Fjerner brystene når hun blir 25 år

Om tre år skal Victoria Johannessen Hult (22) fjerne begge brystene sine. Det antas at opptil 20 000 nordmenn er bærere av den samme arvelige genfeilen som gjør risikoen for å få brystkreft er opptil 90 prosent høyere enn de uten genfeil.

Victoria Johannessen Hult

TOK ET TØFT VALG: – Det er bedre å forebygge enn å måtte gå gjennom alt det mamma har måtte gå gjennom, når man har muligheten til det, sier Victoria Johannessen Hult (22). Hun har bestemt seg for å fjerne brystene for å unngå brystkreft.

Foto: Andrea Bae Nesset / NRK

Da Victoria fylte 18 år, var ikke første tanke å ta førerkortet, men en gentest.

– Det har vært en stor del av livet mitt fordi mamma ble syk da jeg var veldig ung. Det var ikke noe spørsmål om jeg skulle gjøre det eller ikke, forteller 22-åringen til NRK.

Hun sier hun var innstilt på utfallet, men at det likevel var tøft å få beskjeden svart på hvitt at hun hadde den samme genfeilen som sin mor.

– Jeg tenker å fjerne brystene når jeg blir 25 år, fordi de ikke gjør det før du fyller 25. Jeg vil slippe å bli syk, om jeg kan. Det er bedre å forebygge enn å måtte gå gjennom alt mamma har måttet gå gjennom, når man har muligheten, sier Victoria.

Victoria Johannessen Hult

Victoria Johannessen Hult synes det er bra at Brystkreftforeningen og Kreftforeningen retter oppmerksomhet mot den arvelige genfeilen som gir stor risiko for brystkreft.

Foto: Hans Jørgen Solli / NRK

Hun har allerede mistet tre tanter og mormor på grunn av kreft. 22-åringen har bestemt seg med å vente med å fjerne eggstokkene til hun er rundt 35 år, og forhåpentligvis har fått barn.

Victoria velger å se på situasjonen sin med galgenhumor:

– Å fjerne puppene betyr bare at jeg kan velge om jeg vil ha større eller mindre pupper i etterpå. Det er jo greit, for å se positivt på det, ler hun.

Skulle egentlig ikke gå på kontroll – fant kreftsvulst

I 2005 var Victorias mor, Heidi Johannessen, på en rutinekontroll på Radiumhospitalet, for hun visste at det var arvelig kreft i familien. Mora hennes døde da hun var sju år

Heidi Johannessen og Victoria Johannessen Hult

Mor Heidi Johannesen (47) og datter Victoria Johannessen Hult (22) sier det er viktig at man tar gentesten, også om man er mann, dersom det er mange i nær familie som har brystkreft.

Foto: Hans Jørgen Solli / NRK

gammel. Under kontrollen ble det påvist en liten kreftsvulst i den venstre brystet.

– Da var en yngste dattera mi ett år, og jeg var ikke ferdig med å amme heller, så jeg hadde egentlig ikke tenkt til å gå på den kontrollen, forteller Heidi.

Heidi ble operert. Begge brystene ble fjernet og erstattet med silikonproteser.

– Jeg ble erklært frisk, men ved en helt tilfeldig undersøkelse, så oppdaget de at kreften hadde kommet tilbake etter ni år. Da var det full runde med cellegift, operasjon og stråling.

Da turte ikke Heidi å ta flere sjanser. Som 39-åring valgte hun å fjerne begge eggstokkene også.

– Det man er redd for i en slik situasjon er at man skal dø fra barna sine. Jeg har tre barn, så da må man bare gjøre den tunge jobben det er, og tenke «dette her skal jeg

Angelina Jolie

Den berømte skuespilleren Angelina Jolia har vært åpen med at hun fjernet sine bryster fordi hun hadde den arvelige genfeilen.

Foto: Jordan Strauss / Ap

klare».

Oppdages med enkel gentest

Lørdag retter Brystkreftforeningen og Kreftforeningen oppmerksomheten mot arvelig brystkreft gjennom den årlige Rosa sløyfe-aksjonen. De samler inn penger til forskning på området.

Det antas at mellom 15 000 og 20 000 nordmenn er bærere av genfeilen uten å vite det. Feilen gjør at risikoen for bryst- og eggstokkreft er opptil 90 prosent høyere enn hos de uten genfeilen, og kan oppdages ved å ta en enkel test på sykehus.

Mange av dem som får påvist genfeilen stilles overfor det vanskelige valget: Å fjerne brystene og eggstokkene, eller løpe en høy risiko å få kreft.

Anne Lise Ryel og Johanne Sande

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen (t.v.) håper flere skal bli klar over at de er bærere av genfeilen. Her markeres hun Rose sløyfe-dagen sammen med Ester-Johanne Sande i Brystkreftforeningen (t.h.)

Foto: Hans Jørgen Solli / NRK

Genfeilen ble kjent for mange da Hollywood-stjerna Angelina Jolie var åpen om at hun fjernet sine bryster på grunn av kreftfaren.

– Vårt håp er at flere som er bærere av slike genfeil skal vite det, og få hjelp. Det vil redde flere liv, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Ifølge Kreftforeningen kan aktiv overvåkning eller forebyggende operasjon før man blir syk, redusere risikoen for kreft og gi deg en bedre sjanse om kreften likevel rammer.

– Du kan arve genfeilen både fra mor og far. Hvis det er mange som har bryst- eller eggstokkreft i familien, så bør du ta kontakt med fastlegen din som kan henvise til genetisk veiledning, sier Ryel.

Hun understreker at de også ønsker å berolige folk som bekymrer seg, fordi det statistisk sett ikke er så mange som vil rammes av arvelig brystkreft.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger