Hopp til innhold

Dette mener finanskomiteen Sanner bør gjøre

Finanskomiteen krever en avklaring av interessekonflikter og åpenhet før Nicolai Tangen kan starte i jobben som oljefondssjef.

Pressekonferanse om regjeringens tredje krisepakke

FINANSKOMITEEN: Etter noen uker intensivt arbeid har finanskomiteen på Stortinget kommet frem til hva de mener finansministeren bør gjøre i Tangen-saken.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

En dramatisk politisk dragkamp og sjelden juridisk debatt.

At Norges Bank ansatte mangemilliardær Nicolai Tangen som sjef av oljefondet, har ført politikerne ut i en krevende situasjon de siste ukene.

Et flertall på Stortinget er kritiske til ansettelsen, men det har vært stor uenighet om hvem som skal rydde opp, hva det skal ryddes opp i, og hva slags handlingsrom politikerne egentlig har.

Før nå.

Etter at Stortingets kontrollorgan over den Norske Bank, representantskapet, hadde høring 10. august, har finanskomiteen sittet bak lukkede dører for å bli enige.

– Vi har tre klare premisser

I dag ble det klart hva de mener finansminister Jan Tore Sanner bør gjøre:

– Vi legger tre sentrale premisser til grunn, forteller Hadia Tajik (Ap) som har vært saksordfører i saken.

  • For det første legger vi til grunn at lederen for oljefondet ikke kan ha noen eierskap eller interesser som kan skape, eller fremstå å skape, interessekonflikter som kan svekke tilliten og omdømme til oljefondet.
  • For det andre kan ikke en sjef av oljefondet ha eierskap eller interesser som svekker, eller kan svekke oljefondet sitt arbeid knyttet til skatt og åpenhet.
  • For det tredje er dette forhold som må bli avklart før tiltredelse av ny sjef i oljefondet.

– Dette er finanskomiteens premisser inn i samtalene som finansministeren skal ha med Norges Banks hovedstyret, sier Tajik.

Finansminister Jan Tore Sanner skal møte sentralbanksjef Øystein Olsen fredag kveld for å diskutere dette.

– Det som har vært viktig for oss, er at det ikke er vi som skal diktere den endelige løsningen. Vår saksbehandling stopper her, sier lederen av finanskomiteen Mudassar Kapur (H).

Politisk kommentator Lars Nehru Sand om Tangen-saken.

En omstridt ansettelse

Representantskapet, Stortingets vaktbikkje over Norges Bank, har tidligere sagt at de mener arbeidsavtalen Norges Bank har inngått med Tangen, ikke eliminerer potensielle interessekonflikter.

Tangens ansettelsesavtale innebærer blant annet at han fremdeles er eier i hedgefondet AKO Capital. Også etter at han tiltrer som oljefondssjef.

Nicolai Tangen tiltrer som sjef for Oljefondet september 2020.

OLJEFONDSSJEF: Milliardær og hedgefondforvalter Nicolai Tangen ble i våres ansatt som Norge nye påtroppende oljefondssjef.

Foto: Tony Colli / NBIM

Både Rødt-leder Bjørnar Moxnes og SVs Kari Elisabeth Kaski er glad for det finanskomiteen har kommet frem til.

– Det er tross alt tilliten til vår felles formue som står på spill, jeg skulle ønske dette hadde blitt tatt opp før.

– Hvor vanskelig var dette for Høyre?

– Jeg tror jeg kan snakke på vegne av hele komiteen når jeg sier at dette har vært en veldig spesiell sak. Vi har måttet trå veldig varsomt. For Høyre har det vært viktig at vi ender opp med en konklusjon som sørger for at statsråden har det nødvendige handlingsrommet, og Norges Bank har sitt handlingsrom – slik at en fastlåst situasjon nå kan komme videre, og at signalene Stortinget gir tas med i det videre arbeidet. Det at Sanner tok initiativ til å snakke med Norges Bank har vært avgjørende, sier Mudassar Kapur til NRK.

Tangen-saken

Finanskomiteens leder Mudassar Kapur forteller hvordan de har jobbet med Tangen-saken.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Tenker du det at Tangen ikke kan tiltre med den ansettelsesavtalen som nå ligger på bordet?

– Det er ikke vår jobb å bestemme eller antyde om en oljefondssjef kan tiltre eller ikke, vi har vist til tre viktige signaler som hovedstyret nå må følge opp, sier Kapur.

Sanner kan gripe inn

For å få svar på spørsmålet om finansministeren kan gripe inn i ansettelsen. Bestilte Finansdepartementet forrige fredag inn en juridisk hastevurdering fra advokatselskapet Arntzen de Besche.

Konklusjonen deres ble den samme som finansdepartementet gjorde i si egen vurdering.

Flere opposisjonsparti og jurister mente imidlertid at det var problematisk at departementet ikke brukte lovavdelingen i justisdepartementet til å komme med en slik vurdering. Arntzen de Besche hjalp nemlig for få måneder siden Nicolai Tangen med arbeidsavtalen med Norges Bank.

Jan Tore Sanner

KAN GRIPE INN: Fredag formiddag ble det klart at lovavdelingen i Justisdepartementet med finansministeren kan gripe inn i ansettelsen av oljefondssjefen.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Onsdag bestilte Sanner en ny vurdering fra lovavdeling, som i dag slår fast at Sanner antakeligvis kan gi generelle instrukser, også der det gjelder ansettelsesforholdet til Nicolai Tangen som ny sjef i oljefondet.

«Det er derimot tvilsomt om det vil være adgang til å instruere om det konkrete valget om en bestemt person skal ansettes», står det i vurderingen.

NRK erfarer at finanskomiteen har, etter lovavdelingens vurdering ble klar, brukt tiden på å diskutere hvor tydelig de skal slå fast at den nye oljefondssjefen ikke kan ha eierskap eller interesser som kan gi interessekonflikter.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger