Hopp til innhold

Fiskeriminister Per Sandberg kjeftet på forsker etter sending

Fiskeriministeren kom med verbale angrep på forsker etter TV-debatt om oppdrettsnæringen. – Sandberg sa han ikke ville han noe med sånne som meg å gjøre, sier oppdrettskritisk professor.

Fiskeriministeren kom med verbale angrep på forsker etter TV-debatt om oppdrettsnæringen. – Sandberg sa han ikke ville han noe med sånne som meg å gjøre, sier oppdrettskritisk professor.

Under Debatten 26. mai var det harde ordvekslinger mellom fiskeriminister Per Sandberg (FrP) og forsker og professor Per Olaf Olaussen.

Tema i forrige ukes Debatten på NRK 1 var Oppdrettsnæringen. Under sending ble stemningen mellom fiskeriminister Per Sandberg og professor og forsker Jon Olaf Olaussen noe amper.

Jeg vil ikke ha med sånne som deg å gjøre.

fiskeriminister Per Sandberg (FrP)

– Hva slags politisk agenda har du, spurte Sandberg under sending, og viste med all tydelighet at han mislikte forskerens uttalelser, etter en analogi der Olaussen nevnte Hitler, og angrep fiskeriministerens tidligere uttalelser om uavhengig forskning.

Både Olaussen og Sandberg er begge fra Levanger, men noe forbrødring ble det ikke etter sending.

Jeg registrerer at Olaussen er mer opptatt av å få oppmerksomhet enn å fortelle sannheten.

Per Sandberg, fiskeriminister (FrP)
Per Sandberg i Debatten

Under Debatten 26. mai var det harde ordvekslinger mellom fiskeriminister Per Sandberg (FrP) og forsker og professor Per Olaf Olaussen. Etter sending fortsatte Sandberg med sin kritikk av forskeren, og gjentok beskyldninger om at forskeren har en politisk agenda.

Amper stemning etter sending

Som vanlig stimlet deltakerne i debattprogrammet sammen for en liten prat bak scenen etter sending, Sandberg var imøtekommende overfor deltakerne fra både oppdrettsnæringen og kystfiskerne, men da forsker Olaussen ønsket å utveksle to ord for høflighets skyld, fikk han det han opplever som kjeft fra Sandberg.

Jeg hadde ikke trodd at en statsråd skulle oppføre seg sånn. Det er lite statsmannsaktig

Jon Olaf Olaussen, professor

– Jeg vil ikke ha noe med sånne som deg å gjøre, sa Sandberg, og vendte ryggen demonstrativt til, forteller Olaussen, etter han angivelig forsøkte å løse opp stemningen med å spille Levanger-kortet.

Flere av de som var til stede, som NRK har snakket med, bekrefter at fiskeriministeren utviste sinne og irritasjon mot forskeren.

Jon Olaf Olaussen

Det er ikke første gang, samfunnsøkonom Jon Olaf Olaussen er i klinsj med fiskeriministeren. Også i vinter kom Olaussen med kritikk av Sandberg.

Foto: HIST Trondheim

– Det var tydelig at han var sint på meg, sier Olaussen, som til daglig er professor i ressursøkonomi med fokus på oppdrettsnæringen ved Handelshøyskolen i Trondheim, NTNU.

– Han gjentok at jeg hadde en politisk agenda. Det var litt spesielt at han var så sint etter sending. Sandberg kom med usakligheter og nektet å ta meg i hånda, hevder Olaussen.

– Du er i debatt i NRK og så blir du angrepet verbalt av statsråden etter sending. Hva synes du om det?

– Jeg hadde ikke trodd at en statsråd skulle oppføre seg sånn. Jeg er fortsatt bekymret over hans holdning til uavhengig forskning. Oppførselen var lite statsmannsaktig, sier Olaussen.

Hevder forskeren kun vil ha oppmerksomhet

Fra Næringsdepartementet er beskjeden at Sandberg ikke ønsker å la seg intervjue om påstandene fra Olaussen.

– Jeg registrerer at Olaussen er mer opptatt av å få oppmerksomhet enn å fortelle sannheten. Vi utvekslet et par setninger etter Debatten, og det handlet om at vi begge er fra Levanger, skriver Per Sandberg i en e-post til NRK.

Allerede i vinter kom Sandberg i klinsj med fagfolk som forsker på oppdrett og oppdrettsøkonomi. Professor Olaussen har tidligere tatt til orde for å redusere aktiviteten i oppdrettsnæringen, den tid næringen ikke har kontroll med luseproblemene. Til Aftenposten uttalte Sandberg den gang at mørke motkrefter i forskerkretser er til hinder for vekst i oppdrettsnæringen,

Sjøauresmolt med store mengder lakselus på seg

Hvor mye skal luseproblemene styre veksten i oppdrettsnæringen? Det er det store stridsspørsmålet i både næringen og blant forskere.

Foto: Stavanger og Rogaland jeger og fiskeforening

Også innad i næringen er det uenighet om hvordan myndighetene bør forholde seg til problemene med lus.

– Jeg tror ikke Sandberg skjønner at kritisk oppdrettsforskning faktisk er til det beste for næringa akkurat nå, avslutter Olaussen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger