Hopp til innhold

Flere betaler for å se disse

Det er gledelig at antallet lisensbetalere øker, sier NRKs økonomisjef. Bare i fjor ble det registrert 33.000 flere innbetalinger enn i 2007.

Nytt på Nytt

Nytt på Nytt er en av NRKs seersuksesser. Flere vil betale NRK-lisensen for å se denne gjengen på tv.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

31. januar er fristen for å betale kringkastingsavgiften for første halvår til NRK. I Norge er det omtrent 1,8 millioner lisensbetalere, og antallet øker stadig, melder NRKs lisenskontor.

- Lisensen er selve fundamentet for finansieringen av en uavhengig allmennkringkaster. Den er grunnleggende for NRKs virksomhet, sier finansdirektør i NRK, Tore Olaf Rimmereid.

Stort trykk på lisenskontoret

Det er mange som har spørsmål om kringkastingsavgiften i dagene før forfall. Med 2 500 telefoner hver dag forteller Freddy Lysfjord, avdelingsleder for NRKs lisensavdeling, at det er stort trykk på de ansatte på kontoret. Han sier at de i hele fjor mottok 200.000 telefoner og 147.000 skriftlige hendvendelser.

Lysfjord sier de fleste som ringer etterlyser fakturaen, melder om flytting eller ønsker å registrere seg som lisensbetalere. Noen spør om de nye lisensterminene og forfallsdatoene som ble innført i fjor, mens andre lurer på lisensregler i forbindelse med med inngåelse eller oppløsning av ekteskap og samboerskap.

- Det er få som ringer bare for å klage eller for å si opp lisensen, sier Lysfjord.

Ingen Facebook-effekt

På nettsamfunnet Facebook er det flere grupper som ønsker å fjerne lisensen. En de største har registrert 140.000 medlemmer. På gruppens nettsider oppfordres det om å gjemme fjernsynsapparatet og dermed boikotte NRK-lisensen. Men lisenskontoret har ikke merket at slike aksjoner har noe nevneverdig effekt.

Få lurer seg unna

Lisenskontoret har 78 årsverk knyttet til seg, samt 60 lisenskontrollører som reiser land og strand rundt for å finne dem som ikke betaler lisens. Kontrollørene oppsøker adresser som ikke er registrerte som lisensbetalere. Dersom de har fjernsynsmottaker i hus må de betale.

- Det er ikke mange som bevisst lurer seg unna. De fleste er greie når de blir fortalt at de er pliktig å betale NRK-lisensen, sier Lysfjord.

Han føyer til at endel prøver å unngå lisensregistrering ved å si at de ikke ser på NRK.

- Men avgiftsplikten er ikke knyttet opp til hvilken kanal en person velger å se på, men det å ha en fjernsynsmottaker.

VIDEO: Se hvordan svenskene takker for lisensen

- Folk er fornøyde med NRK

Administrasjon- og finansdirektør Tore Olaf Rimmereid i NRK

Direktør i Administrasjon og finans, Tore Olaf Rimmereid.

Foto: Anne Liv Ekroll

- Det er gledelig at stadig flere betaler kringkastingsavgiften. Lisensinntektene økte mer enn vi hadde budsjettert med i fjor. Vi tror det skyldes at folk er fornøyde med NRKs tilbud. Et trofast publikum ønsker å betale, sier Tore Olaf Rimmereid.

- Samtidig ser vi at antall husstander øker og at salg av flatskjermer og dekodere øker. Etableringen av det digitale bakkenettet gjør også at mange flere blir registrert som fjernsynsmottakere, legger finansdirektøren til .

Flere lisenser før OL

- Ny teknologi gir alltid et løft for lisensbetalingen, sier Freddy Lysfjord som leder NRKs lisensavdeling.

Lisenskontoret fikk i fjor inn over 500.000 rapporter fra forhandlere om kjøp av fjernsyn eller andre mottakerapparater.

- Vi så det da parabolantennene kom og da vhs- og dvd-spillere med tunere ble populære. Nå er det gode salg av flatskjermer og dekodere forhandlerne melder inn. Også store sportsarrangementer, som fjorårets OL, gjør at tallet på lisenser vokser, sier Lysfjord.

I tillegg opplyser han om at det ble satset på god kontrollvirksomhet i fjor. Konrtollørene har rapportert om 40.000 hjemmebesøk.

Det har også vært en økning i antall husstander i Norge de siste årene.

- Lisensen gir bedre programmer

- NRK ønsker å være viktige og relevante for folk, og levere gode programmer hver dag, sier finansdirektør Tore Olaf Rimmereid, og legger til at målet til NRK er å nå tre av fire nordmenn med et godt tilbud hver dag.

- Vi ser at mange er fornøyde fordi distriktsendingene våre står sterkt over hele landet. Og fordi vi er suverent størst på radio og tv, og stadig øker på nett. Men NRK må arbeide hardt for holde posisjonen i et tøft mediemarked.

Finansdirektøren sier at det er sammenheng mellom økte lisensinntekter og tilbudet til NRK.

-Når flere betaler, går mere penger til programutvikling og dermed kan vi produsere bedre programmer.

Ønsker lisens for mobil-tv

Rimmereid sier til NRK.no at de jobber med muligheten for at de som bruker internett og mobil til å se tv også må betale en lisens.

- Vi venter på kulturdepartementet i forhold til en presisering av lisensforskriftene.

I 2007 fikk NRK negativt svar fra Stortinget om å kreve lisens av de som ser tv-programmer på PC og mobiltelefon.

Vil beholde NRK-lisensen

Kulturminister Trond Giske (Ap) har tidligere sagt at den norske tv-lisensordningen er blant de beste i Europa . Og blant partiene på Stortinget er det bare Fremskrittspartiet og Venstre som vil endre måten NRK blir finansiert på.

Fremskrittspartiet har programfestet at de vil fjerne lisensavgiften helt. Mens Venstre heller vil finansiere NRK over statsbudsjettet. Flertallet av partiene vil beholde dagens ordning og styrke kanalens rolle som allmennkringkaster.

LES: Flere fakta om lisensen

AKTUELT NÅ