Hopp til innhold

FHI kritisk til karantenereglene: – Det er behov for en opprydding

Folkehelseinstituttet mener at karantenebestemmelsene for innreise er for innfløkte. De er bekymret for at bestemmelsene blir ignorert eller misforstått. Høie varsler full gjennomgang.

Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet

VIL HA DET ENKLERE: Avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet sier de ønsker et mer forståelig og enhetlig regelverk for karantenebestemmelsene.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

I et nytt dokument fra Folkehelseinstituttet (FHI), står det blant annet:

«Reglene for innreisekarantene er innfløkte med mange unntak. Forskriften er svært vanskelig å lese, kanskje fordi den er lappet på mange ganger. Vi er bekymret for at vanskelig forståelige bestemmelser blir ignorert eller misforstås. Forskriften bør gjennomgås med sikte på forenkling. Kanskje det er en mulighet å starte på nytt med en helt ny forskrift»

Reglene, som er endret på en rekke ganger, ser i dag slik ut:

– Behov for en opprydding

FHI mener forskriften er uoversiktlig fordi det har vært mange justeringer og endringer. De mener det er vanskelig for folk å skjønne hva som egentlig gjelder.

– Vi mener det er behov for en opprydding, og det er i ferd med å skje nå, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI, til NRK.

Et mer enhetlig regelverk som er mer strømlinjeformet, forenklet og forståelig er det vi nå ønsker, sier Vold.

– I utgangspunktet laget man en forskrift ganske raskt, også har det vært gjort en rekke unntak etterpå fra den gjeldende forskriften, sier hun, og legger til at reglene som er i dag er kompliserte og vanskelige.

Avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Marmorhallen i Oslo onsdag.

BLIR ENDRET: Line Vold fra FHI sier forskriften ble laget raskt og at det derfor kan være grunn til at alt har blitt «lappete».

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Skal bli enklere – men kan bli kompliserte igjen

Helseminister Bent Høie sier regjeringen er klar over at FHI mener at regelverket er veldig komplisert, og at FHI har fått oppdraget med å gjøre dem enklere.

– Innspillet fra Folkehelseinstituttet er fylt opp av regjeringen, og de jobber med det spørsmålet nå, sier Høie.

– Det blir en full gjennomgang av disse reglene, sier han til NRK.

Han understreker hvor viktig det er at reglene hele tiden må være tilpasset den smittesituasjonen Norge er i, og han kan derfor ikke garantere at de ikke blir mer kompliserte.

– Når smittesituasjonen endrer seg må det være sånn at vi og tar hensyn til det, og da kan reglene bli mer kompliserte, dessverre. Sånn er det i denne situasjonen.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

FULL GJENNOMGANG: Helseminister Bent Høie sier det blir en full gjennomgang av innreisereglene, men garanterer ikke at de ikke blir mer kompliserte.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ