Hopp til innhold

Finanstilsynet vil droppe særskilt Oslo-krav

Finanstilsynet foreslår å ta vekk det særskilte kravet til egenkapital for kjøp av sekundærbolig i Oslo, i sitt forslag til ny boliglånsforskrift.

Direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet forteller hvorfor de foreslår å ta vekk det særskilte kravet til egenkapital for kjøp av sekundærbolig i Oslo, i sitt forslag til ny boliglånsforskrift.

Direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet forteller hvorfor de foreslår å ta vekk det særskilte kravet til egenkapital for kjøp av sekundærbolig i Oslo, i sitt forslag til ny boliglånsforskrift.

I januar 2017 ble boliglånsforskriften strammet inn for å forsøke å begrense den kraftige veksten i boligprisene. Forskriften sier blant annet at man ikke skal kunne låne mer enn fem ganger inntekten.

Slik ordningen er i dag kan bankene fravike dette prinsippet i ti prosent av tilfellene. Nå ønsker Finanstilsynet å begrense den såkalte fleksibilitetskvoten til å kunne brukes i åtte prosent av lånesakene. Siden våren i fjor har boligprisene i Norge falt noe.

Finanstilsynet mener at prisfallet så langt har vært en moderat korreksjon etter en periode med svært høy prisvekst.

– Innstrammingene som kom fra 1. januar i fjor har virket. Det er først og fremst kravet om at man ikke kan ha en samlet gjeld på mer enn fem ganger inntekt som har bidratt til strammere utlånspraksis, sier direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet til NRK.

Han ønsker å beholde en streng utlånspraksis for å forsøke å begrense den økende gjeldsgraden i norske husholdninger.

– Til tross for det vokser husholdningens samlede gjelde like mye som tidligere, og mer enn inntektene slik at gjeldsgraden i husholdningene vokser fra et allerede rekordhøyt nivå, sier Baltzersen.

Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen på en pressekonferanse.

Direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Vil fjerne Oslo-kravet

I tillegg er det lagt inn et krav om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo. Dette ønsker tilsynet å fjerne i sitt forslag til ny boliglånsforskrift som er sendt til Finansdepartementet.

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, mener Oslo-kravet har virket slik det skulle, men at det er på tide å fjerne det nå.

– Vi opplevde et helt ekstraordinært sterkt boligmarked med en vekst på 26 prosent i Oslo i 2016. Da var det behov for ekstraordinære tiltak. Markedet har siden falt ganske mye, og det er ikke lenger behov for strammere tiltak i Oslo. Vi mener derfor at det er fornuftig å foreslå å fjerne disse reglene, slik at vi får et likt regelverk over hele landet, sier Dreyer til NRK.

Frykter ikke nytt prishopp i hovedstaden

Han frykter ikke at prisene i Oslo-markedet skal skyte i været igjen dersom kravet fjernes.

– Markedet er uberegnelig. Samtidig er vi et annet utgangspunkt nå. Boligbyggingen er vesentlig høyere. I tillegg har vi en svakere befolkningsvekst enn vi hadde for noen år siden. Dette bidrar til å dempe veksten i markedet. Vi forventer et ganske flatt prismessig år i Oslo i 2018, selv om Oslo-kravet fjernes, sier han.

Christian V. Dreyer

FORNØYD: Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, mener endringene Finanstilsynet foreslår er fornuftige.

AKTUELT NÅ