Finanstilsynet godkjenner kjøperne av Oslo Børs

Både Euronext og Nasdaq får tommelen opp fra Finanstilsynet til å kjøpe Oslo Børs. Nå venter de på endelig godkjennelse fra Finansdepartementet.

Oslo Børs

KAN SELGES: Finanstilsynet gir grønt lys for salg av Oslo Børs.

Foto: TOM INGEBRIGTSEN / NRK

Euronext opplyste tidligere i morges i en pressemelding at selskapet har fått Finanstilsynets tilråding som godkjent eier av Oslo Børs uten eierskaps- eller andre restriksjoner.

En time senere opplyser Nasdaq overfor E24 at også de har fått grønt lys til å kjøpe opp Oslo Børs.

Nå er det opp til Finansdepartementet å gi en endelig godkjenning av de to interessentene.

– Det er grunn til å forvente at departementet vil følge innstillingen fra Finanstilsynet. Det ville vært rart om de hadde gjort noe annet, sier NRKs økonomikommentator Cecilie Langum Becker.

Nasdaq var favoritt

Både amerikanske Nasdaq og Euronext tilbød så seint som i mars 158 kroner per aksje.

Styret i Oslo Børs anbefalte tilbudet fra Nasdaq. Dette ble begrunnet med de «strategiske interessene til aktørene i kapitalmarkedet både i Norge og andre steder i Norden».

Euronext har sikret seg forhåndsaksept fra eierne av 53 prosent av aksjene i Oslo Børs og har passert kravet på 50,1 prosent. Nasdaq har drøyt 35 prosent.

– Dette er positivt for Eurnonext og så er det litt skuffende for Nasdaq som har jobbet for at Finanstilsynet skal kreve at en kjøper skal ha minst to tredeler for å være godkjent som kjøper, sier Becker.

Nasdaq har størsteparten av sine forhåndsaksept hos store børsaktører som DNB og KLP. Euronext har på sin side kontroll på småaksjonærene, som ikke nødvendigvis har strategiske interesser for Oslo Børs, forklarer Becker.

– Nasdaq vet at de har DNB og KLP på sin side og kunne dermed blokkert for Euronext om de hadde fått gjennomslag for to tredelers forhåndsaksept, sier Becker.

Avklaring kan ta tid

Euronext har tidligere uttalt til NTB at selskapet vil gjøre Oslo Børs til hjørnesteinen i sin nordiske satsing og hovedkvarteret for alle sine aktiviteter i regionen.

– Euronext vil gjøre Oslo Børs VPS til en ledende aktør i Norden, i motsetning til et datterselskap av et stort amerikansk selskap med regionalt hovedkvarter i Stockholm, skrev selskapet i en uttalelse til NTB i mars.

Becker sier det nå blir spennende å se hva Nasdaq foretar seg.

– De kommer nok kanskje ikke til å gi seg ennå. De har blant annet satt opp en stor brunost på Wall Street, sier Becker.

– Basert på støtten fra selskapets styre, ledelse og andre nøkkelaktører i det norske finansmarkedet er vi fortsatt overbevist om at vi er det beste alternativet for et fortsatt fremgangsrikt norsk kapitalmarked, og vi ser frem til den endelige beslutningen fra Finansdepartementet, skriver Nasdaq i en melding til E24.

Ett spørsmål er om de to børsgigantene kan eie Oslo Børs sammen. Euronext har stilt seg åpen for å gå inn i et felles eierskap med Nasdaq, mens amerikanerne har vært mer lysten på å eie selv.

– Dette kan ta tid og vi vil nok ikke få en avklaring før sommeren. Situasjonen fremstår som ganske fastlåst, og dagens avgjørelse åpner for videre kamp og budøkninger, sier Becker.

NRK har vært i kontakt med Oslo Børs som sier de vil avvente med å kommentere til de kjenner innholdet i vedtaket fra Finanstilsynet.

SISTE NYTT

Siste meldinger