Ferieminnet som inspirerte Skarstein til å skrive om sommerkroppen

VM-vinner Birgit Skarsteins innlegg om jakten på sommerkroppen har gått viralt på nettet. Dette bildet var inspirasjonen.

Søsknene Kristoffer, Birgit og Anne Christine Røkkum Skarstein.

FERIEMINNE: Søsknene Kristoffer, Birgit og Anne Christine Røkkum Skarstein.

Foto: Privat

– Kontrasten mellom det som var min sommerkropp den gangen, og det som ble frontet i reklamene var så stor, sier VM-mester i roing, Birgit Skarstein.

30-åringen snakker om bildet som er inspirasjonen til det som må være Norges mest delte Facebook-innlegg akkurat nå.

Bildet fra 2012 dukket opp på Facebook ved en tilfeldighet, og viser Birgit sammen med broren Kristoffer og søsteren Anne Christine på ferie i Spania. Det var den første sydenferien familien tok etter at Skarstein ble lam fra livet og ned.

– Jeg så bildet, og kroppene som ble frontet i reklamer for bikinier og skjønnhetsprodukter. Da slo det meg at det ikke er hvordan du ser ut mens du gjør ting som er det viktigste. Det er hva du kan gjøre som faktisk er viktig, sier hun.

SE VIDEO: Birgit Skarstein (30) hylles etter at hun tok oppgjør med kroppspresset. – Ikke mange passer inn i denne sommerkroppen. Gi litt beng, sier hun.

Skarstein sier at den beste helårskroppen er en kropp som kan brukes til det hver enkelt ønsker. Hvordan den ser ut bør ikke få for stort fokus, mener hun, og legger til at det viktigere å bruke seg selv som referanse enn omgivelsene.

– Jeg tenker at det er en distraksjon hvis vi bare skal forholde oss til hvordan vi ser ut. Det er ikke det som gjør oss lykkelige, sier hun.

Birgit Skarstein på trening i Årungen.

Roer Birgit Skarstein på trening i Årungen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Tok av på Facebook

Ferieminnet førte Skarstein til tastaturet. Hun ville ta et oppgjør med jaget etter den perfekte sommerkroppen.

Facebook-innlegget traff definitivt en nerve hos det norske folk. I skrivende stund har det sanket 43 000 reaksjoner, og blitt delt over ni tusen ganger.

– Det er absurd for meg at konkurransen om sommerkroppen handler om å være deilig nok til å gå i bikini eller baris, mens det som faktisk betyr noe er hva du kan bruke den til. Tenk på hvor bra kroppen er, og hvor mange muligheter den gir, skriver Skarstein blant annet.

– Responsen har vært helt vanvittig. Jeg tror mange ulike mennesker føler seg truffet, for tilbakemeldingene har kommet fra unge, foreldre og pensjonister, sier hun til NRK.

Welcome to this year’s beach body contest! How do you feel now? This season’s unofficial largest championship is on. A...

Publisert av Birgit Skarstein Søndag 7. juli 2019

Hylles av lege

Kari Løvendahl Mogstad er lege, og forfatter av boken «Kroppsklemma» der hun skriver om kroppspress. Mogstad er imponert av Skarstein.

– Det er så utrolig flott og viktig at slike som deg skriver og byr på deg selv, slik du gjør. Det tror jeg hjelper mange av oss til å tenke på hva som egentlig betyr noe for oss, sa hun da hun møtte Skarstein i NRKs Nyhetsettermiddag på P2.

– Hele året er det enormt press på hvordan man skal se ut, ikke minst blant unge der man blir fortalt hva som er et «riktig utseende», sier legen.

Lege og forfatter, Kari Løvendahl Mogstad

Lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad har skrevet boken «Kroppsklemma» om kroppspress, og hvordan voksne kan være forbilder for ungdom.

Foto: Cathrine Dillner Hagen

Sikter mot OL-billett – tror på VM-gull

Årets sesong går mot slutten for Skarstein og resten av rolandslaget.

Men først skal det kjempes om store ting. Den norske VM-mesteren forsikrer NRK om at hun er i toppslag, før sesongens viktigste konkurranser.

– Nå går vi mot verdenscupavslutning, og i slutten av august er det VM. Der håper jeg å skaffe meg en billett til Paralympics, og å ta gull. Det har jeg troa på, sier hun med et smil.

SISTE NYTT

Siste meldinger