NRK Meny
Normal

Fengslingsmøte uten Breivik

Anders Behring Breivik får ikke være til stede i rettssalen når videre fengsling skal avgjøres den 14. november.

Vakthold utenfor Oslo tingrett

Væpnet politi holder vakt utenfor tinghuset under et fengslingsmøtet 19. september, der Anders Behring Breivik var til stede. Under neste fengslingsmøte, der pressen kan få være til stede, vil Breivik kun være med via videolink.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Politiet fikk medhold i sitt ønske om at neste fengslingsmøte skal gjennomføres med Anders Behring Breivik sittende på Ila. Den terrorsiktede skal bare bidra i retten via videokonferansesystemer.

Både Breiviks forsvarere og pressen hadde uttalt seg om at de mente videooverføring ikke var tilstrekkelig for rettssikkerheten og åpenheten i prosessen.

Les også: Politiet vil slippe pressen til under Breivik-rettsmøte
Les også: Breivik vil være i retten

Likevel mener retten at det ikke foreligger tilstrekkelige forhold som gjør videooverføring uaktuelt.

De viser blant annet til at spørsmålet om videre isoloasjon ikke skal vurderes i neste rettsmøte siden politiet vil avslutte den fullstendige isolasjonen av Anders Behring Breivik.

Politiet ba ikke retten om forhåndslukking for neste fengslingsmøtet som de har gjort for tidligere rettsmøter, men derimot delvis lukking der presse, fornærmede og bistandsadvokater kan gis tilgang til rettssalen.

Lukking, delvis lukking eller åpen rett har derimot Oslo tingrett ennå ikke tatt stilling til.

Oslo tingrett opplyser til NRK at retten vil behandle spørsmålet om hvilke andre aktører utenom siktede som vil få være til stede i løpet av neste uke.

Bare lukkede dører hittil

Her ankommer Anders Behring Breivik Oslo tingrett

LUKKET: Anders Behring Breivik ble kjørt i en stor lukket kassebil til siste rettsmøte.

Foto: NRK

Fengslingsmøtet 14. november er det fjerde siden 22.juli. Politiet kommer ikke til å be om forlenget isolasjon, og har dermed rett til å be om at Breivik forklarer seg fra cella. Politiet har derimot gått inn for at pressen, fornærmede og bistandsadvokater da kan få slippe inn i rettssalen.

I alle de tre tidligere fengslingsmøtene har politiet bedt om lukkede dører og fått medhold.

Under det siste fengslingsmøte, mandag 19. september, ønsket både tingretten og forsvarerne åpne dører, men få dager før fengslingen ga Borgarting lagmannsrett politiet medhold i begjæringen om lukkede dører.

Etter at Anders Behring Breivik ikke lenger er islolert i fengslet kan han etter loven delta i fengslingsmøter over videolink. Dette har politiet ønsket av sikkerhets- og kostnadshensyn.

Breivik ønsker ikke video-overføring

Den terrorsiktedes forsvarere har fortalt at han selv ønsker å være i retten under fengslingsmøter.

Forsvarerne mener politiets krav er en trussel mot rettssikkerheten.

– Særlig i denne saken er rettsikkerheten viktig. Noe av det viktigste vi kan påse er at han får beholde den rettsikkerheten, og de rettighetene han har krav på. Han har krav på å møte i sin egen rett, der videre fengsling eventuelle restriksjoner, brev- og besøksforbud og medietilgang skal vurderes, sa forsvarer Vibeke Hein Bæra til pressen på Vålstua gård i Hedmark fredag.

Bæra sier Breivik selv har hatt et ønske om å møte i retten.

– Han er opptatt av å møte i retten og forklare seg, sier Bæra.

Vibeke Hein Bæra er ikke enig kjennelsen. Hun sier til NRK fredag kveld at de kommer til anke kjennelsen på mandag.

– Denne avgjørelsen vil vi ha prøvet for lagmannsretten, sier Bæra.

Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra

RETTSSIKKERHET: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra orienterte pressen om sin jobb og strategi ute ved Vålstua gård på fredag i forrige uke.

Foto: Ingunn Andersen / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger