Hopp til innhold

Gir opp å fjerne hemmelige opplysninger

Forsvaret lar en rekke sensitive opplysninger bli liggende på internett. De mener det blir for vanskelig å fjerne dem.

Skjermdump Bedriftsdatabasen

I bedrifskatalogen.no ligger fremdeles informasjon om antall ansatte i Etterretningstjenesten.

Foto: Skjermdump

Sensitiv informasjon om Etterretningstjenesten og Forsvarets spesialkommando blir dermed liggende i en rekke nettkataloger, to uker etter at NRK fortalte om sikkerhetsglippen. Blant opplysningene som Forsvaret nå gir opp å fjerne, er at Etteretningstjensten har 829 ansatte - et tall som skulle være hemmlig.

Også adressen til Regjeringens krigshovedkvarter finnes fremdeles i søkemotorene på nett - noe opposisjonen på Stortinget reagerer på.

– Denne fadesen blir jo bare større av at opplysningene blir liggende ute. Forsvaret bør fjerne dem. Om de ikke klarer det må forsvarsminister Grete Faremo gripe inn, sier forsvarspolitisk talsmann Ivar Kristiansen i Høyre.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har nå fått slettet oppføringen på krigshovedkvarteret fra Brønnøysundregistrene, men Forsvaret har ikke gjort det samme med informasjonen om Etterretningstjenesten.

– Man har tydeligvis gått inn via Statistisk sentralbyrå som sender opplysningene videre til oss. Det er SSB som registrerer opplysninger for offentlig sektor. Der har man fått dem skjermet. Forsvaret kunne gjort det samme med sin opplysninger, men det har de ikke gjort, sier direktør Erik Fossum i Brønnøysundregistrene til NRK.

Ligger fremdeles på nett

Men selv om deler av informasjonen er slettet fra Brønnøysundsregistrene ligger den fremdeles i nettkatalogene.
Både adresse og telefonnummer til krigshovedkvarteret og antall ansatte i Etterretningstjenesten er lett tilgjengelig.

– Om vi får en skriftlig forespørsel om at noen ønsker å få fjernet slik informasjon, kan vi gjøre det rimelig kjapt. Vi har hatt en feil på epostsystemet det siste døgnet, men frem til i går hadde vi ikke fått noen henvendelse om å fjerne disse opplysningene, sier daglig leder Jørn Aass i Bedriftsdatabasen til NRK.

Det var blant annet Bedriftsdatabasen og Internettopplysningen.no NRK brukte som eksempler i våre reportasjer.

– Vi har ikke tatt stilling til om vi skal fjerne oppføringen på krigshovedkvarteret, men ville nok gjort det om det kom en formell henvendelse, sier daglig leder Mikael Mäkiperä i internettopplysningen.no.

– Og det har dere ikke fått?

– Nei, det har vi ikke. Men vi har opplevd en voldsom økning i søk på forsvarsrelaterte oppføringer, sier Mäkiperä.

Nettkatalogene oppdaterer sine registre mot Brønnøysund, men det kan gå måneder mellom hver gang det skjer. Etaten bak oppføringen må derfor selv melde fra om de ønsker oppføringen slettet umiddelbart.

Video Forsvarets etterretningstjeneste i Oslo

Video: Etterretningstjenesten i Oslo la informasjon tilgjengelig på internett.

Vil ikke be om å få opplysningene fjernet

I forrige uke måtte forsvarsminister Grete Faremo svare for sikkerhetsglippen i Stortinget. Da ble hun kritisert av opposisjonen for å ikke ta saken alvorlig nok.

I går sendte forsvarsministeren en mer omfattende redegjørelse til opposisjonspartiene på Stortinget om sikkerhetsglippen. I redegjørelsen påpeker statsråden at informasjonen om Etterretningstjenesten er skjermingsverdig og bør håndteres deretter. Allikevel har ingen av nettkatalogene hørt noe fra Forsvaret.

– Vi har ikke gjort et arbeid for å få fjernet det som allerede er lagt ut på internett. Det er en meningsløs kamp - vi vet ikke hvor stor spredning dette har eller hvor mange som har fått tak i informasjonen, sier pressetalsmann Christian Øverli i Forsvarsstaben.

– Dette er opplysninger som vi nå anser som kompromittert.

Forsvaret legger nå vekt på å endre rutinene.

– Vi har hatt dialog med en del registereiere i denne saken. Det som er viktig for oss nå er hvordan vi kan lage nye prosedyrer for å unngå at tilsvarende skjer igjen, sier Øverli.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ønsker ikke å si hva de har gjort for å rydde opp i sikkerhetsglippen ved krigshovedkvarteret.

NRK omtalte i våre reportasjer også plantegninger og dokumenter om krigshovedkvarteret som lå åpent tilgjengelig i Riksarkivet. Disse ble etter kort tid fjernet.

Justisminister Knut Storberget påpeker i et skriftlig svar til stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter (FrP) at DSB nå gjennomgår dokumentene, og at han forventer en rask redegjørelse om de forhold som NRK har avslørt.

AKTUELT NÅ