NRK Meny
Normal

– Han er en konservativ muslim som er bekymret for en rekke verdensspørsmål

Den terrorsiktede 27-åringen mener han ikke har gjort noe galt, sier forsvarer Brynjar Meling. I dag ble to av de terrorsiktede mennene fengslet i fire nye uker.

Forlengelse av varetektsfengsling av to av tre menn i 20-årene som er siktet for terrorvirksomhet i Syria.

NEKTER STRAFFSKYLD: 27-åringens forsvarer Brynjar Meling sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

– Det ligger i sakens natur at han er en konservativ muslim som er bekymret for en rekke spørsmål på lik linje med andre oppegående og tenkende mennesker her i verden, sier 27-åringens forsvarer, Brynjar Meling til NRK.

Under fengslingsmøtet i Oslo tingrett i dag ble mannen bedt om å forklare seg om sitt politiske og religiøse standpunkt.

Han mener han ikke har gjort noe galt og erkjenner ikke straffskyld.

Fengslingsmøte terrorsiktede

VÆPNET POLITI: Væpnet politi på fengslingsmøtet i Oslo tingrett.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Sammen med 29-åringen er begge varetekstfengslet i fire nye uker med brev- og besøksforbud.

Det var i slutten av mai at Politiets sikkerhetstjeneste pågrep tre menn i 20-årene. 24-åringen vil bli løslatt, men er fortsatt siktet i saken.

– Mistanken er styrket

– Vi konstaterer at retten er enig med påtalemyndigheten, og at mistanken mot dem er styrket, sier politiadvokat i PST, Thomas Blom til NRK.

27- og 29-åringen ba om betenkningstid på om de vil anke, i fengslingsmøtet som gikk for åpne dører fra klokken ti i dag.

Den siktede 29-åringen er norsk statsborger og født i Somalia, mens 27-åringen og 24-åringen er brødre og født i det tidligere Jugoslavia.

– Stor fare for Norge

PST har tidligere uttalt at alle de tre utgjør stor fare for Norge.

PST mener det er skjellig grunn til å mistenke at de to eldste av de dem har deltatt som fremmedkrigere for «Den islamske staten i Irak og i Levanten» (ISIL) i Syria.

PST har tidligere opplyst at de tre ikke er siktet for å ha planlagt terror mot norske mål.

Terrororganisasjon

De tre siktede ble pågrepet for å avverge ytterligere støtte eller tilslutning til ISIL, opplyste PST i forbindelse med pågripelsene i mai.

FN satte ISIL på sin liste over terrororganisasjoner i 2003. Gruppa regnes også som en terrororganisasjon etter norsk strafferett.

PST har tidligere sagt at 40–50 norske statsborgere er i Syria for å delta i borgerkrigen. I mai opplyste PST om at man mente flere av disse nå har kommet tilbake til Norge.

ISIL

ISIL-MEDLEMMER: Medlemmer av den ytterliggående islamistiske organisasjonen ISIL.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger