Hopp til innhold

FHI-topp kritiserer Sveriges håndtering av koronakrisen

Fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet (FHI) etterlyser mer ydmykhet fra svenske statsepidemiologer.

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland tror at Norge fremover kan få mindre lokale utbrudd ulike steder i landet som skal slås tilbake med omfattende testing, smittesporing og isolasjon.

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland tror at Norge fremover kan få mindre lokale utbrudd ulike steder i landet som skal slås tilbake med omfattende testing, smittesporing og isolasjon.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Norge har lyktes bedre med å beskytte sine eldre, sier Frode Forland i et intervju med Svenska Dagbladet.

Avisen har besøkt Folkehelseinstituttets hovedkontor i Oslo og snakket med smitteverndirektøren om de forskjellige måtene Sverige og Norge har håndtert koronapandemien på.

I intervjuet retter Forland kritikk mot de svenske epidemiologene Anders Tegnell og Johan Giesecke. Og etterlyser mer ydmykhet fra svenskene.

Forland mener at Giesecke har uttalt seg for skråsikkert om situasjonen, og at Sverige har lagt for stor vekt på historiske modeller, skriver Svenska Dagbladet.

– Norge har ikke vært så nedstengt som svenskene tror, sier Forland.

Norge har lyktes bedre

Sverige hadde tidlig en strategi om at en stor del av befolkningen skulle bli smittet av viruset, og at man skulle oppnå flokkimmunitet i deler av landet i slutten av mai.

Siden den gang har svenske myndigheter satt inn flere tiltak for å hindre smitte blant befolkningen, etter å ha møtt kritikk fra flere hold.

Sverige er det hardest rammede landet i Norden.

De fleste forskere er enige om at det ikke er mulig å evaluere koronastrategien så lenge pandemien pågår, skriver Svenska Dagbladet.

Men det er klart at Norge har lyktes betydelig bedre enn Sverige med å stanse spredningen og beskytte risikogrupper. Til nå er 232 personer med covid-19 døde i Norge, sammenlignet med vel 3.500 i Sverige.

Mindre lokale utbrudd

Frode Forland tror at Norge fremover kan få mindre, lokale utbrudd ulike steder i landet som skal slås tilbake med omfattende testing, smittesporing og isolasjon.

– Den strategien ser ut til å fungere i Sør-Korea og Singapore, sier Forland til Svenska Dagbladet.

Han sier at det å håpe på en kontrollert spredning, og at smitten vil avta når tilstrekkelig mange er blitt syke, ville vært en alt for farlig strategi.

– Innholdet i det man har gjort i Norge og Sverige, er ikke så ulikt, bortsett fra det med skoler og barnehager, sier direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet til Svenska Dagbladet.

– Innholdet i det man har gjort i Norge og Sverige, er ikke så ulikt, bortsett fra det med skoler og barnehager, sier direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet til Svenska Dagbladet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vil vente ett år

Tidligere statsepidemiolog i Sverige, Johan Giesecke, sier han vil vente ett år før det er noe poeng å diskutere dødstallene i ulike land. Han tror tallene vil jevne seg ut, selv om dødstallene i Sverige fram til nå er sju ganger høyere enn i Norge.

Frode Forland er enig i at man foreløpig ikke kan sammenligne dødstallene, men han sier den beste strategien i dagens situasjon er å slå ned spredningen mens man venter på vaksine eller behandling mot sykdommen.

– Jeg tror at vi får leve med å holde sosial avstand, at vi ikke kan klemme hverandre og begrense reiser i en god stund fremover.

– Ikke så ulikt

På spørsmål om hva Norge kunne gjort bedre svarer Forland:

– Vi fikk inn smitten på sykehjemmene, og 60 prosent av dødsfallene har skjedd der. Det å ikke gå på skolen har også vært krevende for utsatte barn og ungdommer.

I et intervju med svenske Dagens Nyheter blir direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet også spurt om forskjellene mellom Norge og Sverige:

– Jeg synes ikke at det handler om to helt ulike måter, selv om måten å kommunisere på og bruke lovgivningen på skiller seg nokså mye fra hverandre. Innholdet i det man har gjort, er ikke så ulikt, bortsett fra det med skoler og barnehager. Særlig ikke nå når Norge gjenåpner samfunnet igjen. Da ligner tiltakene i Norge de man har hatt i Sverige hele tiden, sier Stoltenberg.

AKTUELT NÅ