Hopp til innhold

Pandemien er over for de fleste, tror vaksineforsker

– For de fleste er pandemien over, sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland (UiO). – Nei, svarer statsministeren (Ap), som ikke er klar for å åpne samfunnet ennå.

Gunnveig Grødeland

Fullvaksinerte trenger ikke å være særlig bekymret for smitte, mener vaksineforsker og immunolog ved UiO, Gunnveig Grødeland.

Foto: Ola Sæther / UiO

– For de godt vaksinerte vil smitte være forbundet med veldig liten risiko. Samtidig, hvis vi får mye smitte i samfunnet og en overbelastning på helsevesenet av personer i risikogrupper, så rammer det oss andre også. Men i hovedsak så trenger fullvaksinerte ikke å være så bekymret for smitte.

Det sier immunolog og vaksineforsker ved Universitetet i Oslo, Gunnveig Grødeland. Hun mener dette taler for å lette litt på tiltakene nå.

– Såfremt helsevesenet har kapasitet til å behandle dem som blir alvorlig syke, så bør man i så stor grad som mulig gjøre lettelser i tiltakene.

Hun er optimist og tror ikke det er lenge før toppen er nådd.

– Man vil de nærmeste månedene, med flere smittede og vaksinerte, danne en økt beskyttelser blant befolkningen. Det gir oss et enda bedre utgangspunkt for å komme ut av dette på en god måte.

Enda fortere vil det gå om enda flere vaksinerer seg, mener vaksineforskeren.

– Dette er ikke over

– For de fleste er pandemien over, sier vaksineforskeren.

– Nei, svarer statsministeren til NRK:

– Vet du hva, akkurat det utsagnet er jeg uenig i. Vi har en smitte som sannsynligvis kan komme til å øke kraftig, sier Jonas Gahr Støre (Ap).

Hvis den er halvparten så farlig, men dobbelt så smittsom, så kan vi få veldig mange syke samtidig, mange av dem alvorlig. Da får vi et problem i helsevesenet. Og det rammer oss alle. Og så må vi ta hensyn til høyt sykefravær som kan ramme viktige deler av samfunnet, resonnerer statsministeren.

Likevel vil han ikke gjøre som sin franske motpart, president Emmanuel Macron, og forsøke å tvinge alle til å vaksinere seg. Han tror den høye vaksinedekningen i Norge skyldes nettopp at det ikke er noe tvang her. Koronapass er en bedre ide, mener han.

– Det må være et skille mellom de som har tatt vaksinen, at du kan dra på kulturarrangementer og utesteder. Dette vil gjøre det lettere å etter hvert åpne opp samfunnet igjen.

Mindre farlig

I sin siste ukesrapport skriver Folkehelseinstituttet uten forbehold:

«Det kan ventes en betydelig epidemibølge drevet av omikronvarianten de nærmeste ukene. Varianten gir imidlertid mindre alvorlig sykdom.»

Fagdirektør i FHI, Frode Forland, bekrefter overfor NRK at de nå med stor grad av sannsynlighet kan slå fast at omikron er mindre alvorlig. Det viser studier fra Storbritannia og tall fra Sør-Afrika og Danmark.

Frode Forland FHI

BLIR SIKRERE: Fagdirektør Frode Forland i FHI sier de får stadig mer grunnlag for å si at omikronvarianten er mindre alvorlig.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Venter smittebølge

– Vi estimerer den til å være en tredel eller halvparten så alvorlig som delta.

Samtidig er den mer smittsom en forgjengerne. FHI venter derfor en betydelig smittebølge de nærmeste ukene og en betydelig belastning på helsetjenesten.

Onsdag ble det satt dagsrekord for antall registrerte smittede med nesten 8000 bekreftede tilfeller. Forland sier FHI venter å se toppen av smittebølgen i slutten av januar.

Flertall av innlagte er uvaksinerte

I forrige uke var 54 prosent av dem som var innlagt med covid-19, og hvor man kjenner vaksinasjonsstatusen, uvaksinert.

Forland mener tallet viser at mange ikke villle vært innlagt om de hadde vært vaksinerte.

De uvaksinerte som er innlagt er i stor grad mye yngre enn de fullvaksinerte. Mens de fullvaksinerte som er innlagt i stor grad er syke eller skrøpelige fra før av.

Blant de uvaksinerte er det en stor andel av menn med fødeland utenfor Norge.

Ifølge FHI har det vært en økning i innleggelser blant personer i aldersgruppen 30–44 år.

AKTUELT NÅ