Hopp til innhold

Advokat var eiendomsmegler for hotell han selv solgte: – Et klart lovbrudd

Advokaten innrømmer å ha gjort flere feil da han solgte en eiendom. Nå får han verken fortsette som eiendomsmegler eller advokat.

«Et klart brudd på eiendomsmeglingsloven», er en av konklusjonene fra Finanstilsynet.

Den siste tiden har de gransket hva som skjedde da en advokat fra Østlandet solgte et hotell. Der var det flere ting som ikke stemte.

  • Mannen opptrådte som eiendomsmegler der han selv var selgeren. Finanstilsynet kaller det «et klart brudd på eiendomsmeglingsloven».
  • Etter handelen gjennomførte han ikke oppgjøret slik han skulle.
  • Noen måneder senere sendte han en kontoutskrift som viste at han hadde 15 millioner kroner på klientkonto og dermed hadde penger til å gjennomføre handelen. I virkeligheten var det bare 177.000 kroner på kontoen på dette tidspunktet.
  • Finanstilsynet mener at i alle fall 4.275.000 kroner i klientmidler urettmessig er tatt ut av klientkontoen.

Blant distriktets rikeste

Ved siden av jobben som advokat har mannen de siste årene satset på ulike eiendomsprosjekter. Skattelistene har vist at mannen i perioder har vært blant de rikeste på hjemstedet.

Nå har Finanstilsynet bestemt at han ikke lenger får fortsette som eiendomsmegler, noe han som advokat tidligere har hatt lov til. Tilsynet har leid inn en annen advokat for å avslutte mannens prosjekter og for å gjennomgå virksomheten.

Samtidig har tilsynsrådet for advokatvirksomhet satt en annen advokat til å avvikle mannens advokatvirksomhet.

Dermed kan han verken drive som advokat eller eiendomsmegler i tiden som kommer.

Tilsynet ønsker ikke å svare på om de kommer til å politianmelde mannen.

– Det er flaut

Overfor NRK vedgår mannen feilene Finanstilsynet har funnet.

– Fakta stemmer, men jeg vil ikke gå inn og kommentere detaljene i dette. Men jeg har lagt meg paddeflat og sagt at jeg skal bidra til å rydde opp, sier mannen.

Han forteller at dette skjedde i en periode da sykdom i familien preget livet hans. Han understreker imidlertid at dette er en «forklaring, ikke en unnskyldning».

– Jeg er så lei meg for det som har skjedd, og det er flaut, sier han.

Vil gjøre opp for seg

Det er advokat Thor Einar Kristiansen som har fått jobben med å avvikle eiendomsmeglervirksomheten til mannen.

– Jeg kan bekrefte at noen har lidd økonomiske tap i denne saken, men har ikke oversikt over omfanget, sier Kristiansen.

Selv mener advokaten at hans forsikring vil gjøre at ingen andre vil lide økonomisk tap. Advokatvirksomheten var nemlig forsikret for et betydelig beløp, og nå har forsikringsselskapet hans tatt pant på 30 millioner kroner i et hotell mannen eier.

Advokaten har vært involvert i flere andre store eiendomsprosjekter den siste tiden. Han ønsker ikke å svare på om fremgangsmåten han har brukt i saken Finanstilsynet har gransket også er brukt i andre prosjekter.

– Vi har et helt klart mål om å gjøre opp hvert øre med forsikringsselskapet. Vi vil betale tilbake det de legger ut, sier han.

– Tror du at du klarer det?

– Ja.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger