NRK Meny
Normal

Fire av fem eldre dropper influensavaksine

Hvert år dør 900 nordmenn av influensa. Helene Pande (87) tar grep og vaksinerer pensjonistene. Nå vil folkehelseinstituttet at flere gjør som henne.

Helene Pande (87) vaksinerer pensjonister mot influensa. Fire av dem dropper vaksinen.

VAKSINERER: Personer over 65 år er ekstra utsatt for influensa. Helene Pande (87) hjelper til med å holde pensjonistene friske.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Jeg begynte å ta vaksiner når mannen min ble syk. Siden har jeg tatt vaksinen hvert år, sier Solveig Mansika.

I likhet med flere andre pensjonister har hun tatt turen til Ullevål Hageby Seniorsenter for å sette sesongens influensavaksine. De pensjonerte legene Helene Pande (87) og Eva Holmsen (79) er på sitt årlige besøk for å sette vaksiner på seniorsenteret.

Det er med god grunn.

Ifølge Folkehelseinstituttet bør alle personer over 65 år vaksineres mot influensa. I likhet med gravide i 12. svangerskapsuke, beboere i omsorgsboliger og sykehjem og personer med kronisk sykdom er de særlig utsatt for influensa, og defineres som en risikogruppe.

Men ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at hele fire av fem over 65 dropper influensavaksinen.

4 av 5 av de over 65 år tar ikke influensavaskinen selv om de er i risikogruppa. Grafikk.

Barn og voksne med: diabetes type 1 og 2, kronisk luftveissykdom, kronisk hjerte- og karsykdom, kronisk leversvikt, kronisk nyresvikt, kronisk nevrologisk sykdom eller skade, nedsatt immunforsvar, svært alvorlig fedme (BMI over 40), annen alvorlig eller kronisk sykdom

Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

Rammer hardt

De lave vaksinasjonstallene bekymrer lege Karine Nordstrand ved Folkehelseinstituttet.

Vi vet at eldre både har økt risiko for influensasykdom i kraft av å være eldre, samtidig som de oftere har andre grunnsykdommer enn befolkningen generelt, sier Nordstrand.

En utelatt vaksine kan få uheldige følger hos risikogruppene.

Man risikerer alvorlige komplikasjoner og forverring av grunnsykdommer. Konsekvensene kan bli unødvendig sykdom og død, sier Nordstrand.

Karine Nordstrand ved Folkehelseinstituttet

Konsekvensene av en utelatt vaksine kan bli unødvendig sykdom og død, sier Karine Nordstrand ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Det antas at over 900 dør som følge av influensa i året. En undersøkelse fra Folkehelseinstituttet som omfatter halve befolkningen, viser at nærmere 2700 personer ble innlagt på sykehus som følge av influensa. Av dem var godt over halvparten over 60.

Man er kanskje 66 år og føler seg frisk, men er likevel i risikogruppen for alvorlig sykdom, påpeker Nordstrand.

Tilfredsstiller ikke verdensmål

Tar man med personer i risikogruppen av kronisk sykdom og eldre over 65, har vaksineringen en dekning på 21 prosent. Det er langt fra målene som Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt.

– WHO har en målsetting om at vaksinasjonsdekningen i denne gruppen skal være over 75 prosent. Vi har en dekning på 21 prosent. Det er altfor lavt, sier Nordstrand.

Samtidig har forbruket av influensavaksine vært jevnt synkende siden 2006. Årets utsending av influensavaksiner er den minste i antall doser over de siste 10 årene.

Derfor ser Norstrand lyst på lavterskeltilbud som finnes på Ullevål Hageby Seniorsenter.

– Vi trenger å gjøre vaksinen mer tilgjengelig for å få opp dekningen. Det er bra det finnes slike initiativer, sier Nordstrand.

Pensjonistene på seniorsenteret er enig. Løsningen for en vinter uten influensa er allerede fikset. Alt som skulle til var et stikk i armen.

– Det er veldig lettvint og greit. Også får man kaffe etterpå, det er et pluss, sier Anne Margrethe Oppegård.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger