Hopp til innhold

277 personer koronasmittet i Norge: – Har fått smittetilfeller som ikke kan spores

Norske helsemyndigheter sier koronasmitten er inne i en ny fase, med spredning i det norske samfunnet. Fem personer i fylkene Vestland, Vestfold og Telemark og Oslo er smittet, uten at man klart å fastslå kilden.

Koronavirus-pressekonferanse

ALVORLIG: Helseminister Bent Høie (H) (f.v.), Helsedirektør Bjørn Guldvog og Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI) under tirsdagens pressebrifing i Helsedirektoratet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

FHI opplyser at 277 personer hadde testet positivt for koronasmitte i Norge innen klokken 16.00 i dag. Det er registrert 85 nye tilfeller av koronasmitte det siste døgnet.

Norske helsemyndigheter anbefaler nå at alle arrangementer med over 500 deltagere avlyses.

I tillegg bes nordmenn om å være ekstra renslige ved bruk av kollektivtrafikk, samtidig som arbeidsgivere oppfordres til å vurdere økt bruk av hjemmekontor.

Helseminister Bent Høie, som for første gang deltar på den daglige pressekonferansen i regi av Folkehelseinstituttet, sier Norge nå har kommet inn i en ny fase.

Han ber nå Norge forberede seg på et «middels pandemiscenario», der 22.000 personer er innlagt på sykehus.

Høie sier det er flere som har etterspurt kraftige tiltak, tidligere. Nå har tiden for kraftige tiltak kommet, mener Høie.

– Denne typen tiltak må baseres på gode, faglige vurderinger, og innføres når det er riktig. Det kan komme mer inngripende tiltak, som vil virke tydeligere for dem som er berørt, sier Høie.

OPPTAK: Se hele tirsdagens pressekonferansen om koronasituasjonen i Norge.

– Inne i en ny fase

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier kommunene og sykehusene i samarbeid med FHI de siste ukene har lagt ned en stor innsats for å spore opp alle som er smittet og deres nærkontakter.

For første gang sier FHI at det arbeidet bare delvis har vært vellykket.

– Nå er vi over i en ny fase. Vi har det siste døgnet fått de første tilfellene av smitte som ikke kan spores, sier Guldvog.

Totalt er 81 av de 277 koronasmittede her til lands smittet i Norge, opplyser FHI. Det er på det rene at 73 av de 81 har hatt kontakt med andre som har fått påvist smitte.

Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, sier man nå har fått smitte i det norske samfunnet, uten at smittekilden kan spores.

– For åtte stykker er eksponering under avklaring, og fem av disse ser det ut til at vi ikke klarer å smitten spore til reise i utlandet, eller nærkontakt med noen som har reist, sier Vold.

De fem tilfellene er fra fylkene Vestland, Vestfold og Telemark og Oslo. Vold ønsker ikke å gå nærmere inn på helsetilstanden til de fem.

– Vi antar at det ikke er mye pågående mye smitte vi ikke har avdekket, men det vil alltid være mørketall, fordi vi ikke klarer å teste alle, sier Vold.

– Veldig alvorlig

Norske helsemyndigheter deler spredningen av epidemier i fire ulike faser. Spredningen av koronaviruset er nå over i fase to, som innebærer flere klynger med minst tre ledd av innenlands smitte.

– Jeg understreker at situasjonen er alvorlig. Vi må ta ansvar alle sammen. På den måten kan vi oppnå det vi hele tiden har snakket om: Å få til en så lav smittespredning som mulig, og dermed ta vare på alle menneskene i Norge på en best mulig måte, om de er syke eller friske, sier Guldvog.

Til sammen sju koronasmittede er per i dag innlagt på sykehusene Ullevål, Vestfold, Drammen, St. Olavs hospital i Trondheim, Bærum sykehus og Haukeland universitetssjukehus.

– Det var forventet. I rundt 80 prosent eller mer av tilfellene gir sykdommen milde symptomer. Men for eldre eller andre med tillleggsykdom, vil det være nødvendig med sykehusinnleggelse, sier Vold.

Anbefaler å avlyse store arrangementer

Om lag to uker etter at det første bekreftede tilfellet av koronasmitte ble påvist i Norge, har covid-19 for alvor begynt å sette sitt preg på norsk samfunnsliv.

Folkehelseinstituttet kom i dag med nye råd knyttet til arrangementer og samlinger med mange mennesker.

– Arrangementer som samler mange mennesker, kan gi grunnlag for stor smittespredning, både på selve arrangementet og ved bruk av offentlig transport til og fra arrangementet, skriver FHI i en pressemelding.

Rådene omfatter blant annet arrangementer som er innendørs, pluss utendørsarrangementer med seteplassering. Dermed rammes blant annet konserter, teater- og operaforestillinger og idrettsarrangementer.

Anbefalingen gjelder også kantiner, eller forsamlingslokaler som tar flere enn 500 personer på skoler, universiteter og på arbeidsplasser.

Helsedirektør Guldvog sier avlysninger skjer i dialog med arrangøren.

– I tråd med hensikten i smittevernloven, bruker vi frivillighet som et første steg. Hvis det viser seg at frivillighet ikke fører frem har både vi og kommunene lov til å gjennomføre vedtak, sier Guldvog.

Landskamp uten publikum

Anbefalingene gjelder ut mars, men dette kan bli utvidet.

Dermed rammes også den viktige landskampen mellom Norge og Serbia på Ullevål 26. mars. Kampen, som er utsolgt, skal spilles uten publikum.

Tirsdag kveld ble det klart at også alle renn under Birken skifestival senere i mars avlyses. Partiet Høyre har også besluttet å avlyse sitt landsmøte, som skulle ha vært arrangert på Gardermoen 27. til 29. mars.

Den Norske Opera og Ballett, Nationaltheatret og Det Norske Teatret avlyser alle umiddelbart forestillinger etter Folkehelseinstituttets anbefaling.

I tillegg har Beredskapsrådet i Kunnskapsdepartementet sendt ut brev til alle norske universiteter og høyskoler, der man ber om at det planlegges for alternative måter å gjennomføre eksamen på, for å unngå at mange elever samles på et sted.

Beredskapsrådet nevner hjemmeeksamen eller muntlig eksamen over Skype (videotelefon) som mulige alternativer.

Helsedirektøren sier også til NRK at har bedt Forsvaret vurdere om det er klokt å gjennomføre den store NATO-øvelsen Cold Response i Troms og Finnmark nå.

Forsvarsminister Frank Bakke Jensen sa før helgen at øvelsen skal gjennfomføres.

A-landslag fotball menn 2018 Norge-Kypros 2 - 0

Norge møter Serbia 26. mars på Ullevaal. Det er solgt over 20.000 billetter til kampen, som etter alt å dømme må spilles uten publikum.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Risikovurdering for 100 deltagere

FHI påpeker også at arrangører som avholder arrangementer med flere enn 100 deltagere, anbefales å gjøre en risikovurdering i forkant. Gjennomføring må deretter godkjennes av kommunen.

Norske helsemyndigheter har nå utarbeidet et eget skjema med risikofaktorer, som arrangører må gå gjennom.

Om arrangøren krysser av «ja» på de fire første spørsmålene i skjemaet, bør arrangøren vurdere om det er forsvarlig å gjennomføre arrangementet.

De fire spørsmålene er om det er smittespredning av covid-19 i kommunen, om arrangementet har deltagere fra utenfor Norden, deltagere med samfunnskritiske oppgaver, eller deltagere i risikogrupper.

Helsedirektør Guldvog påpeker at innstrammingen også kan få betydning for kinoforestillinger, eller andre arrangementer med færre enn 500 deltagere, der mange sitter tett.

– Så det må gjøres en vurdering av disse arrangementene, og man sikre at man har en god sanitærordning, som er nødvendig for å gjennomføring, sier Guldvog.

– Skulle ønske det var strammere

Smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune sier det har vært en voldsom pågang fra arrangører som lurer på om de må avlyse den siste tiden.

Steen sier blant annet at han ikke har rukket å svare på forespørselen fra Norges Fotballforbund angående landskampen, men sier det ser ut som «det nå løser seg selv».

Smittevernoverlegen i landets største by er glad for at det nå kommer nye retningslinjer, men påpeker at det fortsatt vil være rom for mye skjønn og individuelle vurderinger fra kommunene.

– Det er klart det letter arbeidet vårt, når vi har tall å forholde oss til. Men jeg ser nå at denne grensa på 500 er ikke helt absolutt – det er en anbefaling.

Steen påpeker at det fortsatt er opp til kommunen å vurdere om arrangementer på mellom 100 og 500 deltagere kan avholdes.

– Så personlig skulle jeg ønske at det var et hakk strammere, nærmest en bestemmelse – sånn gjør vi det, og sånn gjør vi det ikke, sier Steen.

Etterlyste nasjonale retningslinjer

Det generelle rådet om å avlyse arrangementer med flere enn 500 deltagere kommer fire dager etter at publikumsarrangementene knyttet til Holmenkollen skifestival ble avlyst på grunn av koronafrykt. Også Bryan Adams' norgeskonserter, som etter planen skulle holdes i Stavanger og Oslo i neste uke, har blitt avlyst.

Like fullt ble det søndag avholdt store 8. mars-arrangementer i alle de største byene i Norge.

Flere kommuner har den siste tiden etterlyst nasjonale regler for hvilke arrangementer som kan gjennomføres.

– For sent

Bergen kommune strammet tirsdag inn på restriksjonene for å unngå koronasmitte. Kommunen ber nå om at alle offentlige arrangementer legger til rette for at folk kan holde én meters avstand til andre i lokalet.

Brudd på reglene kan i ytterste konsekvens straffes med fengsel.

I Danmark har myndighetene for flere dager siden frarådet alle arrangementer med flere enn 1000 mennesker.

Bjørg Marit Andersen, professor i hygiene og smittevern og tidligere smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus Ullevål, skriver i en kronikk i Aftenposten at norske helsemyndigheter burde ha fulgt Danmarks eksempel tidligere.

– Jeg synes det er håndtert for dårlig og for sent i Norge, sier Andersen til NRK.

Andersen peker også på at danskene har nektet fly fra Nord-Italia, Iran, deler av Kina, deler av Sør-Korea, samt Tyrol i Østerrike, å lande i Danmark. Norske helsemyndigheter uttalte forrige fredag at man vurderte et slikt tiltak, uten at det er innført.

Samtidig har flere flyselskaper på eget initiativ kansellert flyvninger til områder med stor smittespredning, på grunn av liten etterspørsel.

Preger Norge

Tidligere tirsdag holdt statsminister Erna Solberg pressekonferanse om koronasituasjonen. Solberg sier det viktigste nå er å begrense spredningen av smitten.

Samtidig varslet hun også flere nye tiltak for å dempe de økonomiske konsekvensene av koronakrisen, som å endre reglene for permittering. Tiltakene kommer dagen etter den verste dagen på Oslo Børs siden 2008. Også tirsdagen ble urolig på børsene.

Norsk reiseliv er hardt rammet av situasjonen. Tirsdag ble SAS-ansatte spurt om å redusere lønn og arbeidstid med 20 prosent. Norwegian skriver i en børsmelding at de innstiller 3000 flyvninger fra midten av mars til midten av juni.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avlyser besøk og møter i nærmeste fremtid fordi han kan ha vært eksponert for koronavirus, opplyser statsminister Erna Solberg.

Solberg legger til at Bakke-Jensen har deltatt på en regjeringskonferanse med andre regjeringsmedlemmer, og at det nå vurderes hvor tett kontakt han har hatt med de andre statsrådene.

Erna Solberg holdt pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge tirsdag.

AKTUELT NÅ