Hopp til innhold

Fikk drømmedag med dronningen

For syv år siden kom Houda Zammali til Norge uten å kunne språket eller kjenne landet. I dag satt hun til bords med selveste dronning Sonja på Slottet.

Dronning Sonja og Houda Zammali

STOR DAG: Houda Zammali fra Tunisia kom til Norge for syv år siden. Lite visste hun den gangen at hun en dag skulle i teselskap på Det kongelige slott og sitte ved siden av dronning Sonja. – Det var veldig flott, sier hun til NRK.

21 kvinner var invitert til dronningens teselskap. Gjestene var kvinner med minoritetsbakgrunn, som Dronningen møtte ved forskjellige anledninger i fjor.

Kvinnene har bakgrunn fra en rekke land. Afghanistan og Pakistan, Iran og Irak, Mali og Somalia, India, Tyrkia og Tunisia var representert.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Vil høste kunnskap

Houda Zammali

FELTE EN TÅRE: Houda Zammali var rørt til tårer etter besøket med dronning Sonja på Det kongelige slott.

Serveringen fant sted i Slottets Daglige spisesal, der alle kvinnene var samlet til samtale rundt samme bord. På menyen sto også matretter fra «Grenseløse grønnsaker og urter».

En av de inviterte kvinnene var Houda Zammali som kom til Norge fra Tunisia. Hun har vært i Norge i syv år og fikk anledningen til å fortelle om livet sitt i Norge til dronning Sonja.

– Det var veldig flott. Det var hyggelig å få komme her og ha en fantastisk ettermiddag med dronningen, sier hun til NRK.

Dronningen inviterte til teselskap på Slottet

STASELIG: 21 kvinner med minoritetsbakgrunn ble invitert til teselskap av dronningen torsdag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Gjennom prosjektet «Grenseløse grønnsaker og urter» ønsker Hageselskapet å høste av innvandrerkvinners kunnskap og erfaring om dyrking og bruk av eksotiske grønnsaker i Norge.

– Nøkkelordet er respekt

Teselskap hos dronningen på Det kongelige slott

GOD MAT: På menyen stod matretter fra prosjektet «Grenseløse grønnsaker og urter».

– Jeg snakket med dronningen om min tilværelse i Norge, jeg delte litt av min historie og min opplevelse med å komme her som innvandrerkvinne, sier Zammali og fortsetter:

– Jeg fortalte også litt om utfordringene som ny i Norge, hvordan man kan takle det, hva som var vanskelig og hva som var bra. Dronningen virket oppriktig interessert i å få vite om vår bakgrunn.

Hun er klar på hva som skal til for at innvandrerkvinner skal lykkes i Norge.

– Nøkkelordet er respekt, at nordmenn strekker ut en hånd til de som kommer her. Jeg kunne ikke språket og kjente ikke kulturen da jeg kom hit. Da er det viktig å bli tatt imot noen på den andre siden, sier Zammali.

Kvinnene var fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), kultur- og miljøorganisasjonen Det norske Hageselskap og vekst- og produksjonssenteret Quo Vadis.

Under teselskapet stiftet Dronningen nærmere bekjentskap med kvinnene og det arbeidet de gjør for økt integrering i det norske samfunnet, opplyser Slottet.

Gave til dronningen

Dronningen fikk prosjektet i gave fra Det norske hageselskap, og var selv til stede da åpningsarrangementet Plantebørsen gikk av stabelen på Hønefoss.

Da Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) markerte 8. mars i fjor, og stemmerettsjubileet med Flerkulturell kvinnedag på Folketeateret, sto Dronning Sonja på talerstolen.

Hun snakket om kampen for å bli hørt, om viktigheten av å bruke sin stemme – ikke bare ved valg, men på alle samfunnets arenaer.

Det var altså kvinner Dronningen møtte ved disse anledningene som var hennes gjester på Slottet i ettermiddag.

AKTUELT NÅ