjeringens budsjettkonferanse

FINT: Finansminister Jan Tore Sanner (H) synes det er fint at bedrifter betaler tilbake penger de har fått, dersom de klarer seg fint uten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Rundt 30 bedrifter har betalt tilbake pengene de har fått fra kompensasjonsordningen for næringslivet, viser tall NRK har fått fra Skatteetaten. Til sammen har de betalt tilbake rundt 17 millioner kroner.

Skatteetaten opplyser at tilbakebetalingene ikke nødvendigvis er frivillige. Det kan også være snakk om bedrifter hvor det er startet kontroll eller lignende.

Fra natt til dag

En av bransjene hvor det har gått fra natt til dag er sportsbransjen, altså de som selger sportsutstyr. Etter en elendig mars og april, opplevde de et kraftig oppsving fra mai til juli, forteller Trond Evald Hansen, som er administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening.

Sammenlignet med andre kvartal i 2019, økte omsetningen med nesten 18 prosent for sportsbransjen.

– Så det har jo vært ganske ellevilt.

På spørsmål om den gode sommeren gjør at det er naturlig at sportsbutikker betaler tilbake tilskuddene de har fått, svarer Hansen følgende:

– Det synes jeg mange av de aktørene skal svare på selv. Men det er veldig stor forskjell mellom de ulike aktørene i sportsbransjen.

Mener de ikke kom god ut

Butikkene i kjedene G-sport, Intersport, Sport 1 og Sport Outlet mottok minst 4,6 millioner kroner fra kompensasjonsordningen. De tre førstnevnte opplyser at de er franchisekjeder, som vil si at de fleste butikkene deres har lokalt eierskap og ledelse. Det er da opp til de lokalt å vurdere behovet for koronastøtte.

Sport Outlet understreker at de vil prioritere å bevare likviditet, med den store usikkerheten som er.

– Det er fremdeles mye usikkerhet knyttet til covid-19, svarer Tor-Andre Skeie, som er eier og daglig leder i sportskjeden.

Hansen sier at bransjen ikke kom spesielt godt ut av ordningen, siden tilskuddet tok utgangspunkt i to vintere med mildt sagt skuffende salg.

– Det gjorde også at normaliseringsgrunnlaget for å vurdere nivået for omsetningsnedgang ikke slo veldig gunstig ut for sportsbransjen.

AKTUELT NÅ