Flere afghanere får bli

Norge sender stadig færre asylsøkere hjem til Afghanistan, til tross for at fem måtte forlate Norge mandag.  Zahir Athari, som hadde fått et forsiktig håp, er skuffet i dag.

Zahir Athari, afghansk asylsøker
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Etter asylmarsjen fra Trondheim til Oslo og demonstrasjonen foran Stortinget i sommer,  ble 19 afghanske asylsøkere sendt hjem i tiden fram til desember.

Men mot årsskiftet snudde trenden.  Siden november hadde ikke politiet tvangssendt noen av dem som har fått avslag på asylsøknaden.

Inntil mandag, da politiet sendte fem nye afghanere ut av Norge. Likevel er trenden at langt flere afghanere får bli i Norge enn før.

I fjor var det bare 7 prosent av afghanske asylsøkere som fikk avslag, mot nærmere 70 prosent i 2004, viser tall fra Utlendingsdirektoratet, UDI.

Færre sendes ut

Også tvangsutsendelsene av utviste afghanere er betydelig trappet ned det siste halve året.

Før demonstrasjonen i fjor ble 106 afghanere med avslag på asylsøknaden sendt hjem til Afghanistan, viser tall fra politiets utlendingsenhet.

SE: Færre afghanere sendes ut

 

Direktør Sam Zafiri i den internasjonale organisasjonen Human Rights Watch er glad for at færre avghanere får avslag på asylsøknaden og at færre blir sendt ut av Norge.

Dagliglivet i Afghanistan er blitt så vanskelig og farlig at ingen bør sendes tilbake ved tvang. Tvert imot må verdenssamfunnet gjøre mye mer for å hjelpe afghanere både hjemme og ute.

Direktør Sam Zafiri i Human Rights Watch

- Kabul vokser hele tiden og blir stadig mer uoversiktlig og farlig, sier Zafiri. Det er Kabul som er stoppested for afghanere som sendes hjem og for flyktninger fra andre kanter av det krigsherjede landet.  

Transport farlig

- Ofte blir hjemsendte afghanere værende i Kabul, delvis for å søke trygghet, men også fordi transport med buss til deres opprinnelige hjemsted blir stadig farligere, hevder Zafiri. 

Human Rights Watch

Han mener også at FNs høykommisær for flyktninger, UNCHR, snart bør si klart fra at ingen afghanere bør sendes hjem mot sin vilje.

Hanne M Mathisen er pressetalskvinne på UNHCRs  kontor i Stockholm. Hun sier at FN anbefaler at sårbare grupper ikke blir sendt tilbake til Afghanistan. Dette tror hun Norge tar hensyn til når de nå sender færre hjem med tvang.

FNs flyktningkonvensjon

- Godt samarbeid

- Jeg har ikke noen grunn til å si at Norge bryter FN-konvensjonen, fordi UNCHR ikke har noen innsikt i  grunnene til det enkelte avslag asylsøkerne får,  Samarbeidet med norske myndigheter er godt, hevder hun.

(NRK)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger