Finner ikke spor etter siktet ved noen av universitetene han påstår å ha gått

Hvitvaskingssiktede Loai Deeb hevder å ha tatt doktorgrad i internasjonal rett, men oppgir fire forskjellige steder det skal ha skjedd: Dubai, Sudan, Palestina og Oslo.

President i GNRD, Loai Deeb

SIKTET: President i GNRD, Loai Deeb, er siktet for hvitvasking og heleri.

Foto: GNRD

Fredag fortalte NRK at den Stavanger-baserte menneskerettighetsorganisasjonen GNRD og organisasjonens leder, Loai Deeb, er siktet for hvitvasking og heleri.

Ved første blikk er presidenten i organisasjonen en imponerende mann, med en doktorgrad i internasjonal rett fra 2006 og medlemskap i viktige foreninger. Men ser man nærmere på Deeb, slår fasaden sprekker.

Etter det NRK kjenner til, har Deeb i politiavhør forklart at han har en doktorgrad fra Sudan. Til Dagens Næringsliv sier han at han har studert i Palestina. I utlandet har han hevdet at han er professor ved Universitetet i Oslo. Til en bekjent skal han ha fortalt at han studerte i Dubai.

NRK har kontaktet de største universitetene i landene Deeb sier han har studert i, men ingen av dem finner Deeb i sine systemer.

Ole Petter Ottersen, rektor ved UiO

UKJENT FOR UIO: Loai Deeb hevder å være professor ved Universitetet i Oslo. – Svaret er enkelt, han har ingen tilknytning til oss, sier rektor Ole Petter Ottersen.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Han har ingen tilknytning til Universitetet i Oslo, bekrefter rektor Ole Petter Ottersen, som sier det er høyst beklagelig at Deeb påberoper seg en tilknytning han ikke har.

På Wikipedia-profilen til Deeb blir det også hevdet at han er medlem av seks organisasjoner, blant annet European Academy of rights og Federation of the International Criminal Court. Tre av de seks organisasjonene finnes det ikke spor av på internett.

Kjøpte to hus cash

Det er ikke første gang Deeb har vært i utdanningstrøbbel. I 2010 truet Kunnskapsdepartementet med politianmeldelse etter at Deeb startet et «universitet» i Stavanger uten ansatte eller godkjenning.

Deeb kom til Norge som flyktning i 2001. Han har hatt lite å rutte med, men i fjor eskalerte pengebruken. I løpet av fire måneder betalte Deeb 12,25 millioner kroner kontant for to eiendommer i Stavanger.

Disse huskjøpene er en av grunnene til at Økokrim fattet mistanke mot ham.

Økokrim tror pengene stammer fra kilder i De forente arabiske emirater. Midlene skal ha kommet over en periode på tre år.

Ifølge ansatte og tidligere ansatte i GNRD som NRK har snakket med, satt pengene løst organisasjonen. For de som spurte var det vanskelig å få skikkelig svar på hvor pengene kom fra.

– Anklagene er grunnløse

Loai Deeb vil ikke la seg intervjue nå, men bekrefter at GNRD ønsker å saksøke Norge for seks milliarder kroner.

Deebs advokat, Kjell M. Brygfjeld, skriver i en pressemelding at Loai Deeb avviser at han har medvirket til heleri eller hvitvasking av midler som er overført til Norge, og at alle overføringer er gjort i det ordinære banksystemet gjennom anerkjente banker.

Videre skriver advokaten at alle overføringer til Loai Deeb er registrert som inntekt for han, oppgitt i selvangivelser for de enkelte år og dermed undergitt beskatning med millionbeløp som skatt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger