Fengslet i åtte nye uker: Villig til å flytte til Karasjok for å bli løslatt

OSLO TINGRETT (NRK): Terrorsiktede Ubaydullah Hussain sier han er villig til å flytte ut av Oslo, oppgi passordene til alle sosiale medier og ikke ha kontakt med det islamistiske miljøet for å slippe videre fengsling. Det var ikke nok for dommeren.

Ubaydullah Hussain i Arfan Bhattis fengslingsmøte i 2015

Dette bildet av terrorsiktede Ubaydullah Hussain er tatt ved en tidligere anledning. I retten torsdag framsto Hussain kortklipt på både hår og skjegg, og med hvite, vestlige klær.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ubaydullah Hussain er siktet for terrorrekruttering av flere personer og påvirkning av vitner, men nekter straffskyld. Han begjærte seg løslatt under dagens fengslingsmøte i Oslo tingrett, og argumenterte overfor dommeren at han ikke lenger har kontakt med det islamistiske miljøet i Norge.

Forsvarer Ulrik Sverdrup-Thygeson jr. lurte blant annet på hvilke tanker Hussain har gjort seg om sine kommentarer i det forrige fengslingsmøtet, da han uttalte at han «ønsket å bli en brobygger til samfunnet».

– Etter at jeg ble kjent med den saken, tenkte jeg at det kom til å få konsekvenser fra «miljøet». Men jeg er forberedt på at de målsettingene jeg har og veivalget jeg har tatt vil føre til negative reaksjoner. De vil ikke ha tillit til meg, eller kontakt, sier Hussain.

Kortklipt skjegg

Det var en annen Ubaydullah Hussain en den mange nordmenn har blitt vant til å se som forklarte seg i dagens fengslingsmøte. Iført hvite, vestlige klær og med kortklipt hår og skjegg, gikk Hussain enda lenger enn tidligere i å ta avstand fra det islamistiske miljøet i Norge.

Et miljø han ifølge PST har vært med på å bygge opp, gjennom aktiv rekruttering.

I sin forklaring til retten, som kan gjengis fordi referatforbudet er opphevet, hevdet Hussain blant annet at han vil fokusere på «utdanning og familie» fremover. Den tidligere lederen for Profetens Ummah skisserte også en rekke mulige vilkår for sin egen løslatelse, blant annet å gi fra seg alle passord til sosiale medier til PST.

– Dersom PST mener det er nødvendig, er jeg villig til å ikke ha kontakt med noen fra «miljøet». Jeg kan ilegges meldeplikt, fotlenke, eller til og med flytte ut av Oslo.

På spørsmål fra forsvarer Sverdrup-Thygeson jr., som lurer på om det «for eksempel» kunne være aktuelt å flytte til Karasjok, svarer Hussain bekreftende.

– Ja, jeg er villig til å flytte til Karasjok, selv om det nok vil bli veldig kaldt, sier Hussain, som senere anket fengslingen på stedet.

Advokat Sverdrup-Thygeson jr. hevdet i retten at det ikke er noen fare for gjentakelsesfare, fordi det ikke er noen som reiser til Syria lenger.

–Den siste som forsøkte var nettopp NN (den da 18 år gamle mannen som ble pågrepet på Arlanda i 2015, journ. anm.). Fra Norge er det ingen som drar lenger. Tidligere var det mellom 80 og 100, nå er det ingen, sier forsvareren, som også mener det er et poeng at IS har blitt vesentlig svekket den siste tiden.

Signe Kathrine Aalling

PSTs politiadvokat Signe Kathrine Aalling er ikke overbevist om at Ubaydullah Hussain har vendt seg bort fra det islamistiske miljøet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

PST: Har sagt lignende ting tidligere

Tingrettsdommer Nina Borten, som fengslet Hussain i åtte nye uker, festet ikke særlig lit til Hussains uttalelser. Borten leste opp fra kjennelsen at hun mener det foreligger «en sterk grad av sannsynlighet» for at siktede kommer til å begå nye straffbare handlinger.

Heller ikke PSTs politiadvokat Signe Kathrine Aalling fester særlig lit til at Hussain nå er en reformert mann.

– Jeg oppfatter det slik at han har kommet med lignende uttalelser tidligere. Retten har lagt vekt på objektive omstendigheter, og jeg kan ikke se at saken står i en annen stilling nå, selv om det er nye og enda sterkere uttalelser i den retning fra hans side, sier Aalling.

Rettssaken mot Hussain er allerede berammet til 3. november. Etter det NRK forstår er det kun detaljer som gjenstår før PST sender sin innstilling i saken til statsadvokaten.