Hopp til innhold

FHI: AstraZeneca-vaksinen har mildere bivirkninger ved andre dose

AstraZeneca-vaksinen gir generelt kraftigere bivirkninger ved første dose enn ved dose nummer to. For Pfizer-vaksinen er det omvendt, ifølge FHI.

Kariann Gudmundsen setter vaksinen på Silja Bruaset på Sykehuset i Ålesund

Det er ulikt fra vaksine til vaksine om det er den første eller den andre dosen kroppen reagerer sterkest på.

Foto: Helse Møre og Romsdal

Over hele landet blir helsepersonell i disse dager vaksinert mot koronaviruset. Mange opplever at de som har fått første dose av BioNTech/Pfizer slipper unna med mindre bivirkninger enn dem som har fått AstraZeneca.

Lederen i Norsk Sykepleierforbund forteller at erfaringene har fått mange som ikke ennå er vaksinerte til å kvie seg for AstraZeneca-vaksinen.

Lill Sverresdatter Larsen

Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund

Foto: SUNNIVA TONSBERG GASKI / SUNNIVA TONSBERG GASKI

– Vi får en del henvendelser fra sykepleiere som er urolige. Det trengs riktig og mer informasjon, så ikke slike feiloppfatninger får herske, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Enklere ved andre dose

Andre dosen av AstraZeneca-vaksinen har nemlig mildere bivirkninger enn første dosen. For BioNTech/Pfizer og Moderna er det derimot motsatt. Der er symptomene kraftigst ved andre dose.

For de fleste er det likevel snakk om milde til moderate symptomer som går over i løpet av noen dager.

NRK forklarer

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Det vet man ikke sikkert, men...

...norske forskere ved Oslo universitetssykehus (OUS) mener de har funnet en sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og en sjelden kombinasjon av et lavt antall blodplater, blødning og blodpropp. 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Vaksinen kan ha ført til en kraftig imunrespons. Hva betyr det?

Immunsystemet vårt hjelper oss å bekjempe virus og bakterier i kroppen. Av og til kan immunforsvaret overreagere og utløse kraftige betennelsesreaksjoner. De norske forskerne mistenker at noen har reagert slik på vaksinen, noe som igjen har ført til de sjeldne sykdomsbildene. 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Hva er blodpropp?

Blodpropp betyr at blodet levrer seg lettere og blokkerer normal sirkulasjon. Årlig blir mellom 5000–6000 pasienter innlagt med blodpropp på norske sykehus.

 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

«Nedsatte blodplater i blodet», hva betyr det?

Blodet består av blodvæske, røde og hvite blodlegemer og blodplater. Blodplatene er viktige for blodets evne til å levre seg.
 

Flere av pasientene har hatt et lavt antall blodplater i blodet, noe som vanligvis gir motsatt problem av blodpropp, nemlig blødning. Tegn på blødning kan være blåmerker, at man blør i tannkjøttet når man pusser tenner eller punktformede blødninger i huden, spesielt på beina.

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Hvor mange er døde?

Søndag 21. mars er tre personer er døde etter å ha vært innlagt på sykehus med det sjeldne sykdomsbildet. Alle var under 55 år. 

 

I Tynset kommune døde en helsearbeider i 30-årene med et annerledes sykdomsbilde. Det undersøkes om også dette sykdomsbildet kan ha hatt en sammenheng med vaksinen.

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Hvor mange er alvorlig syke?

Søndag 21. mars er to vaksinerte personer innlagt på Oslo universitetssykehus med den sjeldne kombinasjon av lave blodplater, blødning og blodpropp. 

 

Det er satt 121.820 doser med AstraZeneca i Norge, 17 millioner er vaksinert globalt. 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Man kan få blodpropp av covid-19

Koronaviruset trigger også en sterk immunreaksjon, slik forskerne mistenker at AstraZeneca-vaksinen har gjort for noen pasienter. Det er denne reaksjonen som gjør at en del koronasmittede får et alvorlig sykdomsforløp. Observasjoner viser at pasienter med alvorlig covid-19-sykdom er spesielt utsatt for å få blodpropp.

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

EMA gir vaksinen grønt lys

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) konkluderte torsdag 18. mars med at en sammenheng mellom blodproppene og vaksinen ikke kan utelukkes, men at nytten er større enn risikoen. Flere land tok etter dette i bruk AstraZeneca-vaksinen igjen, mens Norge avventer. 

Har du fått AstraZeneca-vaksinen? Dette må du følge med på

Symptomene er de samme både for BioNTech/Pfizers og AstraZenecas koronavaksine får NRK opplyst av FHI og Legemiddelverket:

  • Smerter og hevelse på stikkstedet
  • Tretthet, hodepine, muskel- og leddsmerter, frysninger og feber

De aller fleste opplever minst én av disse bivirkningene de første dagene etter vaksinasjonen.

Begge vaksinene ser ut til å gi mer av de vanlige bivirkningene enn det man er vant til for andre vaksiner, for eksempel sesonginfluensavaksinen.

Generelt sett får yngre personer mer bivirkninger enn eldre av vaksiner. Også disse to.

Usikkert om de får andre dose

Legemiddelverket undersøker om AstraZenecas vaksine har sammenheng med blodpropp hos tre norske helsearbeidere. Også tre andre har meldt om blodpropp eller hjerneblødninger etter å ha fått vaksinen.

Etter dette er vaksinasjon med AstraZeneca midlertidig satt på pause. De som har fått første dose av AstraZeneca skal foreløpig ikke få tilbud om dose nummer to.

– Data fra de kliniske studiene og oppfølgingsstudiene i Storbritannia viser at det er god beskyttelse allerede noen uker etter første dose, særlig mot mer alvorlig sykdom. Vi kommer tilbake med mer informasjon om hvordan disse personene kan vaksineres videre.

Sara Viksmoen Watle ved Folkehelseinstituttet

Sara Viksmoen Watle, overlege i FHI.

Foto: Heiko Junge

Det sier overlege ved avdeling for smittevern og vaksine ved FHI, Sara Viksmoen Watle.

– Kan AstraZeneca-vaksinerte få en annen type koronavaksine som dose to?

– Per nå finnes det ikke dokumentasjon for å bruke ulike vaksinetyper til dose én og to. Men det pågår studier for å undersøke dette blant annet i Storbritannia. Resultater fra disse forventes å komme nærmere sommeren.

Hallvard Sandberg om sammenhengen mellom AstraZeneca og blodpropp.

Hallvard Sandberg om sammenhengen mellom AstraZeneca og blodpropp.

Steinar Madsen i Legemiddelverket sier at pausen med AstraZeneca-vaksinen trolig vil vare i to uker.

– Vi håper ikke dette vil føre til økt vaksineskepsis, fordi vaksinasjon er det eneste som kan berge oss gjennom pandemien.

Madsen ber likevel om å være oppmerksom på kraftige symptomer etter at det har gått mer enn tre dager etter vaksinasjon. Da bør lege eller legevakt kontaktes.

AKTUELT NÅ