Tannhelsesekretærer fikk alvorlige underlivsproblemer

- På 270 dager hadde jeg voldsomt kraftige blødninger i 230 av dem, forteller tidligere tannhelsesekretær Inger Lise Bråthen.

Inger Lise Bråthen

Inger Lise Bråthen måtte fjerne livmoren for fire år siden.

Foto: Hans-Erik Weiby / NRK

Etter at NRK i 2005 avslørte at mange tannhelsesekretærer som var blitt utsatt for kvikksølvdamp, var blitt syke, gjennomførte Tannhelsesekretærenes forbund en undersøkelse blant sine medlemmer.

Av dem som svarte, var det 35 prosent som meldte om alvorlige underlivsproblemer.

- Vi fikk meldinger om store blødninger, fjerning av livmor og eggstokker og mange spontanaborter, sier Gerd Bang-Johansen, leder for Tannhelsesekretærenes forbund i Parat.

Måtte ha bleier

En av dem som inngår i denne statistikken, er 52 år gamle Inger Lise Bråthen. Hun jobbet som tannhelsesekretær fra hun var 16 til 21 år. Da hun ble gravid for andre gang, spontanaborterte hun. Og for fire år siden måtte hun fjerne livmoren.

- Jeg hadde voldsomme blødninger i mange år. Jeg måtte gå med flere lag bind og i tillegg ha håndklær liggende på stolen, for blodet fosset ut. Etterhvert måtte jeg gå fra bind til å kjøpe store bleier, og jeg svimet av på grunn av blodmangel. Om sommeren måtte jeg alltid gå med store shortser og bukser og kunne ikke bade, forteller Bråthen.

SE: Fjernet livmoren etter kvikksølvforgiftning

Hun jobbet på et tannlegekontor som var på størrelse med et lite kott, uten vinduer eller mulighet for lufting. Her både arbeidet og spiste hun og hadde ikke hansker under arbeidet.

Kobberamalgam

Bruk av kobberamalgam er fremdeles ikke forbudt i Norge.

Foto: Therese Grimstad Pisani / NRK

 

I dag er hun halvt uføretrygdet, men har fått beskjed om at hun før eller siden blir 100 prosent ufør.

- I tillegg til underlivsproblemene har jeg fått påvist små hjerneskader, og jeg er tappet for energi.

- Føler jeg har tapt

Inger Lise Bråthen gikk i mange år i uvisshet uten at legene kunne stille noen diagnose. I desember drar hun til Trondheim, der St. Olavs hospital har foretatt en kvikksølv-studie, for å få konstatert skriftlig at det er en sammenheng mellom plagene hennes og det at hun ble utsatt for kvikksølvdamp.

I dag har hun gått fra å være sint til å være lei seg.

- Jeg føler at jeg har tapt så mye. Jeg har fått betraktelig dårligere livskvalitet, og store deler av mitt yrkesaktive liv er ødelagt. Da jeg i fjor fikk honnørkortet fra NAV i posten, kastet jeg det fra meg og skrek. Skulle jeg være 51 år og ufør?

Bråthen vil søke om yrkesskadeerstatning og har allerede snakket med en advokat.

- Ta oss på alvor!

Leder for Tannhelsesekretærenes forbund i Parat, Gerd Bang-Johansen, sier at forbundet vil hjelpe sine medlemmer i kampen om erstatning, og hun krever at myndighetene øremerker penger til forskning på følgene for dem som er blitt utsatt for kvikksølvdamp.

Gerd Bang-Johansen

Gerd Bang-Johansen krever økt bevilgning til forskning.

Foto: Hans-Erik Weiby / NRK

 

- Kvinnene er forbannet, og mange orker nok ikke å ta kampen. De føler at de ikke blir tatt på alvor. Det må bevilges mer penger til forskningen. Når det er gjort så store funn som kvikksølv-studien viser, skal ikke myndighetene få slippe unna med altfor lite penger til forskning, sier Bang-Johansen.

I tillegg til yrkesskadeerstatning, ønsker den tidligere tannhelsesekretæren Inger Lise Bråthen å få en unnskyldning fra myndighetene.

- Det ville bety så mye for meg personlig å vite at jeg blir trodd, og at de erkjenner at det er en sammenheng mellom jobben jeg gjorde og de plagene jeg har hatt og har. Min klare beskjed til myndighetene er: Ikke glem oss - og ta oss på alvor!

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen vil ikke kommentere saken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger