Frp vil fjerne samene fra statsbudsjettet

Frp ønsker ikke å bruke en eneste offentlig krone på samiske formål. I sitt forslag til statsbudsjett kutter de alt samisk. – Dette er en ny fornorskningsprosess, mener Ap.

Et samisk flagg i snøen under kronprinsparets besøk

STRID: Regjeringa styrker støtten til samisk kultur i neste års budsjett. Frp vil kutte alt.

Foto: Åserud, Lise / NTB Scanpix

Regjeringa legger opp til å bruke over 500 millioner kroner på samiske formål som skoler, barnehager og Sametinget neste år.

Frp vil kutte rubbel og bit.

– Vi ønsker ikke særordninger for noen, sier Frps stortingsrepresentant fra Nordland, Kenneth Svendsen.

  • Les hele Frps alternative budsjett her

Frp vil nekte urfolk særrettigheter

Kenneth Svendsen

DØYVER ANGER: Kenneth Svendsen (Frp) mener Ap gir pengestøtte til samisk kultur for å døyve sin egen dårlige samvittighet.

Foto: Stortinget

Ifølge Frp bør ikke samenes status som urfolk utløse et eget sett med rettigheter. I tillegg til å kutte samtlige støtteordninger til samene, går Frp også inn for å legge ned Sametinget og oppløse Samefolkets fond.

– Vi ønsker et harmonisk samfunn der folk lever i hop på en ordentlig måte, mens Sametinget gjør det motsatte ved å bidra til konflikt og splittelse, hevder Svendsen.

Dere vil også kutte i samiske barnehager. På hvilken måte motarbeider de et harmonisk samfunn?

Kultur er noe man får hjemme, og det er feil å plukke ut en gruppe og gi dem spesialbehandling, svarer Svendsen.

Artikkelen fortsetter under tabellen:

Frp kutter i samiske tiltak

Budsjettpost til samiske formål

Regjeringas statsbudsjett

Frps kutt

Totalsum

500 081 000

370 351 000

Tilskudd til samiske barnehagetilbud

14 647 000

Hele summen

Sametinget *

374 955 000

245 225 000

Tilskudd til samiske aviser

24 138 000

Hele summen

Tilskudd samisk språk, informasjon m.m.

5 330 000

Hele summen

Galdu - Kompetansesenteret for urfolks rettigheter

3 319 000

Hele summen

Tilskudd til samisk kulturminnearbeid

3 195 000

Hele summen

Tilskudd til samisk i grunnopplæringen

52 919 000

Hele summen

Tilskudd til de kommunale sameskolene i Snåsa og Målselv

21 578 000

Hele summen

KUTT: Årsaken til at Frp ikke kutter hele støtten til Sametinget i forslaget til statsbudsjett, er at de innser at forsamlingen ikke kan avvikles fra 1. januar neste år. På sikt er målet å legge ned alle offentlige tilskudd til samiske formål.

* Årsaken til at Frp ikke kutter hele støtten til Sametinget i forslaget til statsbudsjett, er at de innser at forsamlingen ikke kan avvikles fra 1. januar neste år. På sikt er målet å legge ned alle offentlige tilskudd til samiske formål.

Helga Pedersen, som selv er same og nestleder i Arbeiderpartiet, mener Frps kutt i praksis innebærer en ny fornorskningsprosess.

Ap: Kuttene vil ødelegge samisk kultur

Fra slutten av 1800-tallet til langt ut i 1950-årene ble samiske barn nektet å bruke sitt eget morsmål, elever ble internert, og mange mistet all kunnskap om samisk språk og kultur.

Helga Pedersen og Dag Ole Teigen

REAGERER:Helga Pedersen (Ap) er fra Vestre-Tana og har sjøsamisk bakgrunn. Hun mener Frps samepolitikk er både skremmende og smålig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Etter mange tiår med knallhard fornorskning, krever det tung innsats fra samfunnet for å gjenreise det som gikk tapt, sier Pedersen til NRK.no.

Ap-representanten fra Finnmark sier at konsekvensene av Frps politikk vil være at barn som i dag lærer samisk i barnehagen og på skolen risikerer å miste morsmålet sitt.

– Frp mener de kan lære dette hjemme, hvorfor mener Ap dette er en offentlig oppgave?

– Norge brukte betydelige ressurser på en fornorskningspolitikk som gikk ut på at samer skulle slutte å snakke samisk eller være samiske. Da har vi et ansvar for å reise kjerringa, sier Pedersen.

Ifølge Frp er denne type argumentasjon kun et uttrykk for dårlig samvittighet.

– Det er en måte å døyve over den angeren de har for rollen Arbeiderpartiet spilte i fornorskningsprosessen, sier Svendsen.

Mener Sametinget er udemokratisk

Frp-politikeren medgir at det er gjort overgrep mot samer og samisk i kultur i Norge tidligere. Men slik han ser det gir det ingen grunn til å gi dem det han kaller særbehandling i dag.

– Samene er et stolt folkeslag, og bør i likhet med andre folkeslag selv ta vare på sin egen kultur, sier Svendsen.

Han avviser at samene bør behandles annerledes fordi de er urfolk, og sier det ikke spiller noen rolle hvor lenge folkegruppen har bodd i Norge.

Frp mener Sametinget, som ble opprettet som en representativ forsamling for samer i Norge på slutten av 1980-tallet, må legges ned fordi det er udemokratisk med særordninger for etniske grupper.

– Vi er nordmenn alle samme, med samme rettigheter til å bli valgt inn til Stortinget, fylkestinget og kommunestyrer, sier Svendsen.

– Man skal ikke plukke ut noen mennesker basert på etnisk bakgrunn og gi dem særrettigheter, det er udemokratisk, konkluderer han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger