KOMMUNIKASJONSSJEF: Tonje Westby i Finans Norge.
Foto: cf-wesenberg@kolonihaven.no / Finans NorgeEn storm på Vestlandet fra nord i Rogaland til Sogn og Fjordane setter sitt preg på nyttåraften.
Onsdag omkom en mann da en stor bølge traff boreriggen COSL Innovator i Nordsjøen og torsdag ble 380 personer evakuert fra Valhall-feltet etter at en hundre meter lang ubemannet lekter hadde slitt seg og drev mot plattformene.
Stormen regnes ikke som ekstremvær. Det gjør derimot tre andre stormer og to flommer 2015 (se fakta)
Erstatningsbeløpet etter naturskader i 2015 ligger an til å bli på over 1,5 milliarder kroner. Det er mer enn dobbelt så mye som året før.
– Det er naturlig at dette endrer seg fra år til år, men trenden er hyppigere skader. Det er bekymringsfullt, og vi mener det har en sammenheng med klimaendringer som blant annet gir mer vind og nedbør, sier kommunikasjonssjef Tonje Westby i Finans Norge.
Kommune-Norge får ros
– Varslingen er blitt bedre, og folk er finkere til å redde verdiene sine. Likevel ser vi at erstatningene går opp som følge av flere hendelser, sier Westby.
Hun mener kommunene er mer bevisste med hvilke område de tillater boligbygging i.
Forsker i Cicero, Bjørn Samset, mener derimot at vi ikke er forberedt på endringene vi vil oppleve.
– Jeg tror ikke det er så veldig mange som bygger hus i dag som tenker over at de skal stå under mye mer ekstreme klimaforhold enn det vi har i dag, sier forsker i Cicero, Bjørn Samset, til NRK.
I tillegg til erstatningsbeløpet etter naturskader, kommer vannskader etter nedbør som ikke defineres som flom. Altså områder der kjellere fylles med vann uten at det er et elveløp som går over sine bredder.
Statistikken viser at antall skader og erstatningsbeløpene etter dem har ligget på et høyere nivå de siste årene.
FARLIG TENDENS: Selv om erstatningsbeløpene varierer stort, har de siste årene vært preget av et jevnt høyt nivå, viser tall fra Norsk Naturskadepool.
ØKER: Erstatningsutvikling fra 80-tallet og fram til i dag i løpende kroner i Naturskadepoolen.
Foto: Finans NorgeVarmt år i Norge
Førstekonsulent Stein Kristiansen i klimatjenesten ved Meteorologisk Institutt er i ferd med å ferdigstille rapporten om været i Norge det siste året.
Det følger et mønster med et klima i endring.
- Stigende temperatur.
- Mer vind.
- Mer nedbør.
- Høyere vannstand.
- Skred.
- Flom.
– 2015 er et varmt år i Norge. Ikke det varmeste, men av de 5-6 varmeste siden målingene startet for mer enn hundre år siden.
Det kom også mer nedbør enn normalt, men ikke ekstremt.
– Det som likevel er verdt å merke seg er at kortidsnedbøren er kraftigere, presiserer Kristiansen.