«Nå kan dere se hvor dumme dere har vært som har forklart dere for politiet»

Faren til en av de tiltalte barneranerne er fengslet i fire uker for å ha påvirket noen av de 19 tiltalte ungdommene. Han skal angivelig ha oppfordret noen av dem til ikke å forklare seg for politiet.

Påtalemyndighetene i barneranssaken

Politiadvokatene Viola Bjelland (t.v.) og Trine Dyngeland stiller fra påtalemyndighetens side i rettssaken mot de 19 guttene som er tiltalt for ran. Både Bjelland og Dyngeland har skrevet en rapport på 44-åringen som angivelig skal ha påvirket noen av de tiltalte ungdommene i den store barnerettssaken i Oslo tingrett.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Mandag ble en 44 år gammel mann pågrepet av politiet siktet for brudd på straffeloven § 132 a, for å ha påvirket noen av de tiltalte i den pågående barnerettssaken i Oslo tingrett.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Tviler på tiltale

Onsdag ble han varetektsfengslet i fire uker. I kjennelsen går det frem at retten finner at det er en sannsynlighetsovervekt for at siktede har påvirket flere av de personene som er tiltalt i saken sammen med hans sønn til å forklare seg uriktig.

Den siktede mannen tok betenkningstid på ankespørsmålet etter å ha konferert med sin forsvarer. Han erkjente ikke straffskyld.

Oscar Ihlebæk

IKKE TILTALE: Forsvarer Oscar Ihlebæk tviler på at politiet kommer særlig langt i saken mot hans klient, som ble fengslet i fire uker onsdag.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

– Selv om min klient ble fengslet så er det ikke dermed sagt at han har gjort noe galt. Ut ifra strafferammen for det han er siktet for er saken alvorlig, men vi får se hva som skjer nå. Jeg er langt fra overbevist om at det vil komme en tiltalte, selv om det er langt frem dit, sier mannens forsvarer Oscar Ihlebæk til NRK.

– Må har riktige forklaringer

Retten bemerker at saken er en alvorlig barneranssak hvor totalt 19 ungdommer har vært tiltalt for ran og grove tyverier av mobiltelefoner fra andre ungdommer.

Politi

FORNØYD MED AVGJØRELSEN: Politiadvokat Henning Holtaas ser alvorlig på siktelsen mot 44-åringen. – Det er viktig at aktører i retten forklarer seg riktig, sier han.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

– Jeg er fornøyd med at retten er enig med politiet i at det var grunnlag for å fengsle ham i fire uker. Vi ser på dette som en alvorlig sak og er opptatt av at aktører i retten skal forklare seg så riktig som mulig for å belyse saken så presist og godt som mulig, sier politiadvokat Henning Holtaas til NRK.

Den ene av de 19 tiltalte ungdommene skal angivelig ha endret forklaring i forhold til hva han hadde forklart i et politiavhør. I kjennelsen heter det:

«Ved bevisvurderingen legger retten vekt på en egenrapport (...) fra politiadvokat Trine Dyngeland hvor det fremgikk at det var påfallende at "uavhengig (av) hvor lite ungdommene ellers husket fra ranet, så husket man at tiltalte XX (sønn av den siktede 44-åringen) helt sikkert ikke hadde vært med».

Dette til tross for at en av de tiltalte i politiavhør hadde forklart at 44-åringens sønn hadde vært med på ett eller flere av ranene.

Dyngeland er politiadvokat ved Stovner politistasjon, den samme politistasjonen som etterforsker 44-åringen. I tillegg er hun aktor i den mye omtalte barnerettssaken.

Det kommer også frem i fengslingskjennelsen at den siktede 44-åringen, som tidligere blant annet er dømt for vold, mislikte at noen av de tiltalte ungdommene hadde forklart seg for politiet før rettssaken.

– Ikke forklar dere for politiet

I fengslingskjennelsen kommer det frem at 44-åringen skal ha tatt kontakt med noen av de tiltalte ungdommene i pausen av rettssaken. En politibetjent har forklart følgende:

«Mistenkte (den siktede 44-åringen) stod og ga råd til de tiltalte (noen av ungdommene i barnerettssaken). Han uttalte at de alle var dumme som lot seg avhøre første gangen de ble tatt inn, for nå legger aktoratet ordene i munnen på dere (...). Jeg har jo sagt til dere at dere ikke skal avgi noen forklaring til politiet».

Verken politiet eller mannens forsvarer ønsker å kommentere denne informasjonen.

44-åringen ble varetektsfengslet på grunn av bevisforspillelsesfaren og for gjentakelsesfare. Neste uke starter prosedyrene i barnerettssaken.

– Det er en pågående rettssak og vi ønsker ikke at han skal kontakte noen av aktørene. Dette mener vi også kan ha noe å si i en eventuell ankesak, sier Holtaas.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger