Hopp til innhold

Fingeravtrykket kan avgjøre om du får start på bilen

Om noen år må du kanskje vise fingeren for å få start på bilen. Fingeravtrykket ditt kan nemlig vise at du har gyldig førerkort og rett til å kjøre bilen du prøver å starte. Det kan spare mange menneskeliv.

– Vi tenker oss at du har en føler som leser av fingeravtrykket ditt når du setter deg bak rattet. Da blir det raskt avklart om du kan kjøre eller må la bilen stå, sier forsker Fridulv Sagberg ved Transportøkonomisk institutt.

På oppdrag fra Statens vegvesen har han sett på om tekniske løsninger kan hindre dødsulykkene som forårsakes av førere som har stjålet bilen eller kjører uten førerkort.

Uten førerkort og med stjålet bil

Fridulv Sagberg

Forsker Fridulv Sagberg mener det er nødvendig med nye tiltak for å hindre ulykker i trafikken.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Transportøkonomisk institutt har gjennomgått vegvesenets granskingsrapporter etter 1.800 dødsulykker i tiårsperioden 2005–2014. Den viser at over 185 av dem skyldes førere som kjører uten førerkort eller har stjålet bilen – eller begge deler. Det er ti prosent av dødsulykkene.

– Vi mener at disse dødsulykkene unngås hvis vi får til et effektivt system som kan kontrollere at den som kjører har rett til å gjøre det, sier Fridulv Sagberg.

Fingeravtrykk

Men slik ser forskeren for seg at systemet kan fungere:

Når du setter deg bak rattet leser en føler av fingeravtrykket ditt. Bilen sender signal til førerkortregisteret hos Statens vegvesen, som straks finner ut om du har gyldig førerkort og lov til å kjøre akkurat denne bilen. Har du ikke gyldig førerkort eller prøver å stjele bilen, vil den ikke starte.

– Et lignende system ble faktisk prøvd ut i Sverige i 1990-årene, sier Fridulv Sagberg.

Det var basert på at du puttet førerkortet inn i en kortleser i bilen som deretter ga grønt lys eller kjøreforbud.

Overvåkingsstaten?

– Med dagens teknologi vil opplysningene være mer oppdaterte og systemet enklere og mer brukervennlig enn under forsøket i Sverige, sier Sagberg.

– Men hvis vi må spørre staten om lov hver gang vi skal kjøre bil så har vi vel fått den komplette overvåkingsstaten?

Guro Ranes

Guro Ranes er avdelingsdirektør i Vegdirektoratet.

Foto: Knut Opeide

– Jeg ser det poenget. På den annen side så er bilkjøring en potensielt farlig aktivitet, som kan ha alvorlige konsekvenser for andre enn en selv, og da må man kanskje akseptere restriksjoner.

Dårlege dekk medverka til 18 drepne i fjor

Må ha med EU

For at en system med såkalt førerautentisering skal bli effektivt, må hele EU og bilindustrien være med. Men forslaget blir ikke avvist i Vegdirektoratet:

– Det er definitivt et tiltak som skal stå på lista og som kan være aktuelt. Men først må vi være sikre på at det er effektivt, deretter må vi eventuelt se på hvordan dette kan tilpasses lover og regler på europeisk nivå, sier avdelingsdirektør Guro Ranes.

AKTUELT NÅ