FHI: – En smittebølge til vinteren er sannsynlig

FHI utelukker ikke at det kan bli så mye koronasmitte i vinter at vi vil få 60–70 innleggelser hver dag. Men de sier at det også er mulig at det ikke blir noen bølge i det hele tatt.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

SMITTEBØLGE: Camilla Stoltenberg utelukker ikke at det blir en smittebølge i vinter.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg fortalte på dagens pressekonferanse at smitten har doblet seg den siste uken.

– En smittebølge til vinteren er sannsynlig, men ikke en så stor bølge som tidligere, sa FHI-direktøren. FHI har laget to modelleringer om hvordan smitten kan utvikle seg utover vinteren, sier Stoltenberg.

I det første scenarioet er det ingen smitteøkning. I det andre scenarioet er det opptil 60 innleggelser hver dag.

Hun understreket at dette ikke er prognoser, og at det heller ikke er lagt inn effekt av tiltak. Begge modelleringene er usannsynlige, fortsatte hun.

– Det er faktisk en helhetsvurdering. 60–70 innleggelser hver dag har man faktisk klart tidligere, sier Stoltenberg og viser til den harde influensasesongen i 2017–2018.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, peker på at scenarier bekskriver beste- og verstefalls-muligheter.

– Det vil aldri komme til den ytterligheten med 60 innleggelser hver dag, det vil bli innført tiltak før det.I en vaksinert befolkning der nær 90 prosent har immunitet, så er det ikke så mange ekstra tiltak på toppen som skal til for å snu smittetrenden.

DIREKTE: Regjeringa sin pressekonferanse om koronasituasjonen.

Ikke nye nasjonale tiltak

– Vi er klare til å ta fram igjen verktøyene dersom det blir nødvendig, slår helseminister Ingvild Kjerkol fast på sin første korona-pressekonferanse. Men det blir ikke nye nasjonale tiltak nå.

Per i dag mener vi at vi har god oversikt og kontroll og at det fortsatt skal være lokale tiltak som gjelder der det er utbrudd, sier Kjerkol på spørsmål fra NRK.

Hun bedyrer at myndighetene følger nøye med.

– Vi følger nøye med om situasjonen endrer seg. Pandemien er ikke over. Vi ser at smitten skyter fart og mange blir innlagt i mange land. Det bekymrer, sier Kjerkol.

Hun sier de har vurdert å avvikle flere av tiltakene, men velger nå å beholde det som blir kalt «nedjustert TISK». Altså testing, isolasjon, smittesporing og karantene.

Det vil i praksis si at innreisekarantene opprettholdes for noen grupper og personer i innreisekarantene som har plikt til å teste seg og som utvikler symptomer på covid-19.

– Tisk skulle avvikles nå, men vi har valgt å videreføre den ut året, sier Kjerkol.

Hun hadde et møte med norske kommuner i går som hun mener var nyttig.

– Vaksinene er veien ut av pandemien. Vi er heldige som har veldig god vaksinedekning, men den bør bli enda bedre. Det er fremdeles grupper i befolkningen der vaksinedekningen er altfor lav, sier Kjerkol.

Hun ber folk som ikke har vaksinert seg om å revurdere dette.

– Om du er redd for sprøytestikket eller bivirkningene, snakk med helsepersonell. De har møtt mange med de samme spørsmålene som deg.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

FØRSTE: Espen Rostrup Nakstad (t.v.) og Camilla Stoltenberg (t.h.) var med Ingvild Kjerkol på hennes første korona-pressekonferanse.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Ta test om du må

– Tisk er blitt justert siden i sommer og ansvaret ligger nå på den enkelte innbygger og ikke på kommunen i samme grad. Men fremdeles gjelder rådet om å være hjemme når man er syk og teste seg ved symptomer. For eksempel ved en hurtigtest hjemme. Dersom den er positiv, så bør man ta en PCR-test på en teststasjon i kommunen, slår Nakstad fast.

Han peker på at dersom man tester positivt, må man gi beskjed til de man har vært sammen med, slik at de kan utvise forsiktighet og teste seg ved symptomer. Det gjelder også fullvaksinerte med symptomer.

Camilla Stoltenberg, direktør i FHI, sier at man nå er godt i gang med å gi en tredjedose til eldre og de med underliggende sykdommer.

– Men det vi er aller mest opptatt av er at flere skal ta første og andre dose, sier Stoltenberg.

Øker mest i øst og nord

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier trykket på norske sykehus er «håndterbart». Samtidig er direktøren forberedt på at RS-virus og influensa kan bidra til å endre bildet.

Det siste døgnet er det registrert 1.180 koronasmittede i Norge, og smittetrenden er stigende. Den siste tiden har smitten økt mest i Troms og Finnmark, Oslo og Viken.

FHI skriver i sin siste ukesrapport, som kom i går, at smitten økte med 53 prosent forrige uke. Det var også 75 personer innlagt med covid-19 som hovedårsak i uke 42, etter 61 og 56 de to ukene før.

Kjerkol holdt torsdag sin første pressekonferanse om koronasituasjonen. Onsdag sa hun at det kunne bli aktuelt med nasjonale tiltak på et senere tidspunkt.

– Hva skal ha skjedd for at du mener det er nødvendig?

– Da ser man på helheten, mer enn smittetall – som man gjorde i den tidlige fasen av pandemien, sier Kjerkol.

Stoltenberg i FHI sier trykket på sykehusene nå er «håndterbart».

– Det vi følger mest med på er den samlede belastningen av koronavirusinfeksjon, RS-virus og influensa. Det kan bli verre, men foreløpig er det håndterbart, sier Stoltenberg.

På spørsmål om hvordan det blir med halloween-feiringen til helgen, var Espen Nakstad klar.

– Om man passer på å være frisk når man går halloween, så går nok det helt fint.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 08.12.2021
25 427
Smittede siste 7 dager
320
Innlagte
1 134
Døde
4 248 637
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger