Hopp til innhold

FHI: Alvorlig situasjon, men lite sannsynlig at omikron gir mer alvorlig sykdom

Det er ingen sikre tegn på at smittesituasjonen er i ferd med å snu. Folkehelseinstituttet (FHI) forventer en betydelig forverring for sykehusene selv om omikron trolig ikke gir mer alvorlig sykdom.

Avdelingsdirektør Line Vold FHI

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Foto: Torstein Bøe

Tirsdag er 320 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 25 pasienter fra dagen før.

FHI mener at omikronvarianten trolig vil betydelig forverre sykdomsbyrden og helsetjenestebelastningen som covid-19-epidemien allerede gir. Så langt er det 29 bekreftede tilfeller av omikron i Norge.

– Vi venter at antallet smittede med denne varianten vil øke raskt de nærmeste ukene. Dette, sammen med den allerede økte belastningen på helsetjenesten, gjør at vi nå vurderer situasjonen som alvorlig, sier kriseleder og avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

FHI tror omikronvarianten er blitt dominerende i Norge senest i januar, skriver de i en ny rapport. De mener situasjonen nå er alvorlig fordi antallet påviste tilfeller av covid-19 øker raskt og etterfølges av en økning av innleggelser. «Det er ingen sikre tegn på at situasjonen er i ferd med å snu», står det i rapporten.

– Varianten vil sannsynligvis etablere seg i Norge og i løpet av noen uker bli dominerende. Det er likevel stor usikkerhet. Det er derfor nødvendig med sterkere tiltak for å beholde kontroll og få oversikt, samtidig som man får mer kunnskap og får vaksinert flere, sier Vold.

– Trykker på fra flere kanter

Ved Oslo universitetssykehus bekrefter de at situasjonen er presset. Tirsdag morgen var det 39 pasienter innlagt med koronaviruset.

Det er betydelig press på mottaksfunskjoner. Og det er en situasjon hvor det er mange av personalet som er syke, så det trykker på fra flere kanter, sier Øyvind Skraastad, leder akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus, til NRK.

Sørlandet sykehus opplyser til Fædrelandsvennen at både sengeposter og intensivavdelinger på sykehusene i Agder er fulle.

– Det er fullt. Det er veldig fullt, konstaterer Susanne Hernes, fagdirektør ved Sørlandet sykehus til avisen.

Endringene i omikron

SMITTSOM: Omikron har en struktur som gjør at den kan feste seg lettere til cellene våre.

Foto: Gisaid

Smitten har steget kraftig i Norge de siste ukene. Omikron-utbruddet etter et julebord i Oslo forrige uke har vekket internasjonal oppsikt, og FHI tror spredningen av koronaviruset i Norge vil øke raskt.

FHI mener det haster med å bremse spredning i en kort periode frem til vi vet mer om omikron.

– Kanskje mindre alvorlig sykdom

Regjeringen har varslet nye og strengere tiltak som blir presentert på en pressekonferanse klokken 19 i kveld. I den nye risikorapport antyder FHI flere tiltak utover vinteren:

«Det kan komme en uvanlig sterk influensaepidemi fra slutten av desember eller i januar, men det er økende sannsynlig at influensaepidemien også denne vinteren som følge av stadig flere tiltak mot covid-19-epidemien, blir mye mindre enn normalt.

Det siste døgnet er det registrert 4.117 koronasmittede i Norge. Det er 1.240 flere enn samme dag i forrige uke.

UTELIV? Folk på byen i Oslo fredag. Det siste døgnet er det registrert 4.117 koronasmittede i Norge. Det er 1.240 flere enn samme dag i forrige uke.

Foto: Annika Byrde / NTB

Ifølge rapporten er det imidlertid «lite sannsynlig at omikronvarianten gir mer alvorlig sykdom hos vaksinerte; kanskje gir den mindre alvorlig sykdom.»

NRK har tidligere skrevet om tre scenarier ved den mer smittsomme koronavarianten.

Avstand og antall

Nyhetsbyrået NTB er kjent med at anbefalingene fra helsemyndighetene er knyttet til både avstand og antallsbegrensninger.

Dette er noen av spørsmålene regjeringen må ta stilling til ifølge nyhetsbyrået:

  • Avstand: Én mulighet er å gjeninnføre den såkalte meteren. Alternativt kan meteren «snikinnføres» gjennom andre avstandskrav.
  • Besøk i hjemmet: Nye råd eller regler kan bli innført om antall gjester i private hjem.
  • Arrangementer: Det kan komme nye antallsbegrensninger og andre innstramminger for idrettsarrangementer og konserter.
  • Fritid: Det kan komme innstramminger for breddeidrett og andre fritidsaktiviteter.

Det er likevel usikkert hvordan regjeringen vil stille seg til helsemyndighetenes råd.

Ved flere anledninger tidligere i høst har regjeringen for eksempel latt være å følge opp anbefalinger som Helsedirektoratet har gitt.

AKTUELT NÅ