Hopp til innhold

Flere barn testes for E.coli

I Bærum er flere barn tatt ut av Nadderudskogen barnehage, etter at et fem år gammelt barn onsdag ble lagt inn på Rikshospitalet med alvorlig E.coli infeksjon.

Oslo Universitetssykehus

Tre barn under ti år er lagt inn på Oslo Universitetssykehus med infeksjon etter E.coli-smitte. Nå blir flere barn testet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Tre barn fra henholdsvis Oslo, Bærum og Råde kommune ble nylig innlagt på sykehus med en alvorlig nyresykdom (HUS )som skyldes E. coli-bakterien.

I Bærum er nå flere barn tatt ut av Nadderudskogen barnehage på grunn av sykdomssymptomer.

– De er tatt ut på grunn av symptomer på mage- og tarminfeksjon og blir nå testet, sier smittevernoverlege i Bærum kommune, Bjørg Dysthe.

50 barn i barnehagen

Ifølge Bærum kommunes barnehagesider er det i alt 50 barn i alderen 0 til 5 år i den tredelte avdelingen, der en femåring har fått påvist E.coli-smitte.

Barnehagestyrer i barnehagen, Torill Wiig ønsker ikke å oppgi hvor mange barn som nå har blitt tatt ut og testet for E.coli.

Barna må avlegge tre negative avføringsprøver med 24 timers mellomrom før de kan tas inn i barnehagen igjen.

Smittevernoverlegen påpeker at disse barna ikke har hatt den voldsomme diareen som E.coli-bakterien ofte fremkaller.

– Men vi tar alle forholdsregler, og gjør heller èn test for mye enn en for lite, sier Dysthe.

Stopper matservering

Barnehagen stopper nå all matservering i 14 dager etter pålegg fra smittevernsoverlegen. I tillegg skal alle lekene desinfiseres.

– Renhold blir pålagt å gjøre en ekstra god jobb. Håndhygiene er det vi kan være veldig nøye med, sier barnehagestyrer Wiig til Budstikka.no.

Familien til barnet fra Bærum som nå ligger på sykehuset, ble i går intervjuet av Mattilsynet. Femåringen skal ikke ha noen søsken, og smittevernoverlege Dysthe sier de foreløpig ikke er nærmere å finne smittekilden.

– Vi vet at E.coli smitte hovedsakelig skjer gjennom mat, men smitteoverføringen kan også skje ved dyrekontakt.

Smittevernoverlegen har fortløpende kontakt med ledelsen i Nadderudskogen barnehage, og det planlegges å innkalle foreldrene til et informasjonsmøte, opplyser Bærum kommune torsdag.

( Artikkelen fortsetter under grafikken ).

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Søsken holdes hjemme

I Oslo er søskenet til barnet som er smittet av E.coli tatt ut av barnehagen. En avføringsprøve er sendt til testing.

– Dette er standardprosedyre, og resultatet av den første prøven vil være klart innen et par dager, sier smittevernoverlege i Oslo kommune, Tore W Steen.

I Oslo er det bydelsoverlegen som har hatt ansvaret for å informere den aktuelle barnehagen der e.coli nå er påvist. Smittevernoverlegen har kontaktet den berørte familien og intervjuet foreldrene til det smittede barnet.

– Familien til det smittede barnet har fått spørsmål om hva barnet har spist før symptomene brøt ut.

I Råde kommune er det foreløpig ikke aktuelt å ta barn ut av skole eller barnehage, opplyser helserådgiver Sonja Rønneberg til NRK Østfold.

Ukjent helsetilstand

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom (arkivfoto).

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Smittevernoverlegen i Oslo vet ikke mer om tilstanden til de tre barna som ligger på sykehus enn det Folkehelseinstituttet har opplyst om så langt.

– Smittevernoverlegen sine oppgaver er primært å finne årsaken til smitteutbruddet, og å innføre tiltak for å hindre smittespredning, forteller smittevernoverlegen i Oslo.

Verken Oslo Universitetssykehus eller Folkehelseinstituttet vil svare på spørsmål angående helsetilstanden til de tre barna som er E.coli-smittet. De har tidligere opplyst at tilstanden er alvorlig for to av de tre barna som alle er under ti år gamle.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ