Hopp til innhold

FHI-scenario anslår stor smittebølge med omikron i vinter

Modellering fra Folkehelseinstituttet viser at Norge kan få en stor bølge med omikron-smitte i januar og februar. I verste fall må sykehusene forberede seg på 1000 daglige innleggelser.

Anestesisykepleier Sigrun Heian Carlsen ved Ullevål sykehus

Sykehusene må forberede seg på at det kan bli langt flere innlagte de neste ukene. Her passer sykepleier Sigrun Heian Carlsen ved Ullevål sykehus en korona-pasient.

Foto: Christian Ziegler Remme / NRK

Fortsatt er usikkerheten stor rundt hvor mye mer smittsom omikron-varianten er, og hvor alvorlig sykdom den gir.

I en risikorapport som FHI la ut onsdag kveld regner de med at omikron-varianten vil gi en ny bølge av epidemi fra januar.

«De forholdsmessige og nødvendige tiltakene må vare til man ser en tydelig reduksjon i belastningen på helsetjenesten og da vurderes på nytt», skriver FHI i risikovurderingen.

«Dersom dagens tiltak ikke er tilstrekkelige for å holde en omikrondrevet epidemi under kontroll, må man enten tillate en mulig svært stor epidemi eller sette inn enda sterkere tiltak.», heter det videre.

Kjente tiltak

FHI-direktør Camilla Stoltenberg avviser at dette betyr at et alternativ er å i praksis slippe pandemien fri.

Vi beskriver bare handlingsalternativene. Det er ikke sånn at vi går inn for det eller anbefaler det, sier Stoltenberg til NRK.

Det måtte i så fall være i en situasjon hvor det viser seg at omikron er så lite farlig at det er greit at flere blir smittet, også i risikogruppene. Men så langt legger vi til grunn at den kanskje er så farlig og alvorlig som det deltavarianten er, sier hun.

– Hvis det blir aktuelt med sterkere tiltak, hva kan man da vente seg?

– Hvis det blir nye tiltak, så blir det tiltak man kjenner fra før. Kontaktreduserende tiltak som gjør at det blir enda strengere regler for hvor mange man kan møte, sier Stoltenberg.

1 million smittet, i beste fall

FHI har laget to ulike modelleringer, med litt ulike forutsetninger for smittsomhet. Instituttet skriver at de tror virkeligheten ligger et sted midt i mellom disse modellene, men at usikkerheten fortsatt er stor.

I begge scenariene vil svært mange nordmenn bli smittet av omikron-varianten de neste månedene:

I det mest optimistiske scenariet vil 1 million nordmenn ha gjennomgått smitten innen juni.

Allerede er omlag 25% av smittetilfellene i Oslo omikron.

Folkehelseinstituttet tror varianten ganske raskt vil bli dominerende i Norge.

– Vi tror at videre utvikling nå fører til at omikron overtar i romjulen eller ved årsskiftet, sier kriseleder Line Vold i FHI til NRK.

– Det vi tror er at omikron vil overta for delta og at delta nå er i ferd med å flate ut og er på vei ned.

Fordi Folkehelseinstituttet fortsatt er usikker på akkurat hvor smittsom omikron er, har de laget to modeller med litt ulik forutsetning, forklarer Vold.

– Vi har forsøkt å se på to ulike doblingstall. Det ene er 2,4 dager og det andre er 4 dager. Hvis man bruker 2,4 dager, så får vi en stor topp allerede i januar, men med fire dager kommer ikke toppen før ute i mai.

omikron modell

Så mange daglige sykehusinnleggelser kan omikron-varianten gi. De to øverste grafene er det pessimistiske scenariet, de to nederste et mer optimistisk scenarie.

Foto: Faksimile / FHI

Optimistisk scenario: Doblingstiden er 4 dager

Hvor smittsomt viruset er, kan måles i doblingstiden: Hvor lang tid det tar før smitten blir dobbelt så stor.

I det optimistiske scenariet som tar utgangspunkt i at denne doblingstiden er 4 dager, vil 1 million nordmenn bli smittet av omikron frem til juni.

Toppen vil ikke bli nådd før i mai måned, og antall daglige innleggelser vil toppe seg rundt 125 nyinnleggelser per dag.

I dette scenariet vil det ta lenger tid før smittebølgen når toppen. Dermed rekker også flere å få en tredje vaksinedose, noe som vil gi enda bedre beskyttelse mot alvorlig sykdom.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI

Avdelingsdirektør og kriseleder Line Vold i FHI sier instituttet har laget to modeller for hvordan omikron-bølgen kan bli.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Med en senere doblingstid på fire dager, så får man mye mer tid til å sette ekstradoser med vaksine. Det gir også stor effekt på videre utvikling av pandemien, sier Line Vold.

Pessimistisk scenario: Doblingstiden er 2,4 dager

I et pessimistisk scenario er omikron-viruset mer smittsomt, og smitten dobler seg i snitt hver 2,4 dag.

I dette scenariet vil smittebølgen bli så stor at den kan overvelde helsevesenet de neste ukene.

I dette scenariet vil vi få en svært stor smittebølge allerede i januar-februar.

Mer enn 3 millioner vil bli smittet av omikron, altså over halvparten av befolkningen.

Mellom 30.000 og 40.000 mennesker vil trenge sykehusinnleggelse.

I dette scenariet må sykehusene forberede seg på over 1.000 daglige nyinnleggelser.

Usikker på tiltak

FHI tror vi i virkeligheten vil ende et sted mellom de to scenariene i rapporten.

– Per nå så tror modelleringsgruppa som har sett på disse dataene at vi ligger et sted mellom de to doblingstidene. Altså mellom 2,4 og 4 dager, sier Vold.

– Nå følger vi veldig nøye på hvor fort omikron brer seg i Norge, for det vil gi oss mer kunskap og sikrere data vi kan legge inn i en modellering.

– Dermed kan vi være litt sikrere på hvordan den videre utviklingen vil bli.

– Hva er hensikten med å legge frem disse scenariene. De kan skape frykt?

– Det forstår vi, og vi forsøker å formidle at dette er det knyttet stor usikkerhet til og at det er illustrasjoner på hvordan utviklingen kan bli, gitt visse forutsetninger.

– Dette bruker vi som ett av flere verktøy for å planlegge for hva risikoen er videre i pandemien. Vi mener det er bra å være åpne og legge ut de vurderingene og modelleringene vi gjør.

Vold sier FHI er usikker på om de nåværende smitteverntiltakene er nok til å hindre en veldig stor omikron-bølge i ukene fremover.

– Nå har vi sett en utflating i smittetall og innleggelser sammenlignet med uka før. Det er antakelig som følge av de tiltakene som kom på plass for et par uker siden. Men de tiltakene virker i hovedsak på deltavarianten.

– Nå må vi følge med på effekten på omikronvarianten og om vi har gode nok tiltak for å hindre en veldig stor bølge med omikronsmitte.

– Vil dere anbefale strengere tiltak?

– Hvis man ser at utviklingen går raskt i feil retning, vil vi gi råd til regjeringen om strengere tiltak.

Den første pasienten med omikron-smitte ble lagt inn på sykehus i løpet av det siste døgnet:

– Vi har en innlagt med omikron. Vi forventer at antallet vil øke når denne varianten tar over, sier Vold.

AKTUELT NÅ