– Mangler tall på barn utsatt for overgrep

Folkehelseinstituttet mener det ikke finnes dekning for å si hvor mange barn som har blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Tinghuset i Elverum

Overgrepssaken i Alvdal kommer opp for retten tirsdag 11. januar. Rettsaken vil foregå på Tinghuset i Elverum.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Arne Holte

Divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet Arne Holte.

Foto: Lene Solbakken

Overgrepssaken i Alvdal er svært alvorlig. I forbindelse med saken har flere medier slått opp at 55.000 norske barn har blitt utsatt for grove og gjentatte overgrep.

Det sier divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet Arne Holte som også er professor i helsepsykologi ti.

Ifølge Holte er det ikke dekning for tallene. Han mener vi mangler tall på hvor mange barn som har blitt utsatt overgrep.

LES OGSÅ: Over 100 tatt for overgrepsbilder

– Bygger på svak undersøkelse

Flere eksperter NRK har snakket med sier at rundt fem prosent av alle norske barn har blitt utsatt for overgrep.

En av dem er spesialist i sexologisk rådgivning og daglig leder ved Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo, Margrethe Wiede Aasland.

Ifølge Aasland har 55.000 barn, det vil si 5 prosent av alle barn under 18 år, blir utsatt for grove og gjentatte seksuelle overgrep .

Ifølge Holte bygger tallene som kommer frem i media på en gammel og svak undersøkelse.

– Det blir antatt at hvert 20. barn blir utsatt for et overgrep. Vi har ingen tall som gir grunnlag for å si noe slikt. Tallene bygger på en 25 år gammel undersøkelse som ikke gir dekning for å si hvor mange barn som har blitt utsatt for overgrep.

– Spørreskjema i posten

Han mener det er metodiske svakheter ved undersøkelsen, og de fem - seks andre undersøkelsene som har blitt gjort.

– Alle undersøkelsene bruker spørreskjemaer sendt ut i posten.

Holte mener ingen av undersøkelsene gir grunnlag for med sikkerhet å si hvor mange barn som har blitt utsatt for overgrep.

– Svarprosenten på slike undersøkelser er veldig lave. Den har vært nede i 37 prosent, det vil si at to tredeler av de spurte valgte å svare. Da sier det seg selv at tallene blir upålitelige, selv om man analyserer frafallet.

– Antall deltakere i en slik undersøkelse varierer sterkt. Det kan være helt nede i 600 skoleungdommer som blir spurt. Det er ikke mulig å få et representativt resultat ut ifra dette.

Seksuell kontakt mellom tenåringer

Han mener også at definisjonen av seksuelle overgrep varierer.

– For eksempel kan seksuelle overgrep som registreres i undersøkelser være seksuell kontakt mellom to 17-åringer. De fleste tilfellene av seksuell kontakt som disse undersøkelsene omfatter foregår mellom tenåringer. Så det å uttale seg om grove overgrep utført av nære familiemedlemmer basert på disse undersøkelsene er uholdbart. Hovedproblemet er at vi i de mest alvorlige sakene mangler vi data.

LES OGSÅ: Hit reiser norske overgripere

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger